tisdag 31 mars 2009

Muffins med fluffy frosting!

Vad gör man en ledig tisdag mitt i veckan när man vårstädat och det enda man har kvar att göra är att tvätta fönsterna.... man bakar istället såklart! Fick ett bra besked på jobbet, och tänkte fira det med att baka till mina hårt arbetande kolleger. Här hittar ni receptet till dagens bak.

Tänkte att jag idag skulle baka mindre cupcakes, det blir lätt väldigt mastigt med frosting på, så det som i receptet blev 10 st blev i mitt fall 17 st. Med en rejält reducerad gräddningstid, bara 9-10 minuter var de inne. Jag gjorde 12 stycken i min muffinsplåt, och sen 5 på sidan. Det blir väldigt stor skillnad i formen.. vilket syns väl på bilden här! Gissa vilken som är vilken...;)












Det är lite svårt när man bakar själv när flera moment ska göras.... Som när man ska vispa maräng samtidigt som man ska röra om i sockerlagen som görs. Eller som när man ska försöka få ner sin marängfrosting i spritspåsen. Det kan jag säga, var en rejäl utmaning. Det tog tre omgånger innan allt var nere, och då började det ju samtidigt rinna maräng ur tyllen.... Oh well. Det blev hur som helst väldigt väldigt fina muffins även om min maräng blev ganska lös, trots att jag vispade så länge som det stor i receptet. Undrar vad felet kan vara!


Naturligtvis gjorde jag min maräng rosa.... Det har blivit min grej att baka rosa saker! De fantastiska formarna hittade jag på Lagerhaus till rena vrak-priset, 29 pix för 100 stycken! Okej att de inte är superbra kanske, de håller inte direkt formen när man tar i dem men... Det gör inget när de är så där glansigt rosa!

Undrar om man skulle provsmaka en.... eller två.... ~Karin

måndag 30 mars 2009

Leilas kokostosca

Trött på TV, redan både tränat och lagat mat. Vad göra? Baka till kollegorna på jobbet!

Ikväll stod Leilas kokostosca på menyn. En botten med klassisk sockerkaka toppad med en kokostosca. Så här fint blev resultatet, hoppas den är god också. Det doftar underbart i hela lägenheten i alla fall.


/Sofie

söndag 29 mars 2009

Amerikanska pannkakor

En av mina favoritfrukostar är amerikanska pannkakor. Fluggiga och alldeles fantastiskta. Idag avnjöt jag dessa med hallonsylt, banan och crème fraiche.

Mitt favoritrecept kommer, faktiskt, från den klassiska Rutiga kokboken.

1 ägg
2 dl filmjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk socker
1/2 tsk salt
Smör att steka

Balanda ihop allt och stek på mellanvärme. De blir som allra godast när de är ljust stekta och mjuka inuti. Smaskens!

/Sofie

tisdag 24 mars 2009

Specialtårta

Jaha, den här gången är det mamman i bloggen som lägger in ett recept.
Det kanske är lite förvirrande och ovanligt med en blogg som drivs gemensamt av tre personer...
Men så har vi bestämt och så blir det...

Ett litet projekt som vi tycker är roligt eller hur Sofie och Karin?
Alltid lika spännande varje gång man loggar in på datorn att se om någon gjort nåt nytt...

I helgen som gick var hela familjen samlad. Sofies födelsedag skulle firas och då passade jag på att baka den här tårtan.
Ser ju ut som vilken tårta som helst egentligen... men det är det inte inuti. Receptet är sparat i en pärm sen 25 år tillbaka men när jag sökte den på nätet hittade jag exakt samma recept här:

Ann-Maries specialtårta


Här syns lite av tillvägagångssättet när tårtan ska läggas ihop. Den rullas ihop som en rulltårta ovanpå en nötbotten.

Visst ser det läckert ut!
Jag gjorde dubbel sats annars blir den rätt liten och den brukar ha en strykande åtgång...

~~ Barbro ~~

söndag 22 mars 2009

Macarons!

Igår kväll passade jag och Karin på att prova en typ av kaka vi pratat om att testa -macarons.

Först en liten maräng:















Därefter i med torra ingredienser, bl a mald mandel. Klicka ut i lika stora kakor.















Grädda.
















Med hjälp av en chokladkräm blev kakan färdig.















Inte så fina som inspirationen till vår bakande och där vi fann recepetet, men goda ändå...















/Sofie

tisdag 17 mars 2009

Chocolate chip cookies, igen!


Många olika recept på dessa fantastiska kakor, här kommer ett till! Det blev så många så de fick inte plats i burken :-)

Efter en ommålning av ett par möbler osade det målarfärg, så jag gjorde vad jag kunde för att försöka få bort den hemska lukten av färg. Jag kan säga att dessa kakor gjorde stor skillnad :-)

Om måtten i reeptet är lite konstiga är det för att det är ett recept jag fick av en amerikans kompis, så jag har överfört måtten till svenska.

American chocolate chip cookies

3.6 dl mjöl
4.8 dl havregryn
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1.8 dl farinsocker
1.8 dl strösocker
2.4 dl margarin/smör
1 tsk vaniljextrakt (Jag hittade inget, så jag körde på 2 tsk vaniljsocker... det blev gott ändå)
2 ägg
1 pkt chocolate chips, eller grovhackad blockchoklad i önskad mängd.

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, havregryn, salt och bikarbonat i en skål och ställ åt sidan. Blanda allt socker med smör och vanilj krämigt, tillsätt äggen och rör om. Blanda i de torra ingredienserna och rör ordentligt. Blanda i chokladen. Sen är det bara att skeda ut kakorna, hur många det blir beror på hur stora kakor du vill ha. De ska gräddas 8-10 minuter.

enjoy :-) /Karin

måndag 16 mars 2009

Chokladmuffins

De vackra chokladmuffinsen jag bloggade om tidigare kan man läsa om här. De var gudomligt goda, smälte i munnen.

Sofie

Godaste kycklinggrytan!

Bjöd min kära vän Linda på middag i fredags, inför Let's dance...:) På Nlife.se hinnar ni receptet på Bättre kycklinggryta.

Har faktiskt gjort den här vid flera tillfällen och bjudit på, och den har alltid blivit riktigt uppskattad!

söndag 15 mars 2009

Chocolate chip cookies / Citronpaj / Chokladmuffins

Många timmar och mycket disk! Men så hade jag sex glada tjejer som gick härifrån också, värt varenda minut.


En hög med cookies. Bland vissa av tjejerna på jobbet är jag also known as Cookie :)

Den vackra och underbara citronpajen med hallonmaräng, andra gången på bloggen tror jag minsann!


UNDERBARA chokladmuffins.

Och så lite scones, ost, marmelad och god frukt. Succé!

/Sofie, sista inlägget som 26-åring

Teaser

Idag ska jag ha afternoon tea för några vänner med anledning av att jag fyller år imorgon. Det blir scones, baguetter, muffins, cookies och en väldigt speciell tårta.

Återkommer ikväll med bilder.

torsdag 12 mars 2009

Gilla kyckling


Här kommer ett GI-recept till. Härliga smakkontraster i den här rätten. Lite krångligt att göra rullarna eftersom kycklingköttet inte är så följsamt. Nästa gång tänker jag inte rulla dem utan snitta dem och lägga fyllningen i mitten och steka som de är. Som en hamburgare om ni förstår.


Du behöver:

kycklingfileér
175 g bredbar fetaost
4 msk grön pesto
salt
peppar

Dela kycklingfileérna på längden och banka dem platta. ( svårt att få dem platta)
Salta och peppra.
Bred på fetaosten och toppa med peston och rulla ihop dem. Fäst med en tandpetare.
Bryn dem i en stekpanna så att de får fin färg.
Efterstek sen i ugnen 200 grader i ca 10 minuter.

Hittade receptet här;

PROVA!

onsdag 11 mars 2009

Middagstips!


Prima god sallad svängde jag ihop häromkvällen.

Blandad sallad (jag tog isbergssallad, tomat o gurka)
Kyckling
Avokado
Lite bacon
Lite pasta
Brödkrutonger om man vill.

Och det här var visst mitt första inlägg om mat :-)
~Karin

tisdag 10 mars 2009

Butterkaka de lyx

Idag bjuder jag på något riktigt lyxigt, en Butterkakornas Rolles Royes. Inte alls krånglig att göra, det enda som behövs är lite planering. Om man väljer som jag att baka ut i en långpanna får man DUBBLA receptet. Annars är det lagom med en springform.

Deg: 1 dl tunn grädde
25 g jäst
100 g smör
5 dl vetemjöl
2 msk socker
1 ägg
Gör så här: Ljumma grädden och rör ut jästen däri. Hacka samman smör och mjöl i en bunke. Tillsätt socker, grädden och sist ägget. Arbeta ihop degen och låt den jäsa 1 timme.

Fyllning 1: 1 ägg + 1 gula
2 msk socker
1 msk vetemjöl
0,75 dl grädde
0,75 dl mjölk
1 msk vaniljsocker

Vispa ihop ägg och socker i en kastrull på medelvärme. Tillsätt mjölet under omrörning. Späd med vätskan och forsätt sjuda och vispa hela tiden. När det är tjockt ta av kastrullen och tillsätt vaniljsockret. Låt svalna.

Fyllning 2: 100 g smör + 5 msk socker röres mjukt. Lägg 1 dl russin i blöt en stund, låt dem rinna av och torka till lite.

Smörj formen. Kavla ut halva degen till en botten. Bred ut vaniljkrämen på den. Kavla ut resten till en avlång kaka, bred på fyllning nr 2 och strö på russinen. Rulla ihop som en rulltårta och skär i biter som fördelas i krämen.

Jäs ca 30 min. Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i 175-200 grader i ca 30 minuter.

Så en kopp nykokt gott kaffe till.... mmm

måndag 9 mars 2009

Nu är det nog med nyttigheter.....


Jag inledde mitt bak med att vispa äggvitor alldeles alldeles fluffigt.....Eller, det är inte riktigt sant, jag inledde med att göra en typ mördeg men det blir det inte så fina bilder av så det skippade fotografen :-)













Sen vore det ju inte riktigt jag om jag inte
färgade det hela rosa.....







Sen bredde jag marängen över degen, in i frysen i ca 30 minuter och sen så var det dags att skära rullar... Se så fint det blir!










Tataaa.... En full kakburk med jitterbuggare till mina kollegors förtjusning.

Receptet finns... här!

~Karin

lördag 7 mars 2009

Satay!

Under en långpromenad förra söndagen och med Mix megapol i öronen hörde jag en kock laga till en lunch till radiopratarna och det lätt så gott! Ikväll blev det premiär. Kyckling med libanesiskt couscous blandad med Peanut Satay Sauce (baserad på jordnöt) och en gurkyoghurt till. Ni måste prova! Couscousen var supergod, första gången jag åt den typen.



Så här tjusigt kan man få det fast man äter ensam :)


Receptet här. Jag tog vanlig kyckling i stället för pärlhöna. Enjoy!

~Sofie

torsdag 5 mars 2009

Farmor Ingegerds Linfröbullar


Det här är farmor Ingegerds hälsobullar. Det är nog bara hon och jag som gillar dem. Kanske för att det är fikon i dem. Hur som helst idag bakade jag dem för det låg ett paket fikon kvarglömda i skafferiet sen i julas.

Linfröbullar 35 st
16 torkade fikon delas i små bitar
1 dl linfrön
1 liter vatten
Detta kokas i några minuter. Låt det svalna till ljummen temperatur.

Tillsätt 100 g jäst
1 tsk salt
10 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl

Blanda allt och låt det jäsa 30 minuter.
Baka ut till runda små bullar.
Jäs igen 30 minuter.

Grädda i 200 grader ca 10-13 minuter.

~Barbro


tisdag 3 mars 2009

Vackraste tårtan!

I somras när jag fyllde 25 bakade Sofie en helt fantastisk tårta till min Sex and the city-fest. Jag vet, inte mycket SATC över att baka själv, de tjejerna äter ju alltid lyxigt ute men ändå :-)
På bilden är den vackra tårtan innan den blev inställt i ugnen för en ytterst kort gräddning, receptet hittar ni här.Den var verkligen lika god som vacker, rekommenderas verkligen till sommaren! Hallonmaräng i kombination med lemoncurd visade sig verkligen vara en hit, jag var väldigt positivt överraskad med tanke på att jag mest ville ha tårtan för att den var rosa och fluffig....





Vi bjöd även på fruktsallad på spett och
fantastiskt fina snittar. Lax om jag inte missminner mig!




~Karin

söndag 1 mars 2009

Tävling.

Hittade en annan rolig blogg, med en pågående tävling.

Gå in och kika! :-)

http://hallonblabar.blogspot.com/

Mera muffins!


Så var det dags igen, min quest för de perfekta muffinsen fortsätter. Idag, blåbärsmuffins med recept från Viktväktarna. Fina? Ja. Goda? Oh ja! Men det är lite svårt att få fin färg på dem, så under de sista minuternas gräddning flyttade jag upp dem allra högst i ugnen för att de skulle bli lite bruna. Och det blev de ju :-)

Receptete skiljer sig ganska mycket från de andra muffinsrecepten jag testat, det är bara 1 dl socker till skillnad från Leilas chokladmuffins som det är 3 dl socker i.

Här kommer receptet:

3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl strösocker
1 krm salt
75 margarin, smält
1 dl naturell lättyoghurt
1 dl lättmjölk
1 medelstort ägg
200 g färska eller frysta blåbär (om man använder frysta är det bara att hälla dem frysta direkt i smeten)

1. Sätt ugnen på 200 grader, och ställ 12 muffinsformar på en plåt eller muffinsplåt. (Jag gjorde 8 stora istället för 12 små)

2. Blanda alla torra igredienser i en bunke. Tillsätt margarin, yoghurt, mjölk och ägg. Blanda försiktigt, smeten ska inte överarbetas.

3. Rör försiktigt ner blåbären och blanda även nu så lite som möjligt. Fördela smeten i formarna. Grädda i 20 minuter, tills kakorna höjt sig och fått sin färg.

Muffinsen håller sig rätt bra, runt 3 dagar i en lufttät burk.

Nu har jag testat choklad och blåbär, vad blir nästa muffinsförsök? Några förslag?