söndag 31 maj 2009

Styr upp!

Efter många veckor med alltför mycket jobb och i princip obefintligt matlagande kände jag idag en bekant känsla i kroppen. Inspiration. Lust att laga mat. Lust att planera. Äntligen är den tillbaka!

Har spenderat en halvtimme bläddrandes i mina sedan tidigare inköpta mattidningar och styrt upp en matsedel för de kommande dagarna, sedan en tur till Ica Globen och sitter nu här med ett fullmatat kylskåp.

Så här kommer Ola och jag att äta i veckan:
Söndag: Kycklingtortilla med paprika och avokado
Måndag: Pasta och köttfärsgryta med bönor (lagad för några veckor sedan och väntar på Ola i frysen imorgon kväll)
Tisdag: Potatismos, citronbitare (någon slags panerad fisk) och färsk citron
Onsdag: Pytt i panna med rödbetor
Torsdag: Fried rice

Återkommer med resultatet.
Längtar redan till frukost, blir havregrynsgröt med rivet äpple och skivade jordgubbar, knäckebröd med rökt kalkon och tomatskivor och ett kokt ägg. Mums!

måndag 25 maj 2009

Vaniljhorn

Jag blev inspirerad av det här inlägget på en härlig blogg jag följer, och bestämde mig för att göra min vän och kollega Veronica glad. Efter att hon inte bara bett utan även letat upp receptet på några småkakor som hennes mormor brukade baka, så bakade jag dessa småkakor som min kära syster Sofie skulle definiera som tråkiga :)


Ingredienser:
250 g (4 dl) vetemjöl
75 g (knappt 1 dl) strösocker
200 g smör
Strösocker att doppa kakorna i

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Blanda alla ingredienserna till en smidig deg.
3. Forma små krokar, lite tjockare i mitten. Lägg på bakpappersklädd plåt.
4. Grädda kakorna 10-15 minuter.
5. Doppa kakorna i strösocker.


Jag fick till och med tillåtelse att ha glitter på kakorna, så på hälften blev det rosafärgat strösocker och på hälften socker blandat med ätbart turkost glitter!




Underbart! Efter baket slog jag in kakorna, cyklade över halva stan och lämnade kakorna utanför Veronicas dörr. Succé :)


~Karin

söndag 24 maj 2009

Kladdkaka

Och då passar vi på att baka...
en till variant av kladdkaka :) Den här gången var det alla tre som hjälptes åt, mamma Barbro, Sofie och Karin.

Receptet hittade mamma på en annan bakblogg, en Lyxig chockladkaka skulle det bli.



Resultatet?
Nja... Vår kaka blev torr och trist. Inte alls så mjuk och kladdig som Drömkakans såg ut att vara. Men med en chokladälskande pappa i huset går det mesta åt i alla fall...


Jakten på den perfekta chokladkakan fortsätter!

torsdag 7 maj 2009

Dumlekladdkaka!


Blev väckt imorse av att lillebror ringde och berättade att han skulle på en anställningsintervju, så jag tänkte att det måste naturligtvis firas med något speciellt! Bad honom komma förbi efter intervjun och bjöd honom på den här kladdkakan som jag hittade hos Växelhäxan. Kunde naturligtvis inte låta bli att testa, kladdkaka är gott, dumle är gott... tillsammans borde de vara super!

Daniel gav kladdkakan betyget 6 av 10, jag gav den 5 av 10. Vi kom båda fram till att den "vanliga" kladdkakan som vi brukar göra är bättre. Men det var värt ett försök =) Nu är kladdkakan på väg hem till nästa chokladbedömare, pappa! Får se om betyget blir högre där!

~Karin

söndag 3 maj 2009

Tigerkaka

Tigerkaka!


I muffinsform i stället för stor sockerkaksvariant, perfekt att ta med till jobbet.

Ca 18 st:
200 g margarin
2,5 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Smak: 2 msk kakao respektive 1 msk vaniljsocker

Vispa smöret och sockret poröst. Blanda ner ett ägg i taget under omrörning. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och mjölken. Lägg ungefär 1/3 av smeten i en ny skål och blanda ner kakaon i den. Vaniljsockret i den andra lite större smeten.
Varva ljus och mörk smet i muffinsformarna och grädda i 175 grader, 15-20 minuter.

Så sött!

/Sofie

fredag 1 maj 2009

Chocolate chip walnut brownies

Idag har vi besök på bloggen av mannen å pappan Anders, som är i baktagen. För oss blir det ingen överraskning att han bjuder på ett recept som kryllar av choklad - en sann chokladälskare!

Chocolate chip walnut brownies

Receptet är från Leila bakar.Den som är känslig för kalorier ska INTE läsa vidare!



350 g mjukt smör
6 dl socker
3 dl kakao
1 dl sirap
1/2 tsk salt
6 ägg
3 dl vetemjöl
400 gr vit choklad
250 gr valnötter

Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner kakao, sirap och salt.
Rör i ett ägg i taget och sedan mjölet.

Hacka chokladen och valnötterna grovt och vänd ner dessa i smeten.

Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper på.
Grädda i ca 20-25 minuter, i 175 grader.
Prova med en sticka, kakan ska vara lite kladdig när du tar ut den.

Låt kakan svalna och skär i bitar.


God som den är eller med lite glass eller grädde.

En bit? Nej, det räcker inte... mmm

--- Anders / gäst på bloggen ---