fredag 24 december 2010

God sallad på julbordet.

Det här receptet lärde jag mig av skolans nu pensionerade kokerska. Hon brukade göra den till julbordet och det gör jag också sen dess.
Vitkål och ananassallad
Hyvla vitkål och skär i lagom stora bitar. Låt det få ett uppkok i saltat vatten. Skölj i kallt vatten och låt det rinna av.
Blanda ihop creme fraiche, majonäs och burk krossad ananas. Låt lite spad följa med.
Tillsätt vitkålen, lite salt och vitpeppar.
Låt den stå över natten.

söndag 19 december 2010

Pistagefudge



 Här kommer mer julgodis!
200 gram skalade salta pistagenötter
1 burk kondenserad mjölk
300 gram choklad - jag tog mörk 55 %
30 gram smör

Värm försiktigt mjölken - den bränner lätt fast i bottnen.
Ta kastrullen från värmen.
Tillsätt den hackade chokladen och låt den smälta.
Sist smöret och nötterna.

Häll i en avlång sockerkaksform klädd med bakplåtspapper.
Låt stå och stelna till i kylen.
Skär i bitar och förvara i kylen.

Behöver ett dygn i kylen för att smakerna ska komma till sin rätt.

Julgodis!

Ont om tid till jul?
Gillar segt och gottigt?
Då är det här nåt för dig!
Supersnabbt!
Supergott!

Lägg i en kastrull:
100 gram smör
1 dl sirap
1 dl socker
2 msk kakao

Koka upp, sänk värmen och låt det puttra svagt i 2,5 minut.
Tillsätt:
2 dl kokos
5 dl vanliga corn flakes
Klicka ut smeten i småbrödsformar! Låt svalna och så är det klart.

lördag 18 december 2010

Fläskfilé i krämig ädelostsås och Rocky road tips.

En snabb, god och lättlagad rätt.
Gillar man inte ädelost går det säkert att byta den mot en neutral.
Men varför ändra ett vinnande koncept...
1 fläskfilé putsas och skäres i lagom stora bitar.
150 gram ädelost
1 gul lök hackas
3 dl grädde av valfri valör
2 dl vatten
salt, svartpeppar, rosépeppar och lite soya

Bryn lök och fläskfilén.
Tillsätt vätskan och låt koka upp och småputtra ett tag.
Smula ner ädelosten och krydda.
Red av såsen till lagom tjocklek.

Serveras till en god pasta.
Rocky road tips!

Många är vi väl som har vi väl lockats att testa Leilas Rocky road.
Ångrat oss lika snabbt bara för att den är för mäktig...
Hos min frissa blir alla kunder bjuda på kaffe och en mini Rocky - varje gång!
De gör bara halva satsen och brer ut den riktigt tunn och skär
den i små små tärningar.
Helt perfekt som en god mumsbit som smakar mer!

Jag härmades och bjöd mina kollegor som snabbt tömde burken...


onsdag 15 december 2010

Pasta med spenat och skinka

Fick det här tipset från en väninna, bra för mig som har lite svårt att äta spenat.

Koka pasta, exempelvis fjärilar. Skär rökt skinka eller kassler i tärningar. Koka upp en crème fraiche tillsammans med lite fryst stuvad spenat samt salt och peppar, så att det blandar sig bra. Lägg pastan i en ugnsform, strö över skinkan och häll över spenatblandningen. In i ugnen ca 10-15 min. Gott!

Bra vardagsmat tycker jag.
/Sofie

tisdag 14 december 2010

Bulgur!

Jag är dålig på att laga mat med bulgur, fast jag gillar bulgur. Gårdagens middag bestod av köttfärsbiffar, tomatbulgur och tzatziki. Det var jättegott! Receptet kommer ursprungligen från Tasteline men jag ändrade lite i det, här kommer min variant.

Tzatziki: 2 dl matyoghurt, 1 gurka, 2 vitlöksklyftor, salt
Riv gurkan och pressa ur vattnet. Blanda med yoghurten och pressa i vitlöken. Smaksätt med salt.

Tomatbulgur: 6 dl kokt bulgur, 2 gula lökar, 2 vitlöksklyftor, 2 msk olivolja, 1 tsk chilipulver, 3 msk tomatpuré, saft från 0,5 citron, 3 tomater, 0,75 dl hackad mandel, salt och peppar
Hacka lök och vitlök. Fräs mjuka i oljan. Tillsätt chili, tomatpuré och lite salt. Blanda ner i bulbur och tillsätt pressad citron, tomater och mandel. Du kan rosta mandeln först om du vill.

Köttfärsbiffar: 400 g nötfärs, 1 msk potatismjöl, 1 dl vatten, salt och peppar
Blanda färs, potatismjöl, vatten, salt och peppar till en färs. Forma till biffar och stek i oljan i några minuter per sida.


Supergott! Och faktiskt inte så tidskrävande som det låter från början. Det här rekommenderar jag!
/Sofie

söndag 12 december 2010

Mandelfisk och Mammas bull-specialare

Det här är ett gott recept! Fisk är inte alltid så lätt att variera, då är det här ett bra alternativ.

Skär någon vit fisk i lagom stora bitar och lägg i en smord form.
Sätt in det några minuter i ugnen så att det får förgrädda lite.

Blanda ihop:
50 gram smält smör
2 dl grädde
mandelspån
hackade dill
skorpsmulor
salt och peppar

Det ska kännas i konsistensen som fil ungefär...
Grädda klart.








Mammas specialare
När mamma bakade kanelbullar sparade hon en degbit som gjorde sockerbullar av. Inga vanliga.
Nä, hon stekte dem!
Om det ska bli gott ska det vara kardemumma i degen.
Rulla bara ut runda bollar och platta till dem. Stek direkt (ingen jäsning) i stekpanna på låg värme. Rulla i vanligt strösocker och äta helst halvvarma! 

När vi var små tävlade vi om vem som kunde äta flest utan att slicka sig om munnen...
Jätte jätte jättegott!

söndag 5 december 2010

Gott grovt bröd

Letade runt på pickipicki häromveckan och hittade ett bröd som lät gott. I fredags var det bakdags och då passade jag på att göra brödet, receptet kommer från Renée Voltaire.

Renées goda bröd
2 dl havregryn
5 dl siktat dinkelmjöl
1 dl linfrön
1 dl russin
1 dl grovt hackade nötter
2 tsk bikarbonat
1 nypa havssalt
4 dl naturell yoghurt
3 msk honung
1 st rivet äpple
blandade frön som pynt (jag använde solrosfrön, sesamfrön och pumpakärnor)

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner yoghurt, honung och rivna äpplen. Lägg ett bakplåtspapper i en brödform och häll ner smeten. Strö över frön som pynt. Grädda längst ner i ugnen i 175 grader i 60-80 minuter (känn med en brödsticka).



Så gott, rekommenderas verkligen!
/Sofie

lördag 4 december 2010

Kola

Igår lagades det kolor i mängder i mitt kök. Receptet kommer från Leilas jul och det var fantastiskt gott! Mamma och jag gjorde två olika smaker: choklad och ingefära. På recept.nu finns ännu fler smakvariationer, till exempel kardemumma och lime. Smaskens!

Cirka 50 stycken  
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

Ingefärskola: 1 tsk malen ingefära
Chokladkola: 2 msk kakao


1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då. ( För oss tog det en timme innan kolan var klar).
3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning (se nedan) eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
4. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.

 Perfekt gå-bort-present!
/Sofie

torsdag 2 december 2010

Snabb pasta med bacon och champinjoner

Häromkvällen var jag ensam hemma med lilla Alma och hade ingen mat färdig i kylen. Vad göra? Slänga ihop lite pasta och en snabb sås till det kändes som ett bra alternativ. Den här rätten gjorde jag en del när jag studerade, var ett tag sedan nu.


1 gul lök
1 paket bacon
1 burk skivade champinjoner
1 burk crème fraiche

Sätt på pastavattnet. Hacka löken och klipp baconet i mindre bitar. När du lägger i pastan kan du börja steka löken. Tillsätt sedan baconet och efter ett tag champinjonerna. Slutligen rör du i crème fraichen och har i svartpeppar efter smak. Snabbt och enkelt.

/Sofie