En smarrig cheesecake till sommarfikat. Jag har inte ätit så många varianter på gräddad cheesecake utan mest frysta, den här var väldigt god och låter man den vila över natten blev den ännu godare.
Botten
250 gram digestivekex
125 gram smält smör
Fyllning
750 gram rumsvarm cream cheese
2 tsk finrivet apelsinskal
1 tsk finrivet citronskal
220 gram strösocker
3 ägg
1 3/4 dl gräddfil
4 msk pressad citronsaft
Gräddfilstäcke
1½ dl gräddfil
2 msk strösocker
2 tsk citronsaft
1. Kör kexen i matberedare tills de är finmalda. Tillsätt smör och kör till en smuldeg. Pressa ner smulorna i bottnen och längs kanterna på en 24 cm springform. Ställ formen i kylskåpet i 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 180 grader (160 grader om varmluft)
3. Gör fyllningen: Vispa cream cheese, apelsin- och citronskal och socker med elvisp till en jämn smet. Vispa i äggen, ett i taget. Vispa slutligen i gräddfil och citronsaft.
4. Häll fyllningen i formen och grädda i cirka 1 h och 15 minuter. Ta ut kakan ur ugnen och låt den stå i 15 minuter.
5. Gör iordning gräddfilstäcket. Blanda ingredienserna i en liten skål och bred ut över kakan.
6. Grädda i 20 minuter, låt kakan svalna i ugnen med ugnsluckan på glänt.
7. Ställ kakan kallt i 3 timmar eller över natten.
Och. . . . njut!
~Karin
lördag 21 juni 2014
måndag 16 juni 2014
5 år!
Ja, det slog mig häromdagen att nu har vi bloggat i fem (!) år. Och ett halvt. Helt fantastiskt att vi har kört på så här länge. Det är lätt att glömma bort alla goda saker vi bakade för så längesen bland alla nya saker vi vill testa. Jag kikade igenom första året av bloggande för att se om det fanns några favoriter som glömts bort, och det gjorde det!
Det allra första inlägget
Den godaste köttfärspajen
Och ett recept av mamma som jag tänkt prova men inte kommit till; mammas köttbullar
Arraksbollar
och en kladdkaka.
Så grattis bloggen (och oss) till 5 mat- och bakfyllda år.
Det allra första inlägget
Den godaste köttfärspajen
Och ett recept av mamma som jag tänkt prova men inte kommit till; mammas köttbullar
Arraksbollar
och en kladdkaka.
Så grattis bloggen (och oss) till 5 mat- och bakfyllda år.
tisdag 10 juni 2014
Sommarrecept!
Nu börjar sommaren verkligen närma sig och med det massor av härliga bär att baka med. Jag har precis börjat göra iordning mitt allra första trädgårdsland och har planterat både jordgubbar och hallon, och ser fram emot att baka några av dessa:
Mazarintårta med vaniljgrädde
Fransk hallonkaka
Skattgömmor
Bärkaka
Vinbärskladdkaka
Ser fram emot en sommar med bärplock, förra sommaren var jag gravid och inte ett dugg sugen på att vara ute bland buskar och snår... ~Karin
Mazarintårta med vaniljgrädde
Fransk hallonkaka
Skattgömmor
Bärkaka
Vinbärskladdkaka
Ser fram emot en sommar med bärplock, förra sommaren var jag gravid och inte ett dugg sugen på att vara ute bland buskar och snår... ~Karin
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)