torsdag 9 mars 2017

Pudrade citronrutor

Jag satt och bläddrade i en Anna Bergenströms receptböcker och blev så sugen att prova detta recept. Anna är för övrigt en stor favorit.


Börja med att köra en bottendeg i en mixer.

2,5 dl vetemjöl
0,5 dl socker
1 tsk vaniljpulver
150 gram rumsvarmt smör

Platta ut degen i en form med lösa kanter, måttet bör vara ca 20 × 25.
Förgrädda i 200 grader ca 12 - 15 minuter. Jag fick sänka till 175 grader på slutet.

Under tiden vispas citronsmeten ihop.
3 ägg
2 dl socker
0,5 dl vetemjöl
rivet skal av en stor citron
6 msk pressad citronsaft

Vispa ihop ägg och socker pösigt. Tillsätt övriga ingredienser. Häll på kakan. Hrädda ytterligare 8 minuter. Citronsmeten är fortfarande lös när kakan tas ut.

Pudra på florsocker när kakan svalnat.

Jag gjorde en halv sats då kakan inte går att frysa. Jag hade också på lite extra citronsaft innan kakan svalnat.


lördag 4 mars 2017

Fiskburgare

Fiskburgare är en rätt som jag inte gör ofta. Men när man står med ett fiskpaket i handen och inte har någon fantasi är det bra att ta till. Jättegott till rostad potatis och med tzatziki till. Lite kladdigt men väl värt att göra.


400 gram fiskfilé t ex torsk
1ägg
1/2 dl mjölk
1 tsk salt
vitpeppar
lite dill är gott att ha i
1.5 dl ströbröd t ex panko

Skär den halvtinade fisken i 2 cm tärningar.
Kör fisk, mjölk, ägg och kryddor i en matberedare till en lös färs.
Med vattensköljda händer formas färsen till biffar.
Det blir 6-8 biffar beroende på hur stora du vill ha.

Vänd biffarna i ströbröd och stek varsamt.