Jag hittade receptet på chokladsajten och provade det hemma för säkerhets skull. Den var helt i mitt tycke och smak. Inte så krånglig som det verkar vid första anblicken...
Biskvibottnen var helt fantastiskt god. Vispa i en STOR form för det sväller mycket vid vispningen.
Biskvibottnen var helt fantastiskt god. Vispa i en STOR form för det sväller mycket vid vispningen.
Apelsin och nougattårta
Biskvibotten:
40 g sötmandel
8 ägg
150 g strösocker
220 gr vetemjöl
220 gr vetemjöl
1. Sätt ugnen på 180°C. Skålla, skala och finhacka mandeln. Smörj och mjöla en springform, ca 24cm i diameter.
2. Vispa ägg och socker i en skål tills det blir luftigt och pösigt. Sikta ner mjölet i en annan skål.
3. Rör ner mandeln i äggsmeten och sikta i mjölet. Vänd försiktigt och blanda tills meten är jämn och slät. Häll genast smeten i formen och grädda ca 30 minuter.
4. Ställ kakan på ett galler och låt den svalna. Dela kakan i bottnar.
4. Ställ kakan på ett galler och låt den svalna. Dela kakan i bottnar.
Apelsinnougatkräm:
1 blad gelatin
¾ dl pressad apelsin eller apelsinjuice
20 g strösocker
4 äggulor
100 g mjuk nougat
75 g mörk choklad, 60%
1 ½ dl vispgrädde
apelsinlikör
apelsinlikör
1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Koka upp apelsinsaft och socker i en kastrull.
2. Lägg äggulorna i en skål och vispa ihop dem. Häll den varma apelsinsaften över äggulorna under vispning. Häll tillbaka det hela i kastrullen och värm upp försiktigt under ständig omrörning tills krämen tjocknar.
3. Ta kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladet och lägg dem i den varma krämen under vispning. Ställ krämen åt sidan.
4. Hacka nougat och choklad och låt smälta ihop i en skål över vattenbad. Vispa grädden i en annan skål. Vänd ner den smälta nougatchokladen i apelsinkrämen och vänd försiktigt ner den vispade grädden.
5. Klä en springform med plastfolie. Lägg i en biskvibotten och fukta den med apelsinlikör efteregen önskan. Häll hälften av krämen ovanpå och bred ut den i ett jämnt lager. Lägg på ytterligare en botten, fuktad med likör, och bred ut resten av krämen ovanpå. Täck över tårtan och ställ den kallt.
Så här garnerade jag den....
Så här garnerade jag den....
~~ Barbro ~~
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar