lördag 7 december 2013

Godaste saffransbullarna?

Ja, så marknadsför sig ICA Buffés recept på lussebullar.... game on tänkte jag, här ska provbakas!

Ingredienser

2 paket saffran (à 1/2 g) 
2 dl socker 
2 msk rom eller vatten 
50 g jäst 
175 g rumsvarmt smör 
5 dl rumsvarm mjölk (3 %) 
1/2 tsk salt 
800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats) 
1 dl russin 
mjöl till utbakning 
1 ägg till pensling

  1. Stöt ev saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret (för 1 sats). Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
  2. Skär smöret i tärningar.
  3. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
  4. Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
  5. Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
  6. Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (för 1 sats). Tryck i russinen.
  7. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. 
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. 

Jag gjorde lite olika varianter. Jag gjorde givetvis klassiska lussebullar men även olika fyllda bullar. En del blev det smör, mandelmassa och kardemumma i, och i en del smör och lite vit choklad! Hade inte direkt nån koll på vart vilken bulle hamnade så när man tar en blir det som en överraskning.

Betyget då? Nja... Själva bullarna var väldigt fluffiga och fina i konsistensen men jag hade önskat lite mer smak! Jag kommer nog baka bullarna igen men då kommer jag tillsätta ännu mer saffran för mer smak, när jag bakar saffransbröd vill jag verkligen att det ska smaka saffran. Eller så köper jag trådsaffran och mortlar med lite socker, det brukar också ge en riktigt fin smak.

~Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar