måndag 20 juli 2015

Fransk marängtårta med jordgubbar



I förra veckan när vi varit till Ulva och plockat jordgubbar bakade vi en tårta. Den här gången blev det Leilas fanska marängtårta. Många moment i tillagandet av marängen och det var det verkligen värt. Härligt seg maräng med smak av choklad.

Vi gjorde en halv sats av receptet som kommer här och det blev ändå mycket maräng.,


7 äggvitor
5 dl socker
1 nypa salt
100 gram mörk choklad
50 gram mandelspån

3 dl vispgrädde
jordgubbar

Blanda äggvita, salt och socker i en rostfri bunke.
Sätt bunken över ett vattenbad och vispa för hand tills den har en temperatur på ca 60-65 grader.
Vispa marängen med elvisp (vi körde den i kitchen aid) tills den svalnat.
Under tiden smält chokladen och rosta manelsånen i en torr stekpanna.

Blanda i det mesta av mandelspånen och chokladen så att marängen blir marmorerad.
Klicka ut smeten till en tjock och lite slarvig rund tårtbotten på ett bakplåtspapper. Strö över det sista av mandeln.

Grädda i 175 grader i ca 1 timme. Smeten ska vara lite seg i mitten.

När den svalnat är det bara att lägga på vispad grädde och de bär man önskar.

Jättegod!!

Sofie och Barbro



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar