Receptet kommer från Erik Hammars bok Min franska matresa. En riktigt god fiskrätt, lite komplicerad men med högt fokus så gick galant, denna kommer att göras igen hos oss vid något festligare tillfälle eller som söndagsmiddag. Den ugnsbakade sellerin däremot kommer att bli tillbehör till vardagsmaten framöver.
Ingredienser:
Till fisken:
4 bitar torskrygg
1 l vatten
1 dl salt
2 msk rapsolja
2 msk smör
nymalen svartpeppar
Till svampskummet:
5 dl fiskbuljong (jag tog tärning)
200 g rivna champinjoner
2 kvistar timjan/1 tsk torkad
3 grovhackade schalottenlökar
1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
0, 25 citron
3 msk smör
flingsalt
Till ugnsbakad selleri:
1 rotselleri, skalad och tärnad i 2x2 cm
2 msk rapsolja
2 kvistar timjan (jag tog torkad)
2 msk smör
Till stekta svampen:
300 g rensad skogssvamp
1 msk rapsolja
2 msk smör
flingsalt, nymalen svartpeppar
Till servering:
80 g forellrom eller laxrom
11. Blanda salt och vatten och mixa med stavmixer
tills saltet är upplöst.
22. Lägg torskbitarna i en bunke eller form och häll
över saltlagen så att den täcker. Låt stå 10–15 minuter.
33. Torka fisken med lite hushållspapper och ställ
åt sidan.
44. Värm upp fiskbuljongen och lägg i svamp och
timjan. Låt sjuda i minst 15 minuter. Värm en kastrull och fräs löken mjuk i 2
matskedar smör utan att den tar färg. Häll på vinet och låt det reducera till
hälften.
55. Sila över svampbuljongen till vitvinskoket genom
en finmaskig sil och reducera tills ca en tredjedel återstår. Sila bort löken
och tillsätt grädden. Smaka av med salt och citron. Gå ner med 1 matsked smör
och mixa skummig precis innan servering.
66. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda upp
rotselleritärningarna med rapsolja i en ugnssäker form. Lägg i timjankvistar
och klicka ut smöret. Baka i ugnen i ca 20–30 minuter, tills rotsellerin är
mjuk rakt igenom.
77. Lägg svampen i en torr stekpanna och sätt på
medelvärme. Lägg i en nypa salt och stek tills all vätska försvunnit. Gå ner
med 1 matsked rapsolja och stek krispig. Avsluta med en klick smör och smaka av
med salt och peppar.
88. Hetta upp en stekpanna på hög medelvärme. Gå ner
med rapsoljan och stek torskbitarna på skinnsidan i ca 4 minuter. Vänd på
fisken och gå ner med smöret. Ös fisken med smöret i ca 2 minuter, eller tills
innertemperaturen är 42 grader. Ge torsken några drag svartpeppar.
99. Servera genast och dekorera runtom med svamp,
rotselleri och forellrom. Avsluta med den skummiga såsen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar