söndag 10 januari 2021

Grönkålspaj

 Här kommer ett recept på en paj med huvudingrediensen grönkål. Jag brukar inte använda just grönkål så ofta men hittade det här handskrivna receptet i en låda. Det blev så gott! Kommer bli en stående rätt hos mig. Det skulle vara brynta valnötter på men det glömde jag.


Pajdeg:

3,5 dl vetemjöl

150 g smör

2 msk kallt vatten

Mixa ihop och lägg i kylen 10 minuter. Tryck ut i en pajform ca 24 cm och lägg in i kylen 10 minuter till. Förgrädda pajdegen 10 minuter i 200 graders ugnsvärme.

Fyllning:

500 gram grönkål

2 rödlökar

1 vitlöksklyfta

3 ägg + 2,5 dl mjölk eller mixat mjölk och grädde. Jag mixade.

150 gram riven västerbottenost eller vad du gillar

50 gram ädelost (kan hoppas över)

en näve valnötter

Gör så här:

Hacka löken och grönkålen. De grova stammarna tas bort förstås.

Fräs lök och kål i lite olja. Pressa ner vitlöken, salta och peppra.

Häll i pajskalet.

Vispa ihop ägg, mjölkblandningen och den rivna osten. Häll på.

Toppa med ädelosten, ev några rödlöksringar.

Grädda i ca 15 minuter i 200 grader.

Toppa med grovhackade valnötter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar