onsdag 18 september 2013

Chokladig cheesecake med tryffeltäcke

För några veckor sedan hade vi dop för Almas lillasyster Hilda. Vi bjöd på smörgåstårta och cheesecake-buffé. Sju olika cheesecakes som ni kommer att få läsa om här i bloggen framöver. Två av de sju har redan bakats och skrivits om i bloggen förut:

Bakad blåbärscheesecake

Körsbärscheesecake

Idag bjuder jag på en supergod chokladig cheesecake med tryffeltäcke som jag hittade här.



Ingredienser:
200 gram färskost te.x. Philadelphia
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 äggulor
3 äggvitor
3 dl grädde
200 gram riven mjölkchoklad
3 / 4  pkt digestiv ( eller efter smak och tycke)
25-50 gram smält smör

200 gram mjölkchoklad
1 1/2  dl grädde
3 msk smör

Mixa eller smula digestiven och rör ihop med det smälta smöret. Tryck ut i en rund form, med avtagbara kanter. ( ca 20- 22 cm. )

Riv 200 g mjölkchoklad grovt på ett rivjärn. Låt chokladen vara kylskåpskall så blir det enklare att riva.
Separera äggulor från äggvitor i olika bunkar. Viktigt att äggviteskålen är riktigt ren och torr.
Blanda äggulorna med färskost, vaniljsocker och strösocker – vispa tillsammans till en slät smet.
Vispa grädden i en annan skål och vispa den till ett ganska hårt skum.
Vispa sedan  äggvitor i en till skål och vispa till ett hårt skum (du ska kunna hålla bunken upp och ner, och äggvitorna ska inte rinna ut ) och vänd sedan ner denna i smeten också.
Rör ner den rivna chokladen, och vänd om tills det blandat sig.
Häll upp smeten i en rund form med avtagbara kanter och täck med plastfolie och ställ i frysen.
Då kan du börja med chokladtryfflen:

Bryt chokladen, i mindre delar.
Låt grädden och smöret sjuda upp i en kastrull, häll sedan den heta grädden över chokladen och rör tills tryfflen är slät.
Låt svalna i kylskåp innan du brer detta tryffeln över cheesecaken.
Sedan ska den stå i frysen i minst 6 timmar, men gärna över natten innan du serverar.
Ta fram den 20 minuter innan den ska serveras.

Riktigt god!

/Sofie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar