tisdag 24 september 2013

Hasselnötsmousse

I fredags bakade Alma och jag ännu ett recept från Roy Fares bok Sweet! Vi valde att göra hasselnötsmoussen för den trodde vi att pappan i familjen skulle tycka om.

För 6 portioner:

Hasselnötsmousse:
50 g nougat
50 g mjölkchoklad
200 g vispgrädde (2 dl)
45 g äggula (2 st)
25 g vatten (1/4 dl)
25 g strösocker (1/4 dl)

Hacka nougat och mjölkchoklad och smält dem försiktigt i ett vattenbad.
Vispa grädden till medelfast konsistens.
Lägg äggulorna i en bunke.
Koka upp vatten och socker och rör om tills sockret har löst sig. Häll ner den varma sockerlagen i en tunn stråle i bunken och vispa samtidigt på maxhastighet med en elvisp. (Går bra att använda en matberedare). Fortsätt att vispa tills det har blivit ett fast skum.
Vänd ner chokladen och nougaten. Vänd slutligen ner grädden och blanda väl. Fördela moussen i serveringsglas och låt stå i kylen i cirka 1 timme.

Saltade hasselnötter:
50 g hasselnötter (3/4 dl)
1 skvätt äggvita
1 nypa flingsalt
3 g strösocker (1/2 tsk)

Sätt ugnen på 200 grader.
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna på ganska hög värme i ca 5 minuter. Rör om hela tiden så att nötterna inte blir brända. Häll nötterna på en ren kökshandduk och gnugga av skalen. Låt nötterna svalna.
Lägg äggvitan i en bunke, häll ner nötterna och blanda runt så att nötterna fuktas lite av vitan. Strö över flingsalt och socker och blanda. Häll hasselnötterna på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem i ugnen tills de har fått en gyllenbrun färg, ca 5 minuter. Låt svalna.

Strö nötterna över moussen och servera.






Alma ÄLSKADE moussen, pappan smaskade i sig snabbt men jag tyckte att den var alldeles för söt! Nötterna behövdes verkligen, och skulle kanske kunna vara ännu mer salta. Almas morfar fick också prova, han klämde två st...

/Sofie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar