Mandelknäck
Såg på gokväll när Maud Onnermark var i farten och julstökade. Jag har flera av hennes recept som favoriter. Nu kokade hon mandelbräck som egentligen inte såg mycket ut för världen. Men hon garanterade om och om igen att de var läckra. Så klart jag var tvungen att testa....
Helt galet smarriga!
Gör så här:
100 gram smör
2,5 dl socker
0,5 dl ljus sirap
1 krm salt
100 gram skållad och finhackad mandel
Blanda allt utom mandeln. Gärna i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp och koka tills temperaturen visar 145 grader, det tar 10-15 minuter.
Dra kastrullen åt sidan och tillsätt mandeln.
Koka ytterligare 3-5minuter så att temperaturen visar 145 grader igen. (jag kom inte upp i det igen utan tog den efter 5 minuter)
Häll ut massan på en plåt med bakplåtspapper på. Vicka lite på plåten så att det rinner ut.
Bryt i bitar när det kallnat.
/Barbro
Tack för receptet, jätteenkla och jättegoda! Fick göra en ny sats då den första bara försvann. Får nog börja kolla in den där Maud. God fortsättning på 2015.
SvaraRadera