måndag 21 maj 2012

Skånsk kalops

En oslagbar klassiker i husmanskostens värld är skånsk kalops. Så enkelt att göra klart allt och sen får det stå och puttra ett par timmar, sånt gillar jag.

Skånsk kalops

1 kg högrev i bitar
5-6 rätt stora morötter i grova bitar
3 stora lökar skurna i båtbitar
1 liter vatten + 1,5 dl kalvfond 
3-4 lagerblad
10-12 kryddpepparkorn
salt och peppar

Bryn köttbitarna lite i taget så att det inte börjar koka i pannan. Lägg över i en gryta.
Bryn lök och morötter och lägg i dem också.
Tillsätt övriga ingredienser.
Låt grytan småputtra på låg värme i knappt 2 timmar.
Gör en redning på vetemjöl och vatten och red så att vätskan får lagom konsistens.
Smaka av om det behövs mer peppar och salt.

Serveras med potatis, ättisksgurka och rödbetor.

/ Barbro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar