När jag var i tjugoårsåldern arbetade jag under många somrar på ett gammaldags pensionat ute på Väddö i Roslagen. Jag började som kallskänka i köket men övergick alltmer att stå för bakandet då husmor upptäckte att det var något jag gjorde bra. Jag bakade matbröd först varje morgon, en deg som jäst hela natten.
Sen skulle det bakas kaffebröd till förmiddagsfikat, ofta sanbbgjorda wienerbröd och småkakor. De här enkla småkakorna önskades ofta av gästerna som i regel bodde på pensionatet hela somrarna. Småsega, ändå hårda och knapriga Nötchokladkakor. Det får bli mitt bidrag till Söta sakers månadsutmaning - sommar.
Tänk så många gubbar och tanter som smög in i köket och plockade åt sig kanterna när de kände doften...
225 g smält smör
3 dl socker
2 dl mjöl
2 ägg
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
100 gram hackade hasselnötter att strö ovanpå
Bara blanda ihop allt till en smet. Bred ut på en liten långpanna.
Strö över nötterna.
Grädda i 200 grader i ca 10 minuter. Låt det bubbla upp och sen när smeten sänkt sig måste den ut direkt.
Låt den svalna lite innan du skär den i bitar. Vänta inte för länge...
// Barbro
Åh, frambringar minnen hos mig också. Min mamma bakade ofta dessa nör jag var mindre. Mums!
SvaraRaderaKram Malin
Fin blogg du har!
Jag måste berätta att jag har bott på pensionat ute på Väddö många gånger, det fanns en hel del att välja på förr. Nu förstår du säkert hur gammal jag är. Minns att förmiddagskaffet på glasverandan var en dagens höjdpunkt. Tänk om våra vägar korsats någon sommar?
SvaraRadera