Halloncurd
450g Hallon, färska eller frysta
1 dl Strösocker
50g Smör
2 Äggulor
1½ msk Maizena
Koka sönder hallonen i en kastrull. Mosa dem och sila bort kärnorna genom en finmaskig sil.
Koka upp 1 dl av hallonsilet med socker och smöret under omrörning. Ställ åt sidan så länge.
Vispa ner maizenan i resterande hallonen, häll sedan ner det i den varma hallonmixet i kastrullen.
Vispa sönder äggulorna och vispa ner det i hallonen. Sjud upp under konstant omrörning tills det börjar tjockna. Häll över i en skål och låt svalna.
Häll upp i burk!
Blåbärscurd
225 gr blåbär
skal och saft från en liten citron
50 gr smör i tärningar
2,5 dl socker
2 ägg, uppvispade
Lägg bären i en gryta med
skal och saft från citronen. Koka på svag värme i 5-10 minuter. Mosa
bären med en slev för att få ut så mycket saft som möjligt.
Passera bären genom en sil och samla upp puren i en skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten och tillsätt socker och smör. Sila ner de uppvispade äggen.Rör om med en träslev tills alla ingredienser är väl blandade, och hetta sedan upp curden under ständig omrörning tills den är så tjock att den täcker . Det tar 20-30 minuter och är inte den roligaste sysslan men helt klart värt det.
och...... njut!
~Karin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar