fredag 4 december 2015

Fikonmarmelad till glöggfesten


Vad är godare än fikonmarmelad till glöggbrickan? Jag har kokat två olika sorter i år. Den första är kokad i portvin och ger en lite mustigare smak. Den andra hittade jag i Monika Ahlbergs bok "Monikas jul". En perfekt gå-bort-present!

Fikon och portvinsmarmelad

400 gram torkade fikon
3 dl portvin
1 msk råsocker
skalet från en citron
1 dl grovt hackade valnötter
ev ett lagerblad

1. Hacka fikonen smått. Lägg dem i en kastrull med allt utom valnötterna.
2. Låt det koka upp, sänk värmen och låt det puttra i 30 minuter.
3. Tillsätt valnötterna och häll upp marmeladen i glasburkar.
Förvaras i kylen.

Fikonmarmelad  med mandel
(Mandeln kan förstås uteslutas om man vill)

500 gram torkade fikon
vatten
5 dl socker eller 300 g socker per 500 g fruktmassa
1 citron, skal och saft
100 g skållad och grovhackad mandel

1. Blötlägg fikonen över natten. Koka dem mjuka i blötläggningsvattnet. Det tar ca 10 minuter. Om det börjar torka in är det bara att tillsätta en slvätt vatten till. Rör om då och då så att det inte bränner fast.
2. Mixa smeten i en mixer.
3. Mät upp fruktmassan och tillsätt rättmängd socker, skal och saft från citronen.
4. Låt den långsamt koka upp igen och småkoka i 10 minuter. Rör hela tiden så att det inte bränner i bottnen.
Tillsätt mandeln när det återstår ett par minuter av koktiden.
5. Häll upp smeten i glasburkar och förvara svalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar