Idag är det fettisdagen och det firar vi självklart med en semla. Vi har ju vårt favoritrecept på semlor här: Såg för några veckor sedan på Gokväll när Roy Fares delade med sig av sitt recept. Nu har vi testat det och kan bara konstatera att det inte håller måttet mot vårt recept som ger såå fluffiga bullar. Mandelmassan däremot var jättegod.... Bullen passar bättre som mellanmålsbulle. Matlagarna vann solklart!!
Här är Roys recept:
Till 14 semlor:
Gör en fördeg: Värm 2 dl mjölk, slå den över 25 g jäst och tillsätt 5 dl vetemjöl. Kör den i en matberedare tills degen gått ihop och låt den sen vila i 15 minuter.
Tillsätt sedan:
1 ägg
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 msk mortlade kardemummakärnor
1 dl socker
80 gram rumsvarmt smör
Kör den på låg hastighet tills degen gått ihop och sedan lite hastigare i 4-5 minuter. Baka ut den direkt till 14 runda fina bullar, det går väldigt lätt med den här degen. Låt den sen jäsa i ca 2 tim under bakduk. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 200 grader.
Vill du göra Roys mandelmassa hittar du den här:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar