måndag 23 juli 2012

Cheesecake med jordgubbar

Sista delen av mors dag-middagen kommer här. Jag valde att göra en cheesecake med färska jordgubbar som topping. Receptet hittade jag på den här bloggen: Chokladsockerkaka

Till en form på 24 cm
Botten:
15 digestivekex
75 g smör
Värm ugnen till 200 grader. Smält smöret och häll ner det tillsammans med kexen i en mixer och kör tills kexen är söndersmulade och blandade med smöret. Tryck ut smulorna i en form med löstagbar botten. Grädda ca. 5-10 minuter i mitten av ugnen. 
Fyllning:
200 g philadelphiaost
3 ägg
1½ dl strösocker
Sänk ugnstemperaturen till 180 grader. Mosa philadelphiaosten med en gaffel eller visp. Tillsätt äggen och sockret och vispa till en jämn smet. Fördela smeten över kexbottnen och grädda mitt i ugnen i ca. 35 minuter eller tills smeten har lyft lite längs kanterna och mitten. Smeten ska ha stannat och inte vara rinnig längre. Ta ut chessecaken och låt svalna. 
Topping:
400 g creme fraiche
½-1 tsk vaniljpulver alt. 1 msk vaniljsocker
1 dl florsocker
Värm ugnen till 180 grader. Blanda creme fraiche och vaniljpulver alt. vaniljsocker och sikta ner florsockret. Rör ihop allt till en slät smet och bred ut det över den kalla cheesecaken och grädda i ca. 6-8 minuter tills ytan stelnat lite. Låt sedan cheesecaken svalna, först i rumstemperatur och sedan, för att bli genomkyld, i kylskåpet. Dekorera med valfria frukter och bär. 

Det är en ganska "tung" dessert så färska jordgubbar var perfekt till. Len i smaken, somrig, enkel att göra och uppskattad av hela sällskapet. En perfekt dessert alltså!


//Sofie

2 kommentarer:

  1. Vilken tjusig cheesecake! Har också gjort en jordgubbscheesecake men miade jordgubbar i fyllningen istället. Mums :)

    SvaraRadera
  2. Jättefin och säkert jättegod :-D

    SvaraRadera