fredag 6 juli 2012

Rött och sött

Idag har mamman i bloggen kokat jordgubbssylt. Och det här inlägget är mest för min egen skull, att jag ska komma ihåg. Jag är lite petig när det gäller konsistensen på hemmakokt sylt. Det får inte vara för rinnigt och inte för tjockt och framför allt inte för sött. Gillar det nya syltsockret med pektin i, det är bara det att det blir alldeles för tjockt och sött om man följer påsens recept. Idag lyckades jag och här är det.

Jordgubbssylt
Jag tog:

8 liter jordgubbar
6 dl vatten
3 kg syltsocker

Skär jordgubbarna i mindre bitar. 
Blanda vatten, jordgubbar och syltsocker. 
Koka upp lite långsamt och låt det koka rejält i ca 5 minuter.
Jag som fryser sylten behöver inte vara så noga med att skumma den.
Annars skumma noga och häll över paraffin.

Underbara dofter när jordgubbssylten puttrar på spisen!

3 kommentarer:

  1. Har samma erfarenhet som du med syltsockret. I morgon ska vi iväg och plocka jordgubbar så jag tjuvar ditt recept direkt.

    Förresten tycker jag ni har en jättemysig blogg, kul idé att blogga ihop. Lägger till den i favoritlistan.

    SvaraRadera
  2. Vilken fin bild på syltburkarna! Här i Västerbotten dröjer det nog flera veckor innan vi har jordgubbar eftersom allt här är så otroligt sent i år. Just nu blommar syrenen, dvs 3-4 veckor senare än vanligt...

    SvaraRadera