En av fördelarna med att spendera några dagar hemma hos mamma och pappa är att om man får inspiration att baka finns råvarorna ute i trädgården i skogen. Idag tog jag mig ut till rabarberplantorna för att göra något annat än paj. Jag hittade ett mycket bra recept på den här bloggen som jag bara var tvungen att prova, och jag är supernöjd med resultatet.
Rabarberrutor
Rabarbercurd:
Ca 200 g rabarber (ca 3 halvtjocka rabarber)
0,4 dl socker
2 msk vatten
3 äggulor
0,9 dl socker
En nypa salt
0,5 tsk finrivet citronskal
25 g smör, i bitar
Mördeg:
115 g smör
2,4 dl vetemjöl
0,6 dl socker
En nypa salt
Skölj och hacka rabarbern i centimeterstora bitar. Blanda rabarber med socker i en kastrull. Låt stå i ca 10 minuter.
Ha i vattnet och låt blandningen sjuda på låg värme tills det går att mosa rabarbern utan problem. Ca 15-20 minuter.
Mixa blandningen med en handmixer tills den är slät. Låt svalna i rumstemperatur.
Gör mördegen. Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
Arbeta ihop ingredienserna till en deg. Knåda inte för mycket, degen ska
bara precis gå ihop. Tryck ut i en form,
ca 20 x 15 cm. Nagga med en gaffel. Låt vila i kylskåp i ca 15 minuter.
Grädda mördegen i ca 20 minuter.
Återgå till rabarbercurden. Vispa äggulor, socker och salt i en skål
över ett vattenbad. Vispa tills blandningen är varm och gått ihop fint.
Ha i rabarberpuré och citronzest. Ta bort från värmen och rör i smöret.
Häll curden över den färdiggräddade mördegen och ställ in i ugnen i
ytterligare 10 minuter eller tills curden har stelnat. Låt svalna i
rumstemperatur, innan du ställer den i kylen. Om du vill kan du pudra
över lite florsocker vid servering.
Jag är riktigt nöjd med dessa!
~Karin
Kul att du blev nöjd med resultatet! De är riktigt smarriga :)
SvaraRadera