Apelsinmarmelad
1 kg apelsiner gärna tunnskaliga
8 dl vatten
7 dl syltsocker och 3 dl strösocker
1 tsk citronsyra
Lägg apelsinerna i ljummet vatten och borsta dem noga.
Skala 3 av dem med en potatisskalare (det går att använda ett zestjärn men skalen blir väldigt tunna) och skär dem i tunna strimlor.
Koka dem tillsammans med 3 dl av vattnet under lock i 30 minuter.
Dela resten av apelsinerna i ca 12 bitar per apelsin och lägg dem i en annan kastrull tillsammans med resterande vatten. Koka också dem under lock i 30 minuter. Häll därefter bitarna i en silduk och låt dem rinna av, tryck ur all saft ur apelsinbitarna.
Lägg saften och skal och saft från första kastrullen i en stor gryta tillsammans med citronsyra och sockret. Koka ytterligare ca 15 minuter. Häll upp lite marmelad på ett fat och ställ i kallt vatten. Om det stelnar direkt så att det går att dra en sked i och det blir en ränna som inte rinner ihop, då är det klart. Annars koka 5 minuter till och testa igen tills det är klart.
Sen behövs bara ett gott hembakat bröd, kex eller vad du vill ha.
/ Barbro
Det är verkligen så mycket godare med egenkokt marmelad, man kan ju få det precis som man vill ha det också.
SvaraRadera