lördag 15 oktober 2011

Frukt och nötbröd

Det här receptet finns i många många varianter.Jag gör dem inte så ofta eftersom jag tycker att de är lite för söta. Men som omväxling någon gång går det bra. Just den här varianten hittade jag hos Ostfrämjandet. Den blev saftig med smak av katrinplommon och med lite kryddor i och hamnar i göra fler gånger högen.

Rör ihop i en stor bunke:
1 liter fil
1 dl mörk sirap + 1 dl ljus sirap
1 tsk salt
0,5 msk anis och 0,5 msk fänkål stötta

Blanda och rör ner hälften.
1 kg rågsikt
4 tsk bikarbonat + 2 tsk bakpulver.

Tillsätt:
2,5 dl grovt hackade nötter
150 gram hackad frukt - jag tog lite aprikoser och resten katrinplommon.

Tillsätt resten av mjölblandningen.

Häll upp degen i två smorda formar och grädda i 150 grader ca 1,5 timme.

4 kommentarer:

  1. Jag brukar också tycka att denna typen av bröd blir för söta. Tar därför alltid mindre mängd av det som är sött i recepten. Och använder bara aprikoser som är mindre söta än tex russin. Men det är smidiga bröd att baka!

    SvaraRadera
  2. Så gott! Jag gjorde ett liknande igår.

    SvaraRadera