söndag 30 oktober 2011

Matboucha och Sallat Gezer

Här fortsätter vårt israeliska tema på traditionella bufférätter. Till pitabrödet som äts varmt är den här tomatsalsan god. Det är egentligen en marockansk rätt men mycket vanlig på israeliska matbord. Den serveras kall.

Tomatsalsa - Matboucha
1 dl olja
10 grovhackade vitlöksklyftor
2 röda chilifrukter hackade
3 msk tomatpuré
1 tsk kummin (israelisk spiskummin)
1 tsk salt
1, 2 kg krossad tomat ( färdig eller koka egen. Skär mogna tomater i bitar och koka...)

Värm oljan och ha i vitlök och chili och låt den koka glansig.
Häll i krossad tomat och koka 15 min.
Tillsätt övriga ingredienser och låt den småputtra klart på lägsta värme tills den blivit tjock.
Det kan ta många timmar men det är det värt!


Sallat Gezer
0,7 kg morötter - skär i bitar och kokas mjuka. Låt dem svalna.

Marinad:
2 msk citronsaft
1/2 tsk salt
svartpeppar
1 tsk kummin
1 tsk olivolja
Hälls på de avsvalnade morötterna.

2 msk olivolja
4 vitlöksklyftor
1 tsk starkt paprikapulver
1 tsk svagt paprikapulver

Fräs ihop och häll över morötterna.
Gott!




1 kommentar:

  1. MMmm, en perfekt morotssallad att laga på mina sista hemodlade rötter!

    SvaraRadera