fredag 28 oktober 2011

Tema Israel

 I somras när vi hade släktträff nere i Småland passade min svåger Asher och hans fru Lisa, på  att bjuda oss på Israelisk afton. En buffé av olika rätter från hans hemland. Jag tänkte presentera godbitarna från den i några inlägg framöver. Först ut blir det Kebab biffar med en rödbetssallad och pitabröd.

 Kebabbiffar
1,5 kg köttfärs
2 ägg
1,5 tsk salt
1 stor matsked israelisk spiskummin
svartpeppar
1 dl olja
1 kruka persilja
1 kruka koriander
2 stora vitlöksklyftor

Blanda allt och smaka av, tillsätt ev mer kryddor, det ska vara lite hett.

Rulla till biffar och grilla eller stek dem i panna.

Rödbetssallad - Sellek Adom

0,5 kg rödbetor kokas mjuka ( ca en timme tar det)
Skala och skär i bitar/stavar.
Till den här salladen behövs två marinader; den första kan göras dagen innan och sedan vid serveringen hälls den andra över.

Kryddblandning 1 - kokas samman i 3 minuter och hälls över rödbetorna.
1/2 dl vatten
2 msk vinäger
1 tsk salt
1 tsk socker
1 liten hackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor

Kryddblandning 2 - hälls över vid serveringen.
1/2 dl olja
2 msk citronsaft
salt och peppar



På israeliska buffébord ska det alltid finnas pitabröd, recept på det hittar du här: 

Fortsättning följer...

1 kommentar:

  1. Rödbetorna, version 1 verkar vara helt i min smak! Det ska jag testa! Nu är ju rödbetorna så goda också!

    SvaraRadera