Citronmarängpaj
14 portioner:
Pajskal:
3 dl vetemjöl
1 krm salt
100 g smör
Rivet skal från en halv citron
1 äggula
2 msk kallt vatten
Arbeta samman pajdegen i en matberedare med kniv eller på bakbord. Tryck ut den i små smorda bakelseformar (jag använde en stor pajform i stället) och ställ dem kallt en stund. Grädda i 200° 10-12 min tills de får lite färg och känns färdiga.Låt dem svalna något innan de tas ur formarna.Låt kallna.
Citronkräm:
2 citroner
2 dl strösocker
3 dl vatten
5 msk maizena
4 äggulor
2 msk smör
Riv skalet och pressa saften ur citronerna.Blanda skalet,saften,socker,vatten,maizena och äggulor i en kastrull och sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Pressa genom en sikt så att citronskalen och ev. klumpar försvinner.Rör ner smöret.Fördela krämen i pajskalen och ställ dem svalt.
Maräng:
4 äggvitor
2,5 dl socker
0,75 dl vatten
Lägg äggvitorna och 2 msk socker i en skål. Koka resten av sockret och vatten till en simmig lag. Kolla med termometer att lagen har en temperatur på 120°.
Vispa äggvitorna med sockret till skum.Häll i den kokande lagen under vispningen.Fortsätt vispa men långsammare tills marängen svalnar. Spritsa eller bred marängen på citronkrämen.Grädda i 225° tills de får lite färg.Servera gärna pajerna lite ljumma.
Vi struntade i att göra den där sockerlagen och gjorde en vanlig maräng i stället. Sååå gott!
//Sofie
Åh så gott...
SvaraRaderaHar försökt göra den där flera gånger och de vill sig INTE....
Får prova igen :)
Åååh de där lät gott, måste testas! :)
SvaraRadera