måndag 19 december 2011

Pumpasoppa

För några veckor sedan åt jag lunch på mat-Niklas restaurang 1900. Som aptitretare serverades en liten skål med pumpasoppa. Jag hade aldrig ätit pumpa förut, och jag blev mycket förvånad. Det var så gott! Supergott! Så när vi hade vänner på middag i helgen bjöd vi på en pumpasoppa, och de blev också mycket förtjusta i den.

 Jag lånade ett recept från recept.nu

För 4 stora förrättsportioner:
1,2 kg pumpa (jag använde butternut squasch)
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 l grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche
2 lime (rivet skal och saft)
2 tsk sambal oelek

1. Skala och skär pumpan i tärningar. Skala och hacka löken. Fräs löken i smör i en gryta. Tillsätt pumpa och buljong. Koka upp, sänk värmen och låt soppan koka ca 10 minuter.
2. Mixa soppan, häll tillbaka i kastrullen och rör i crème fraiche. Smaksätt med lime och sambal oelek. Låt soppan koka upp före servering.


Jag använde bara saften från en lime, tyckte att det räckte bra, och adderade lite salt. Serverade tillsammans med lite klippt gräslök. Prova!



/Sofie

2 kommentarer:

  1. Så himla god soppa! Och det tyckte vi och det tyckte våra gäster. /Aino

    SvaraRadera
  2. Underbar! Tack för receptet.

    SvaraRadera