tisdag 6 december 2011

Saffranskransar fyllda med mandelmassa.

Idag bakade jag saffranskransar under tiden min första Upplandskubb stod på spisen och kokade. Ett favoritrecept sedan många år.Jag brukar göra en dag på 1 liter, det blir två kransar och sen får det bli lussekatter av det som blir kvar, så där halva degen.Saffranet köper jag i Stockholm, riktigt saffran i lösvikt som måste stötas med socker... Det här receptet får bli vårt bidrag till Söta sakers "Extra allt" månadstema.

Saffrankrans med mandelmassa och annat gott

Saffransdeg;
300 gram smör
1 liter mjölk
1 hg jäst
4 pkt saffran (jag tar mer säkert 3 gram, det ska smaka rejält med saffran)
4 dl socker
2 tsk salt
2 ägg
2 kg vetemjöl

Smält smöret och låt det stötta saffranet smälta med så smaken framhävs.
Häll i mjölken och låt det bli fingervarmt.
Blanda jäst, salt, socker, ägg och tillsätt det flytande.
Arbeta i mjölet.
Jäs till dubbel storlek.

Gör under tiden fyllningen: (lagom till två kransar)
300 g mandelmassa grovt riven
1,5 äggvita
300 gram rumsvarmt smör

Blanda ihop.
Ta undan hälften av degen.
Dela den andra hälften i två bitar och kavla ut till en platta.
Bred på mandelmassefyllning.
Russin, hackade mandlar, suckat eller vad du vill ha läggs på. Eller bara mandelmassefyllningen.
Vik ihop och forma till en krans, klipp upp flikar och jäs igen.
Grädda i 175 graders värme.
Jag gräddar i formar och de tar det längre tid, så där 50 minuter.
Det går förstås snabbare om de gräddas direkt på plåt. Skulle gissa på 25 minuter.

Sen är det bara att ge sig på resten av degen och baka ut lussekatterna.



3 kommentarer:

  1. Mmmm...vad det ser gott ut.
    //Anne-Lie

    SvaraRadera
  2. Ser för himla smaskigt ut!
    Blev lite nyfiken på upplandskubben där och gick in och tvär tittade på bilderna. Spännande spännande jag undrar om man skulle tordas testa?

    SvaraRadera
  3. Oj, så mycket gott ni bakat till adventsfikat och annat. Gillar fyllda saffransbröd mer än vanliga lussebullar.

    SvaraRadera