fredag 25 december 2009

Upplandskubb

En riktigt gammal tradition här i Uppland är att baka ett julbröd som kallas Upplandskubb. Det är en tradition som håller på att dö ut. Inte många orkar, hinner eller har kunskapen om att göra brödet som ska kokas i fem timmar.
Vi kan och vi gör det varje år. Fler och fler för varje år. De som får smaka brödet blir så förtjusta i det att de vill antingen beställa eller få receptet.
Spänningen är stor varje gång brödet plockas upp ur kastrullen. Det kan vara ett stort hål i hela brödet och då är det förstört. Så här går det till:

7,5 hg fint rågmjöl
1 kg vetemjöl
8 dl ljummet vatten
4 dl sirap
1 hg jäst
1/2 tsk salt

Click to play this Smilebox slideshow: Upplandskubbsbak
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Make a Smilebox slideshow

3 kommentarer:

  1. Låter spännande och ser gott ut!

    SvaraRadera
  2. blir skinkmackesugen och kanske ska testa nästa jul, då ska jag ha gott om tid i "julköket" .....

    SvaraRadera
  3. Såg brödet bakas på tv igår och blev nyfiken. Det här receptet ska absolut testas framåt advent.

    SvaraRadera