lördag 30 augusti 2025

Fransk tomatpaj

 Det här är ett recept av Julia Tuvesson och jag hittade det i tidningen Land. Tomatpaj har jag aldrig tidigare provat men det här var så gott! Lika god varm som kall, åt nyss en bit till frukost, mums!! Den lilla twisten med senap gör susen.


Pajdeg: 

125 gr smör

3 dl vetemjöl

1 dl finriven ost, gärna lagrad

2 msk kallt vatten

1/2 tsk salt

Arbeta ihop degen, låt vila i 10 minuter.

Under tiden förbereds fyllningen:

450 g körsbärstomater ( jag blandade olika sorter) halveras, saltas lite grann

2 gula lökar strimlas i klyftor

3 dl riven lagrad ost

1-2 msk dijonsenap

Stek löken i smör och olivolja tills den är mjuk, för mig tog det 15 minuter.

Dags att kavla ut degen och lägga i en form. Nagga. (Jag lät den vila en stund i kylen)

Förgrädda i 200 grader ca 10 minuter. Ta ut formen.

Sänk ugnen till 175 grader.

Bred på ett lager senap på botten. Därefter löken samt den rivna osten.

Örtkryddor och svartpeppar ovanpå osten.

Och sen fylls hela med tomater. Jag strödde också lite örtkryddor ovanpå tomaterna.

Grädda i 45 minuter.



onsdag 27 augusti 2025

Matig paj med smak av grönkål och svamp

 Jag provade att så grönkål för första gången i år. Har inte vågat tidigare med rädsla för kållarven som så många vittnat om. Nu har jag börjat skörda och har inte hittat några larver än och grönkålen är så fin. I veckan lagade jag en paj som blev mycket god så för mitt eget minnes skull måste jag skriva ner den.


Börja med att göra en pajdeg, jag har testat den här flertalet gånger och tycker den blir frasig och god.

125 gr smör

4 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

3 msk kallt vatten 

2 tsk ättikssprit

Blanda ihop allt, vattnet sist och låt degen vila 10 minuter i rumsvärme.

Kavla ut degen och ställ in pajformen i kylen 20-30 minuter.

Fyllning:

200 gr hackad grönkål (mittnerven ska inte vara med)

400-500 gr färdigrensade gula kantareller

1 stor röd lök

Förväll svampen, bryn löken och grönkålen var och en för sig. Salta och peppra.

Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda pajskalet ca 10 minuter.

Varva grönsakerna och häll en äggstanning på.

Klassisk äggstanning:

3 ägg

2,5 dl grädde

1,5 dl lagrad riven ost t ex engelsk cheddar

salt, peppar, (lite vitlökspulver kan vara gott)

Grädda i ca 30 minuter. Känn med en gaffel i mitten om det stelnat.