lördag 11 juni 2011

Långpannebröd

När det är så varmt ute som det är nu och man ändå vill baka sitt eget matbröd tar jag till det enkla. Matbröd i långpanna, det går snabbt.Bara att trycka ut i långpannan efter första jäsningen.

50 gram jäst
5 dl mjölk
2 msk honung
1 msk salt
1 dl linfrön
anis och fänkål efter tycke och smak
5 dl mixat dinkel och rågsikt
7 dl vetemjöl (jag byter alltid ut 1-2 dl mot durumvete för att få spänsten)

Sätt degen som vanligt och låt den jäsa i 40 minuter.
Tryck ut den på en bakpappersklädd plåt.
Jäs 30 minuter och grädda i ca 200 grader i 15 minuter.

måndag 6 juni 2011

Jordgubbar på Nationaldagen

Vi passade på att fira lite extra med Jordgubbscheesecake i dag dagen till ära. Herrarna i familjen gav tummen upp och det är ett gott betyg av dem som är rätt kräsna av sig...


Jordgubbscheescake
Gör en botten av  8 digistivekex och 50 g smält smör.( jag gjorde 1,5 sats)
Tryck ut det i en form med löstagbar botten.

8 gelantinblad blötläggs.
250 gram kesella och 200 gram philadelphiaost blandas.
Tillsätt 1,5 dl socker och lite vaniljsocker.
Mosa en halv liter jordgubbar (jag hade mer) och blanda i.
Krama ur gelantinbladen och smält på svag värme i en kastrull.
Tillsätt det och vispa kraftigt under tiden.

Bred ovanpå bottnen och in i kylen i 3-4 timmar.

~ Barbro

fredag 3 juni 2011

Germans Sill i paket

När det är varmt behöver man äta lite salt mat, det tycker i alla fall jag. Vi gjorde en ny German-rätt från första serien Landgång. Enkelt, snabbt och minimalt med jobb. Helt perfekt en dag när man hellre vill vara ute i solen.

8 salta sillfileér
8 kokta kalla potatisar
2 stora lökar skivade och stekta
4 kokta ägg i bitar
1 knippa dill
vitpepppar
100 gram smör

Jag köper sill i tunna hos fiskhandlar´n och då måste sillen vattnas ur under några timmar - byt helst vatten minst en gång.
Gör ett paket på en bit folie, avsluta med en klick smör överst.
Vira in det helt i folie.
Sätt in en långpanna i ugnen med lite vatten i botten.
Lägg på folieknytena och grädda i 15 minuter i 200 grader.

Klart!

tisdag 31 maj 2011

Hur smakar våren för dig?

Det undrar Jennie i Kalasgott ...i månadens matutmaning "Vårklänslor".
En fin assistent från Ankarsrum står på spel.

Mitt matbidrag får bli:

Fiskgryta med vårkänsla

6 portioner

8-10 små färskpotatisar kokas separat
2 vitlöksklyftor och en röd chili finhackas
1 knippe salladslök
4-5 små färska morötter - delade
5 dl vatten
1 burk kokosmjölk
fiskfond
100 gram sugar snaps eller sockerärtor
2 dl vitt vin
500 gram laxfilé skäres i bitar
400 gram jätteräkor eller vanliga färska 
persilja, salt, peppar och olivolja

Fräs vitlök och chili i olivoljan. Blanda i löken och morötter och låt dem fräsa med.
Slå i vatten, kokosmjölk och fond och låt det sjuda i 5-7 minuter.
Lägg i sockerärtorna efter ett par minuter.
Häll på vinet, delade rädisor och laxen i lagom stora bitar. ge det ett par minuter till.
Tillsätt räkor och potatis. Smaksätt med salt och peppar.
(Jag tillsatte lite lime också.)
Red ev av med lite maizena om det behövs.

Till det vill jag äta  
Maria Hofvanders Havrebaguetter

50 gram jäst
1 liter mjölk eller vatten
4 tsk salt
6 dl havregyn gärna blandat med lite rågflingor
2 msk olja
16 dl vetemjöl (jag hade i lite durumvete)

Värm vätskan till 37 rader.
Slå det över havregrynen och låt dem svälla en stund.
Gör degen som vanligt och låt den jäsa en timme.
Baka ut till ca 20 baguetter, snitta dem med ett rakblad och låt dem jäsa i 40 minuter.'
Grädda i 225 graders värme.


~ Barbro

söndag 29 maj 2011

Havremuffins


Små och goda muffins från Söta saker, jag fick boken av mina fina kollegor när jag lämnade mitt jobb i Örebro. De är inte så söta men väldigt, väldigt goda!

Receptet hittar ni här, jag bakade med blandade bär (hallon, blåbär och röda vinbär)  men tror att jag ska testa äpple och kanel nästa gång.... Och jag gjorde 12 små istället för 6 stora för att få det goda att räcka längre.

Enjoy! ~Karin

måndag 23 maj 2011

Manchego med honungsmousse

Förra veckan var vi och åt tapas på Tilltugg i Uppsala. Det var många goda små rätter som vi testade och mumsade på. Bland annat den här lilla mumsbiten som åtminstone jag aldrig träffat på tidigare. Det var så gott! Har försökt mig på att återskapa den själv - riktigt nöjd faktiskt.


Gör en honungmousse:
2 blad gelantin (de hade gjort den mycket fastare än jag så nästa gång tar jag mer gelatin)
1,5 dl grädde
2,5 dl fil
0,75 dl flytande honung

Blötlägg gelantinbladen i 5 minuter så där i kallt vatten.
Blanda honung och fil.
Vispa grädden hårt och fast.
Smält gelatinet och tillsätt lite av filblandningen. Häll i allt efter omrörning.
Tillsätt sist grädden.

Det behöver nog stå i kylen 4 timmar för att stelna.

Manchego  (en spansk fårost)
Bröd eller kex (jag köpte en fullkornbaguette)
Ringla över lite honung...

 ~ Barbro 

onsdag 18 maj 2011

En hel plåt med läckerbitar - gott så det förslår!


Läckerbitar i choklad
Kaka:
1 dl kakao
2 dl mjölk
250 gram smör
3 dl socker
5 ägg
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 krm salt
150 gram mörk choklad -smält

Koka upp kakao och mjölk och låt det svalna.
Rör smör och socker poröst, tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
Blanda mjöl, bakpulver och salt och rör ner omväxlande med med kakao-mjölken.
Vänd sist ner den smälta chokladen.
Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.

Grädda i knappt 200 grader i ca 25 minuter. Den ska vara lite kladdig.

Chokladglasyr:
2 dl vispgrädde + 300 gram schweizernötchoklad - koka upp grädden och tillsätt den hackade chokladen.
När det har svalnat något hälls smeten över den kalla kakan.

Låt stå i kylen tills glasyren stelnat helt.


~ Barbro

söndag 15 maj 2011

Pasta

Snabb och god vardagspasta, perfekt när man kommer hem från jobbet och vill att det ska gå undan. Funkar toppen till matlåda men då måste man ha såsen och pastan separat, annars suger pastan upp all sås och det blir torrt och tråkigt.

Koka valfri färsk pasta. Skiva ett paket bacon och stek snabbt i varm panna. Rör ner en förpackning creme fraiche med smak av saffran och tomat. När creme fraichen har smält så lägger du ner körsbärstomatshalvorna och den skivade mozzarellan och låt allt koka ihop. Servera med pastan och gärna sallad på sidan.

Jag har varit skeptisk till saffran i mat men det här var jättegott!

~Karin

torsdag 12 maj 2011

Färsk gnocchi med marinerande bönor och ljummen caprese

 Jag vet inte om jag har sagt det förut, men vi är dåliga på att äta vegetariskt här hemma. Förutom när vi har Linas matkasse förstås! Igår avnjöt vi återigen en middag från denna kasse och jag måste dela med mig av den, det var såå gott! Jag ser verkligen fram emot dagens lunch, rester från gårdagens middag det vill säga.


1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Förbered gnocchi-koket: koka upp rikligt med vatten i en rymlig kastrull men vänta med att lägga ner dem.
3. Ljummen caprese: Skiva ½ rödlök tunt. Fördela ringarna i en ugnssäker form, t ex en gratängform. Lägg
500 g körsbärstomater ovanpå. Ringla över 2 msk olja och strö över ½ tsk salt och ½ krm svartpeppar.
Ugnsbaka i mitten av ugnen ca 20 minuter. Tärna 250 g mozzarella. När tomaterna är klara fördela
mozzarella och blad från 1 kruka basilika över de varma tomaterna.
4. Marinerade bönor: Finhacka ½ rödlök. Blanda löken med 1 msk olja och pressa ner 1 vitlöksklyfta.
Tillsätt 1 tsk vitvinsvinäger, 1 tsk flytande honung, ½ krm salt och ½ krm svartpeppar. Skölj 230 g
kidneybönor och blanda dem med marinaden.
5. Koka 800 g gnocchi enligt anvisning på förpackningen. Medan de kokar, förbered en rymlig stekpanna och
hetta upp lite olja. Bryn sedan den färdigkokta gnocchin. Var försiktig så att de inte bränner fast. Krydda
med salt.
6. Servera den nystekta gnocchin tillsammans med marinerade bönor och ljummen caprese.

Ni måste prova!
/Sofie

onsdag 11 maj 2011

Nytt smaskigt recept på rabarberpaj.

Av en väninna fick jag det här receptet. Knaprigt och mycket gott. En fullpoängare - testa!


Smält 100 gram smör. Ställ undan så länge.



Blanda ihop i en skål:
Knappt 3 dl mjöl
Knappt 3 dl socker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker.

Tillsätt 1 ägg och hacka ihop med en bordskniv. Det ska bli som en smulpajsdeg. (OBS! inte knådas ihop.)

Lägg degsmulorna ovanpå rabarbern. (Eftersom degen är så söt behövs knappt något socker alls. Jag tillsatte en msk potatismjöl för jag gillar inte när det blir rinnigt.)
Häll smöret ovanpå allt och sätt in i ugnen på 200 grader.Grädda i ca 20-25 minuter.

Barbro