torsdag 23 augusti 2012

Rödbetsmuffins



Jag har tänkt länge på att jag vill prova att baka med rödbetor, så en omgång rödbetsmuffins fick det bli! De blev riktigt goda och saftiga! Jag körde utan frosting men det kan man självklart ha på om man vill göra dem lite lyxigare.

2 stora rödbetor
1 citron
2 ägg
2 ½ dl socker
1 ½ dl rapsolja
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk kanel
1 tsk vaniljsocker

Frosting
Vaniljkesella
Eller – Kesella, florsocker, vaniljsocker och rivet citronskal

Sätt ugnen på 175°, gärna varmluft. Sätt formar på en plåt. Skala och finriv rödbetorna. Tvätta citronen och riv skalet samt pressa ut juicen. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ned rödbetor, citronrasp och juice samt olja. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem, rör om ordentligt, vispa inte-Fyll formarna till lite mer än hälften  och grädda i mitten av ugnen tills de är färdiga, ca 20 minuter, men kolla med en sticka om de är klara.
Om du vill ha frosting på vänta tills muffinsen har svalnat helt. 

~Karin

söndag 19 augusti 2012

Curd!

Jag är en av de som när hösten börjar vankas får ett enormt behov av att gå ut i skogen och plocka svamp och bär, en passion som jag delar med min mamma. När helgen vankas tar jag och åker ut till mamma och pappa, och snarast efter ankomst ger jag mig ut i skogen med en hink iklädd gummistövlar. Senaste helgen blev det lite svamp, den som jag sprang på, blåbär och skogshallon. Skogshallonen är så goda men små och man får jobba mycket för dem. Jag kokade kräm på en liten del av hallonen och av resten gjorde jag halloncurd, och av lite av blåbären gjorde jag blåbärscurd! Otroligt gott, även om jag inte har bestämt mig för vad jag ska göra av curden känns det trevligt att ha ett par burkar i kylen ifall baksuget faller på.

Halloncurd

450g Hallon, färska eller frysta
1 dl Strösocker
50g Smör
2 Äggulor
1½ msk Maizena
Koka sönder hallonen i en kastrull. Mosa dem och sila bort kärnorna genom en finmaskig sil.
Koka upp 1 dl av hallonsilet med socker och smöret under omrörning. Ställ åt sidan så länge.
Vispa ner maizenan i resterande hallonen, häll sedan ner det i den varma hallonmixet i kastrullen.
Vispa sönder äggulorna och vispa ner det i hallonen. Sjud upp under konstant omrörning tills det börjar tjockna. Häll över i en skål och låt svalna.
Häll upp i burk!

Blåbärscurd

225 gr blåbär
skal och saft från en liten citron
50 gr smör i tärningar
2,5 dl socker
2 ägg, uppvispade
Lägg bären i en gryta med skal och saft från citronen. Koka på svag värme i 5-10 minuter. Mosa bären med en slev för att få ut så mycket saft som möjligt.

Passera bären genom en sil och samla upp puren i en skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten och tillsätt socker och smör. Sila ner de uppvispade äggen.Rör om med en träslev tills alla ingredienser är väl blandade, och hetta sedan upp curden under ständig omrörning tills den är så tjock att den täcker . Det tar 20-30 minuter och är inte den roligaste sysslan men helt klart värt det.

 och...... njut!

~Karin

fredag 17 augusti 2012

Så enkelt

Smörstekta kantareller och pasta

När man som jag bor granne med skogens guld tar det inte lång tid att samla ihop lite kantareller till middagen. Det här bland det snabbaste och enklaste som går att laga till. Jättegott dessutom!

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
gula kantareller
lite grädde
tagiatelle eller någon annan pasta

Under tiden pastan kokar finhackas löken och brynes. Tillsätt kantareller och låt vätskan koka bort.
Salta och peppra lite. Tillsätt lite grädde och låt det puttra några minuter.
Häll av pastavattnet och rör ihop pasta och kantarellsåsen. Doftar och smakar underbart!

/ Barbro

lördag 11 augusti 2012

Blåbärsrutor

Smarriga Blåbärsrutor 

Jag passar på att baka med blåbär så länge de finns att plocka i skogen för det blir allra godast då. De här rutorna lägger jag ut på makens uppmaning, kan tycker mycket om dem! De blir allra saftigast om de får vila en dag men går utmärkt att äta direkt.

Sätt ugnen på 200 grader och lägg ett bakplåtspapper i en liten långpanna ca 25 * 30 i storlek.

9 dl vetemjöl
2 dl socker
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
300 gram rumsvarmt smör
3 ägg
ca 8 dl blåbär

Topping:
150 gram smält smör
4,5 dl havregryn
3 dl rörsocker
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna.
Tillsätt smöret och rör ihop.
Sist tillsätter du äggen och knådar ihop till en deg.
Tryck ut degen i långpannan.
Lägg på blåbär så att det täcker smeten, snåla inte!
Blanda ihop toppingen och fördela över blåbären.
Grädda i 200 grader 15 minuter och sänk sedan till 175 grader och grädda nästan 15 minuter till. Håll koll på kakan så att den inte blir övergräddad.

Barbro

fredag 10 augusti 2012

Krämig kantarellsoppa med smak av citron

Mamman i den här bloggen har svårt att hålla sig från skogen i dessa tider. I år finns det ju gott om gula kantareller och då passar jag på att fylla på lagret. När vi fick besök i helgen lagade jag den här och den fick toppbetyg av allihop...

Krämig kantarellsoppa med frisk smak av citron.

Till förrätt räcker den till 6 personer annars 4 portioner.

Soppan:
300 gram gula färska kantareller
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
8 dl vatten
2 dl grädde
1,5 svampbuljongtärning (jag tog grönsaksbuljong och det blev gott)
0,5 pressad citron

Rensa kantarellerna och dela dem.
Finhacka lök och vitlök.
Fräs löken och svampen i en gryta. Häll på all vätska och smula ner buljongen.
Småkoka ca 15 min.
Mixa soppan slät med en mixer.
Smaka av med citronsaften, salt och peppar.

Garnering:
200 gram kantareller fräses knapriga och kryddas med salt och peppar och lite timjan om man vill.
Gärna en kvist timjan så blir det extra fint....

/ Barbro

måndag 6 augusti 2012

Läskande citrondricka


En snabbgjord citrondricka som jag tycker är god som måltidsdryck som omväxling. Det bästa är just att det går snabbt att få den drickbar. Däremot är den inte så hållbar och man bör ta bort citronskivorna efter ett par dagar så att den inte blir besk.

7,5 dl kokande vatten
2 små citroner eller 1 stor i skivor
0,5 kg strösocker
25 gram citronsyra

Blanda allt och låt det svalna. Efter 4-5 timmar är det klart!

Här har vi också en annan variant på Citrondryck men lite krångligare att göra.

Barbro

fredag 3 augusti 2012

Kantarellgott

Provade ett recept vi hittade i Allt om mats stora kokbok, "Kantarellgott i kronärtskocksbo", men med våra egna tillägg. Kan verkligen rekommendera er att prova det här receptet som tillbehör till olika varmrätter. Pricken över i:et var vinägretten som hälldes över kantarellröran.

Börja med att koka en kronärtskocka eller fler om alla ska ha sin egen. Skölj dem väl och vrid av stjälken och ta bort de nedersta bladen vid fästet och jämna till bottnarna med en vass kniv. Lägg en citronskiva under och bind fast den och skockan med ett snöre som ett litet paket. Koka i saltat vatten ca 40-50 minuter. Ta upp dem med en hålslev och lägg dem upp och ner i ett durkslag så att de får rinna av.

Ryck upp de tunna bladen i mitten och ta bort "skägget" med en tesked. Spara ett par rader som får bilda skålen.

Fyllning:
300-400 gram kantareller (färdigansade)
1 hackad vitlöksklyfta
1 lök
ev 1/2 röd pepparfrukt om hetta önskas
1 tsk hackad färsk timjan
salt och svartpeppar

Fräs lök och svamp i rapsolja, tillsätt timjan och krydda.
Lägg fräset i kronärtskockan och ringla över en vinägrett och dekorera med timjan.

Vinägrett:
2 msk balsamvinäger
1/2 dl olivolja
0,5 msk vatten
1 tsk dijonsenap
1 krm socker
1 krm salt och lite svartpeppar

Så gott!!

Barbro & Karin 


måndag 30 juli 2012

Varmrökt lax med fransk potatissallad


Första arbetsdagen efter semestern.....Vad är väl bättre då än att ha en enkel middag förberedd att duka ut på balkongen att njuta av. Igår skördade jag potatis från en av våra hinkar på balkongen, och gjorde en väldigt god fransk potatissallad som jag hittat på Icas hemsida. Jag plockade även upp en liten liten men ändå riktigt god morot från odlingslådan, jag längtar tills de är större!

Ingredienser för 4 personer

0.8 kg potatis
2 scharlottenlökar
½ dl hackad dill och persilja
Ett knippe sockerärter


Sås

1 msk vinäger
2 tsk fransk senap
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm socker
3 msk raps- eller olivolja
1 msk vatten

  1. Skala och koka potatisen i saltat vatten.
  2. Skala, hacka eller skiva löken.
  3. Blanda alla ingredienserna till såsen.
  4. Skiva den varma potatisen och lägg den i en skål, varvad med schalottenlök och kryddgrönt.
  5. Häll över salladssåsen och lyft potatisen så att alla skivor blir fuktade av såsen. Låt salladen stå ca 1 tim och ta smak. 
Jag förberedde potatissalladen igår och lät den stå över natten, allt för att det skulle bli så enkelt som möjligt när jag kom hem från jobbet idag.. ~Karin


torsdag 26 juli 2012

Rabarberrutor

En av fördelarna med att spendera några dagar hemma hos mamma och pappa är att om man får inspiration att baka finns råvarorna ute i trädgården i skogen. Idag tog jag mig ut till rabarberplantorna för att göra något annat än paj. Jag hittade ett mycket bra recept på den här bloggen som jag bara var tvungen att prova, och jag är supernöjd med resultatet.


Rabarberrutor

Rabarbercurd:
Ca 200 g rabarber (ca 3 halvtjocka rabarber)
0,4 dl socker
2 msk vatten

3 äggulor
0,9 dl socker
En nypa salt
0,5 tsk finrivet citronskal
 25 g smör, i bitar

Mördeg:
115 g smör
2,4 dl vetemjöl
0,6 dl socker
En nypa salt

Skölj och hacka rabarbern i centimeterstora bitar. Blanda rabarber med socker i en kastrull. Låt stå i ca 10 minuter.

Ha i vattnet och låt blandningen sjuda på låg värme tills det går att mosa rabarbern utan problem. Ca 15-20 minuter.

Mixa blandningen med en handmixer tills den är slät. Låt svalna i rumstemperatur.

Gör mördegen. Börja med att sätta ugnen på 175 grader.

Arbeta ihop ingredienserna till en deg. Knåda inte för mycket, degen ska bara precis gå ihop. Tryck ut i en form, ca  20 x 15 cm. Nagga med en gaffel. Låt vila i kylskåp i ca 15 minuter.

Grädda  mördegen i ca 20 minuter.

Återgå till rabarbercurden. Vispa äggulor, socker och salt i en skål över ett vattenbad. Vispa tills blandningen är varm och gått ihop fint. Ha i rabarberpuré och citronzest. Ta bort från värmen och rör i smöret.

Häll curden över den färdiggräddade mördegen och ställ in i ugnen i ytterligare 10 minuter eller tills curden har stelnat. Låt svalna i rumstemperatur, innan du ställer den i kylen. Om du vill kan du pudra över lite florsocker vid servering.

Jag är riktigt nöjd med dessa!

~Karin

måndag 23 juli 2012

Cheesecake med jordgubbar

Sista delen av mors dag-middagen kommer här. Jag valde att göra en cheesecake med färska jordgubbar som topping. Receptet hittade jag på den här bloggen: Chokladsockerkaka

Till en form på 24 cm
Botten:
15 digestivekex
75 g smör
Värm ugnen till 200 grader. Smält smöret och häll ner det tillsammans med kexen i en mixer och kör tills kexen är söndersmulade och blandade med smöret. Tryck ut smulorna i en form med löstagbar botten. Grädda ca. 5-10 minuter i mitten av ugnen. 
Fyllning:
200 g philadelphiaost
3 ägg
1½ dl strösocker
Sänk ugnstemperaturen till 180 grader. Mosa philadelphiaosten med en gaffel eller visp. Tillsätt äggen och sockret och vispa till en jämn smet. Fördela smeten över kexbottnen och grädda mitt i ugnen i ca. 35 minuter eller tills smeten har lyft lite längs kanterna och mitten. Smeten ska ha stannat och inte vara rinnig längre. Ta ut chessecaken och låt svalna. 
Topping:
400 g creme fraiche
½-1 tsk vaniljpulver alt. 1 msk vaniljsocker
1 dl florsocker
Värm ugnen till 180 grader. Blanda creme fraiche och vaniljpulver alt. vaniljsocker och sikta ner florsockret. Rör ihop allt till en slät smet och bred ut det över den kalla cheesecaken och grädda i ca. 6-8 minuter tills ytan stelnat lite. Låt sedan cheesecaken svalna, först i rumstemperatur och sedan, för att bli genomkyld, i kylskåpet. Dekorera med valfria frukter och bär. 

Det är en ganska "tung" dessert så färska jordgubbar var perfekt till. Len i smaken, somrig, enkel att göra och uppskattad av hela sällskapet. En perfekt dessert alltså!


//Sofie