måndag 27 maj 2013

Bästa tårtreceptet ever

Vill du ha ett riktigt maffigt recept på en hög och fin tårtbotten? Jag hittade ett recept hos bloggaren Danielle som jag tyckte såg så intressant ut att jag bara måste testa... Så här blev resultatet:

Hög och fin tårtbotten!

Det roliga var att man bara skulle mäta upp ingredienserna i tre lika stora glas. Lika stor mängd i alla tre glasen...

Gör så här:
1. Knäck 5 ägg i det första glaset.
2. Häll upp lika mycket socker i det andra glaset.
3.  Häll upp 1/3 potatismjöl i det andra glaset och fyll upp med vetemjöl så att det blir lika mycket som i de två första glasen. Sen tillsätter du 2 tsk vaniljsocker och 1,5 tsk bakpulver.

Vispa ägg och socker så det blir vitt och pösigt. Det tar ca 10 minuter med en vanlig elvisp, tur att jag har en kitchen aid så jag slipper stå och hålla...
Sikta ner mjölblandningen och blanda försiktigt ihop det. Försök att behålla så mycket luft som det går i smeten.

Häll upp i en smord springform med löstagbar botten. Men sätt i extra bakplåtspapper annars kommer smeten att rinna över kanterna.

Grädda i 175 grader ca 30 minuter.
 

tisdag 21 maj 2013

Favoritsoppan

Den här soppan återkommer jag till nu och då, det är en av mina favoriter. Första gången jag åt den var när den serverades som förrätt på ett bröllop och jag jobbade i köket.Den kan förberedas en dag innan och smakar lika god varm som ljummen.

Ost och spenatsoppa
2 gula lökar
2 msk vetemjöl
1 liter mjölk
2 grönsksbuljongtärningar
1 dl vispgrädde
3 dl lagrad ost t ex prästost
150 g färsk spenat

Garnering:
hackade hasselnötter och lite extra ost

Finhacka löken. Fräs den i en kastrull och tillsätt mjöl, mjölk och buljongtärningar.
Låt det koka upp och småkoka några minuter.
Rör i grädde och ost.

(Hit kan du förbereda en dag i förväg om du vill.)

Mixa spenaten och soppan så att den blir slät.
Värm soppan och garnera med nötter och riven ost.
/ Barbro

torsdag 16 maj 2013

Citronkladdkaka

Jag blev bjuden på den här smarriga kladdisen för ett tag sen. Överraskande gott säger jag som älskar allt med citron. En klick grädde till är så klart inte dumt men jag kan äta den rätt upp och ner som den är.
Årets första lilla snödroppe fick dekorera kakan.


2 ägg
2,5 dl socker
150 gram smält smör
1 tsk vaniljsocker
1 citron - skalet och saften
1,5 dl vetemjöl
en nypa salt

Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker för hand.
Tillsätt smöret och övriga ingredienser.
Häll i en smord och bröad form.
Grädda i 150 grader ca 30 minuter.

Så gott! / Barbro

fredag 10 maj 2013

Tekakor med havregryn

Sugen på att prova nytt recept igen och den här gången blev det en tekaka. Det här var ett bra recept och gav saftiga tekakor pga havregrynen. Kommer absolut att göras igen.

För 20 tekakor

5 dl vatten
2,5 dl havregryn
50 gram smör
50 gram jäst
2 msk socker
1 tsk salt
0,5 tsk hjorthornssalt
1 lite mjöl

Koka upp vattnet och häll det över havregrynen.
Klicka i smöret.
Låt svalna till 37 grader.
Smula i jästen och tillsätt övriga ingredienser. Spara lite av mjölet till utbakningen.
Låt degen jäsa en halvtimme.

Sätt ugnen på 225 grader.

Dela degen i två längder och dela varje längd i 10 bitar. Platta ut med handen eller kavla ut dem till tunna rundlar. Nagga och låt dem jäsa 30 minuter till.

Grädda i ca 5-6 minuter.

 / Barbro


söndag 5 maj 2013

Räkwok med sötsur sås

Jag har testat lite olika recept på wokad mat och här kommer det sista. Och vad jag tycker då? Jo då, det är gott men blir lite tjatigt i längden. Den här med räkor var fräsch och smakade riktigt gott.


Till 4 pers. (jag säger 5-6 )

1 kg räkor med skal
1 röd paprika
1 gul paprika
1 knippe salladslök (jag tog 5 st)
skivade vattenkastanjer
ca 200 gram sockerärtor
1 burk böngroddar och minimajs (uteslöt jag)

 äggnudlar - jag tog 160 gram okokta
 ev lite sambal oelek

Sötsur sås:
3 dl ananasjuice
1 msk japansk soya
1 msk tomatpuré
2 msk vitvinsvinäger
1 msk maizena

Skala räkorna och skär ner paprikan och salladslöken i valda bitar.Dela sockerärtorna på längden.
Stek hastigt paprika och lök och tillsätt sen ärtorna (och majs och broddar). Salta.
Koka äggnudlarna.
Blanda allt till såsen och låt det få ett uppkok. Häll över grönsakerna.
Blanda i nudlarna och till sist räkorna. Låt få ett sista uppkok.
Smaka av med salt och kanske lite sambal oelek om det behövs lite extra sting.

/ Barbro


tisdag 30 april 2013

Chokladtårta med vuxensmak

På en irländsk pub för många år sen bjöds det på den här tårtan/kakan. Har haft receptet liggande i säkert femton år utan att det blivit av att baka den. Trots att den var fantastiskt god! Men så hittade jag på lappen när jag städade receptlådan och här är den nu.

Irländsk chokladtårta med smak av whiskey
För 15-20 pers

200 gram choklad 55% (eller om du vill ta blockchoklad)
3/4 dl starkt kaffe
1/2 dl whiskey
1 dl socker
100 gram rumsvarmt smör
3 ägg delade
75 gram grovmalen mandel
ett par droppar bittermandelolja
1 dl vetemjöl

Glasyr:
100 gram vit choklad
2 msk whiskey
100 gram smör

Bryt chokladen i bitar i en skål, tillsätt whiskey och kaffe. Ställ i ett vattenbad tills det smält och låt det svalna. 
Vispa vitorna till hårt skum med en nypa salt.
Rör socker och ägg vitt och pösigt. Rör ner en äggula i taget och rör kraftigt emellan.
Blanda i chokladblandningen. Sedan mjöl. mandel och bittermandeloljan.
Vänd till sist ner vitorna försiktigt.

Häll i en smord form och grädda i 25-30 min i 175 grader. Jag tog ut min efter 25 min då den började släppa i kanterna. Låt den kallna och bred sedan på glasyren.

Glasyr:
Smält vit choklad och whiskey i vattenbad. Klicka i smöret och rör med en visp tills det svalnat lite då och då. Jag ställde skålen i kallt vatten så gick det lite snabbare.

/Barbro

lördag 27 april 2013

Kycklingpastasås med smak av saffran

Idag bjöd skolans kock på ekologisk pasta med en god kyckling-sås till. Självklart tiggde jag om att få receptet. Och då blir ju receptet i gram... jag har inte hunnit omvandla det till dl än, det får bli nästa gång.

Till 4 personer

400 gram kycklingfilé skuren i tärningar
80 gram svarta oliver
80 gram syltlök
10 cm 
1 stor finhackad banancharlottenlök
10 cm finhackad purjolök
lite vitlök
1 pkt saffran
1 röd paprika
1 dl matlagningsvin -vitt
drygt 1 dl grädde av något slag
rökt paprikapulver, fransk dragon, salt och svartpeppar
lite kycklingfond

Fräs saffran tillsammans med 3 sorters lök och paprikapulver, i lite olivolja.
Häll på det vita vinet, oliver och syltlök.
Tillsätt sedan kycklingbitarna och fonden. Låt det koka upp.
Tillsätt grädden ( ev lite vatten om det behövs) och låt det koka upp igen, red av.
Smaksätt med salt, peppar och lite dragon.

Serveras med pasta, gärna ekologisk.

/ Barbro


tisdag 23 april 2013

Chokladkladdkaka

Här kommer ett smaskigt recept som är lite mitt emellan en kladdkaka och en chokladkaka. Den är mumsigt kladdig i mitten med god smak av nötterna. Det går bra att äta den som den är men en lite klick grädde eller glass är ju inte dumt till.

3 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
1,5 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
150 gram smör
175 gram choklad
1,5 dl hasselnötter

Smält smöret och tillsätt chokladen i bitar. Låt det smälta.
Vispa ägg och socker. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner.
Tillsätt smör och chokladblandningen.

Häll i en smörad och ströad form eller täck formen med bakblåtspapper.
Strö över nötterna och grädda i 240 graders värme i 7-10 minuter.

lördag 20 april 2013

Lammfärsbiffar

Lammfärsbiffar är så gott och enkelt att göra. Den här gången serverades de med en god potatisgratäng till, rena lyxmaten..

Till 4 portioner

500 g lammfärs
1 ägg
1 hackad lök
2 klyftor vitlök finhackad
1 dl hackade kryddor, t ex persilja, rosmarin eller koriander - vad du gillar
rivet skal av en citron (kan uteslutas)
salt och peppar
ev lite buljong om färsen känns för hård

Blanda  färsen och forma till biffar.
Stek biffarna några minuter 6- 7 på medelvärme.

/ Barbro

tisdag 16 april 2013

Parmesanskålar med räkröra

Ett gott drinktilltugg eller som ett litet tillbehör på buffébordet. Vi gjorde de här skålarna och hade med på påskbuffén. Det man får tänka på är att se till att man har en riktigt mogen mango. Vår var lite för hård och de blir fyllningen inte tillräckligt saftig. Frisk och god smak!


Till 8 personer

Grovt riven parmesanost (eller prästost)
salladsblad
250 gram skalade räkor
100 gram mogen mango
1/2 finhackad chilifrukt
2 msk finhackad gräslök
saften från en lime

Värm en teflonpanna på medelvärme. Bred ut ett 2-3 msk ost med en stekspade, forma till en cirkel och låt osten smälta tills den är gyllene i färgen.
Ta osten från värmen och låt stela lite. Lägg över ett upp-och nervänt glas. Använd en handduk och tryck till kanterna med ett fast grepp. Låt stelna till någon sekund och lyft av.

Blanda allt till fyllningen och droppa på limesaften.
Lägg på ett salladsblad i botten (glömde vi) och på med fyllningen.