torsdag 25 juli 2013

Hallon!

Här har det varit dålig uppdatering men så är det under semestertider....
I trädgården är våra hallonbuskar överhopna av stora fina hallon trots att det är sån torka. Vi har fullt upp att plocka både morgon och kväll. Så det här inlägget får bli ett hallonrecept.

Hallonmuffins

125 gram smör
2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
4,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
rivet skal av 1 citron
fyllning: 2-3 dl hallon

Garnering: vispad grädde och valfria bär

1 Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget.
2. Blanda de torra ingredienserna samt citronskalet.
3. Rör ner i smeten omväxlande med mjölken.
4. Fyll stadiga muffinsformar, det blir ca 18 stycken.
5. Lägg rejält med hallon ovanpå och grädda i 200 grader ca 10 minuter.

Garnera!

Det här får bli vårt inlägg i temat semester hos Söta saker!

/ Barbro

söndag 23 juni 2013

Chokladfondant

Till pappas fars dag-middag bestämde vi oss för att inte göra en klassisk tre-rätters utan att istället göra en varmrätt och två efterrätter. Då pappa är en riktigt chocoholic blev det självklart tema choklad. Jag har velat prova på chokladfondant länge och tänkte att detta var ett perfekt läge.

Jag hittade efter mycket eftersökning ett recept hos Made by mary. Ett fantastiskt recept som jag verkligen rekommenderar för resultatet blev perfekt! Smältande gott inre.... serverat med hemgjord vaniljglass. Toppbetyg av pappa och det var ju det som räknades.


RECEPT - CHOKLADFONDANT
4 port

 4 ägg
160 gram socker
125 gram mörk choklad (valde 55% då pappa inte är så förtjust i mörk choklad)
125 gram smör (välj den vanliga saltade varianten)
75 gram mjöl
4 gram bakpulver

1. Blanda mjöl och bakpulver i en skål.

2. Hacka chokladen och smält över vattenbad samt smält smöret i en kastrull på spisen. Känn efter att smöret är rumstempererat och blanda det därefter med den smälta chokladen. För att smöret inte ska bli för varmt - smält på medelhög temperatur och när hälften av smöret är smält, ta kastrullen från plattan och rör i smöret tills allt smält helt, då slipper du skållhett smör. Alternativt smält det ett tag innan och låt det stå och svalna.

3. Vispa upp ägg och socker lite fort så att det blandas väl och rör ner choklad- och smörsmeten i ägg- & sockerblandningen, blanda väl. Ta därefter och sikta ner mjölet och vänd ihop smeten.

4. Fördela i 4 mindre portionsskålar & grädda i mitten av ugnen på 180 grader i ca 12-25 minuter.

Receptet är som nämnt ovan  från Made by Mary ,

Bara att njuta ~Karin

torsdag 20 juni 2013

Herrgårdstårta eller Pinockiotårta

Årets midsommartårta fick bli en snabb men ändå god tårta eftersom vi inte är på hemmaplan i år. Och maken i den här bloggen är ju en riktig sötsaksfantast. Så då fick det bli den här klassikern.


Jag kallar den för Pinockiotårta för de gjorde min mamma. Jag vet att det finns andra stavningar på den men det är min. Hur som helst är den god och fylld med hackade jordgubbar och mycket grädde!

Botten:
200 gram smör
2 dl socker
4 äggulor
3 dl mjöl
3 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk

Rör smör och socker poröst. Tillsätt en gula i taget.
Därefter mjöl och bakpulver och sist mjölken.

Maräng:
4 äggvitor
2,25 dl socker

Vispa vitorna med elvisp så det blir ett skum. Tillsätt lite socker i taget och fortsätt vispningen.
Det går också bra att vispa till riktigt  skum på en gång och tillsätta sockret sist utan att vispa mer.

Grädda i 150-175 grader i 30-40 minuter.

Trevlig midsommar!


torsdag 13 juni 2013

Oxfilé!

Pappan i vår familj fick en trerätters middag i fars dag-present. Sedan kom julen och en bebis så det dröjde innan middagen blev av.

Jag bjöd på varmrätt i form av oxfilé med potatis och jordärtskockspuré, ett recept jag hittade från Halv åtta hos mig på recept.nu Ett recept med många moment, men det var det verkligen värt! Fantastiskt gott blev det!

För 4 port:

Kött
1 kg oxfilé av god kvalitet
Flingsalt, efter smak
Svartpeppar, efter smak
1 knippe rosmarin och timjan
olja och smör att steka i

Rödvinssky 
1 st gul lök, stor
2 st vitlöksklyftor
1-2 st morötter
1 bit rotselleri
0.5 flaska rödvin, kraftigt
2 msk kalvfond
2 msk balsamvinäger
2 msk honung
2 st lagerblad
3 kvistar rosmarin, färsk
3 kvistar timjan, färsk
Sky från köttet
25 g smör 


Puré  
1 kg mandelpotatis
300 g jordärtskockor, ca
3 dl grädde
50 g smör
Salt, efter smak
Peppar, efter smak 


Sidfläskströssel 
200 g rimmat sidfläsk
1 klick smör

 
Morotsremsor 

 4 st morötter, stora
25 g smör
3 msk råsocker
1 kruka bladpersilja
Salt, efter smak
Peppar, efter smak  
 
 


Kött
1. Putsa filén från hinnor.
2. Sätt ugnen på 100 grader.
3. Hacka örterna och rulla köttet i dem samt rikligt med salt och peppar.
4. Hetta upp olja och smör i en panna och bryn köttet runt om på mycket hög temperatur så att det får en fin yta.
5. Lägg över köttet i ugnsfast form med spar köttsaften i pannan till skyn.
6. Sätt in köttet och ta ut vid 56 grader innertemperatur.
7. Låt det därefter vila i folie i ca 15 minuter så blir innertemperaturen 58 grader. 
 
Sky
8. Skala lök, vitlök, morötter och rotselleri.
9. Skär i klyftor.
10. Fräs hastigt i kastrull.
11. Slå på vinet och de övriga ingredienserna.
12. Koka upp och låt sen sjuda på svag värme under lock i ca en timme. Hit kan man förbereda såsen i förväg.
13. Häll på köttsaft när köttet brynts och vilat i folie.
 Puré
14. Skala potatis och jordärtskockor.Skär i små kuber så blir de klara fort.
15. Koka mjuka i varsin kastrull då potatisen tar längre tid.
16. Häll av och lägg i en stor kastrull.
17. Kör slätt med elvisp.
18. Värm grädde och smör och häll ner i purén till önskad konsistens.
19. Smaka av med salt och peppar.
20. Håll varm till servering.
 
Strössel
21. Ta bort svålen på sidfläsket och skär sen i fina små bitar.
22. Värm smör i en panna och stek fläsket krispigt.
23. Låt rinna av ordentligt på hushållspapper. Kan förberedas.
 
Morotsremsor
24. Skär fina remsor av morötterna med hjälp av en potatisskalare.
25. Hetta upp smöret i en panna och fräs morötterna en minut på hög värme.
26. Slå på råsocker och låt remsorna karamelliseras.
27. Smaka av med salt och peppar. Kan förberedas i förväg. Värm upp igen inför servering.
28. Strö över hackad persilja vid servering. 
 
Vid servering
29. Tranchera köttet i ganska tunna skivor.
30. Sila skyn, smaka av med salt och peppar.
31. Klicka i smöret i skyn, rör slät och håll varm.
32. Arrangera allt fint på tallrikar, gärna varma. Strösslet ska strös över purén


 Gott gott gott! Syster och bror fortsätter och berättar om efterrätterna.

Sofie 

onsdag 5 juni 2013

Rabarbermuffins


Att rabarbersäsongen är i full gång har kanske ingen missat, jag älskar rabarberpaj men kände att jag ville testa något nytt. Rabarbermuffins blev inspirationen, i miniformat.


Rabarbermuffins (24 minimuffins)

100 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 dl mjölk
250 gram rabarber


Garnering
3 msk strösocker
1,5 tsk kanel


Gör såhär
Sätt ugnen på 190 grader. Vispa det rumsvarma smöret tillsammans med sockret så att det blir poröst.  Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om så att det blir en jämn smet.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt skivad rabarber, rör om. Vänd ner detta i äggsmeten och tillsätt avslutningsvis mjölken. Vänd om varsamt. Fördela smeten i muffinsformar.
Blanda strösocker och kanel och strö detta över muffinsen. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter, känn med sticka så att de är torra.


Enjoy! ~Karin

lördag 1 juni 2013

En perfekt citronmarängpaj

Den ska ha ett krispigt pajskal, den ska ha en frisk citronkräm och den ska ha en frasig maräng. Det har den här pajen!


Pajbotten:  4 dl mjöl, 100 g kallt smör, 1 msk socker, 1 äggula och 1 msk vatten

Blanda ihop alla ingredienser och låt pajdegen vila i kylen  30 minuter. Klä en pajform och nagga bottnen. Grädda i 175 graders värme ca 10 minuter.

Lemon curd: 4 citroner, 4 dl socker, 150 gram smör och 6 ägg

Gör citronkrämen så här när degen vilar.
Riv skal och pressa ur saften och häll det i en kastrull tillsammans med smöret och sockret. Värm på svag värme tills det smält och är blandat. Håll koll och rör ofta.
Sätt en större kastrull med vatten på kokning för att fortsätta med kastrullen med krämen i vattenbad. Häll upp äggen i en skål och vispa upp med en gaffel. Tillsätt dem i citronkrämen och fortsätt sjuda tills det tjocknat. Vispa HELA tiden. Om du vill kan du sen sila bort citronskalet (jag behåller dem i).

När pajskalet förgräddas gör du marängen:

Maräng: 4 äggvitor och 2 dl socker

Vispa först vitorna med elvisp eller köksmaskin och tillsätt lite socker i taget. Fortsätt vispningen tills marängen blivit blank.

Bred ut citronkrämen i pajskalet och spritsa eller bred ut marängen ovanpå.
Grädda i 150 grader ca 1 timme.
Känn efter om marängen är frasig. Annars kan du sänka till 100 grader och fortsätta gräddningen.

Citronmarängpajen bör vila åtminstone 2 timmar innan den serveras.

/ Barbro

måndag 27 maj 2013

Bästa tårtreceptet ever

Vill du ha ett riktigt maffigt recept på en hög och fin tårtbotten? Jag hittade ett recept hos bloggaren Danielle som jag tyckte såg så intressant ut att jag bara måste testa... Så här blev resultatet:

Hög och fin tårtbotten!

Det roliga var att man bara skulle mäta upp ingredienserna i tre lika stora glas. Lika stor mängd i alla tre glasen...

Gör så här:
1. Knäck 5 ägg i det första glaset.
2. Häll upp lika mycket socker i det andra glaset.
3.  Häll upp 1/3 potatismjöl i det andra glaset och fyll upp med vetemjöl så att det blir lika mycket som i de två första glasen. Sen tillsätter du 2 tsk vaniljsocker och 1,5 tsk bakpulver.

Vispa ägg och socker så det blir vitt och pösigt. Det tar ca 10 minuter med en vanlig elvisp, tur att jag har en kitchen aid så jag slipper stå och hålla...
Sikta ner mjölblandningen och blanda försiktigt ihop det. Försök att behålla så mycket luft som det går i smeten.

Häll upp i en smord springform med löstagbar botten. Men sätt i extra bakplåtspapper annars kommer smeten att rinna över kanterna.

Grädda i 175 grader ca 30 minuter.
 

tisdag 21 maj 2013

Favoritsoppan

Den här soppan återkommer jag till nu och då, det är en av mina favoriter. Första gången jag åt den var när den serverades som förrätt på ett bröllop och jag jobbade i köket.Den kan förberedas en dag innan och smakar lika god varm som ljummen.

Ost och spenatsoppa
2 gula lökar
2 msk vetemjöl
1 liter mjölk
2 grönsksbuljongtärningar
1 dl vispgrädde
3 dl lagrad ost t ex prästost
150 g färsk spenat

Garnering:
hackade hasselnötter och lite extra ost

Finhacka löken. Fräs den i en kastrull och tillsätt mjöl, mjölk och buljongtärningar.
Låt det koka upp och småkoka några minuter.
Rör i grädde och ost.

(Hit kan du förbereda en dag i förväg om du vill.)

Mixa spenaten och soppan så att den blir slät.
Värm soppan och garnera med nötter och riven ost.
/ Barbro

torsdag 16 maj 2013

Citronkladdkaka

Jag blev bjuden på den här smarriga kladdisen för ett tag sen. Överraskande gott säger jag som älskar allt med citron. En klick grädde till är så klart inte dumt men jag kan äta den rätt upp och ner som den är.
Årets första lilla snödroppe fick dekorera kakan.


2 ägg
2,5 dl socker
150 gram smält smör
1 tsk vaniljsocker
1 citron - skalet och saften
1,5 dl vetemjöl
en nypa salt

Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker för hand.
Tillsätt smöret och övriga ingredienser.
Häll i en smord och bröad form.
Grädda i 150 grader ca 30 minuter.

Så gott! / Barbro

fredag 10 maj 2013

Tekakor med havregryn

Sugen på att prova nytt recept igen och den här gången blev det en tekaka. Det här var ett bra recept och gav saftiga tekakor pga havregrynen. Kommer absolut att göras igen.

För 20 tekakor

5 dl vatten
2,5 dl havregryn
50 gram smör
50 gram jäst
2 msk socker
1 tsk salt
0,5 tsk hjorthornssalt
1 lite mjöl

Koka upp vattnet och häll det över havregrynen.
Klicka i smöret.
Låt svalna till 37 grader.
Smula i jästen och tillsätt övriga ingredienser. Spara lite av mjölet till utbakningen.
Låt degen jäsa en halvtimme.

Sätt ugnen på 225 grader.

Dela degen i två längder och dela varje längd i 10 bitar. Platta ut med handen eller kavla ut dem till tunna rundlar. Nagga och låt dem jäsa 30 minuter till.

Grädda i ca 5-6 minuter.

 / Barbro