torsdag 28 november 2013

Rosendals mjuka pepparkaka med lingon

En dag när Karin var hemma och hälsade på passade vi på och bakade ett för oss nytt recept på Mjuk pepparkaka. Vi är båda väldigt förtjusta i mjuk pepparkaka och det här receptet är riktigt kryddigt och gott. Lingonsylten och creme fraichen balanserar det kryddiga fint. Kakan är saftig och så doftar det underbart när den gräddar.


100 gram smör smältes och får svalna lite
3 ägg
3 dl socker
1,5 dl creme fraiche
1,5 tsk malda nejlikor
1,5 tsk mald ingefära
1,5 tsk mald kardemumma
2 tsk kanel
1 dl lingonsylt
1 tsk bikarbonat
3,5 dl vetemjöl

Vispa ägg och socker.
Blanda alla torra ingredienser.
Tillsätt smör, lingonsylt, creme fraiche och övriga torra ingredienser.

Grädda i 175 grader och ca 30 minuter. Känn med en sticka.


lördag 23 november 2013

Lövbiffgryta med sting


600 gram lövbiff
2 msk stark chilisås
1-2 l buljong
salt och peppar

Strimla lövbiff och bryn i het stekpanna. Tillsätt chilisåsen och kryddor.
Häll på hälften av buljongen och låt det puttra ca 45 minuter. Häll vid behov på mer av buljongen...

1 chilifrukt
2-3 morötter
1-2 burkar bambuskott
wokgrönsaker

Skär morötterna i tunna stavar och finhacka chilin.
Tillsätt alla grönsaker och låt det puttra 10 minuter till.
Tillsätt mer hetta om så önskas t ex sambal olek
Tillsätt också mer av buljongen så att du får en sås att reda av med maizena.

Jag serverade nudlar till men det tar man ju vad man vill.

/Barbro






måndag 18 november 2013

Saffranskranar, saffranslängder och lyxigt saffransbröd...

Är det bara jag som fått lite julfeeling? I veckan ska saffran inhandlas och till helgen måste jag sätta en saffransdag! Här kommer våra tre bästa saffransbröd:









lördag 9 november 2013

Sandkaka eller Konjakskaka

Jag fick en förfrågan om att baka en Konjakskaka eller Sandkaka som den också kallas. Jag var ju tvungen att provabaka först. Så jag letade runt och hittade två recept. Båda kakorna blev ungefär lka trots att det skilde både i tillvägagångssätt och innehåll. Det här receptet fick jag av beställaren, från Britt Sandquist-Bolins "Mjuka kakor".


Smöra och bröa en 2 liters form. Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa pösigt med elvisp så att det blandar sig bra:
200 gram smör
2,5 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Ta en ny bunke och vispa pösigt och luftigt:
3 stora ägg
2 3/4 dl socker

Häll lite av äggfluffet i första bunken och vispa med elvspen. Häll i lite mer och vispa igen, fortsätt tills äggfluffet  är slut. Enligt boken får man inte göra motsatt.
Tillsätt till sist 0,5 dl konjak eller mjölk går också bra.

Grädda i 175 grader ca 30-40 minuter

/Barbro


tisdag 5 november 2013

Saffransdoftande skaldjurssoppa

Inne hos Remsan hittade jag den här fisk och skaldjurssopppan som jag bara måste laga. Och den motsvarade förväntningarna mycket bra. Riktigt het så gillar man inte hetta ska man dra ner på chilin.

4-6 pers.

3 morötter skurna i slantar
1 finhackad gul lök
2 chilipeppar finhackade
1 fänkål skuren i småbitar
2 klyftor vitlök finhackad
1 påse saffran ( jag tog 2påsar)

Fräs alltsammans i lite olivolja och en klick smör en stund.

Tillsätt sedan:
1 dl vitt vin
5 dl matlagningsgrädde
5 dl vatten
2 msk tomatpuré
smaka avmed salt

Låt soppan sjuda 15-20 miuter. Stäng av värmen och tillsätt:

400 g lax skuren i små tärningar
400 g skalade räkor
100 g musslor ( jag dubblade)
Klipp ner en knippa dill.

Servera en god aioli och en bit bröd till.

torsdag 31 oktober 2013

Päronmarmelad med smak av valnöt

Fick det här receptet på en god päronmarmelad från svägerskan i San Francisco. Passade på att koka den när våra egna päron mognade, vi har en sort som heter Göteborgs diamant. Kan verkligen rekommendera den för den är nåt över det vanliga.

1 kg päron
2 citroner
2 kanelstänger
8 dl syltsocker
10 grovhackade valnötter

Skala och kärna ur päronen och skär dem i mindre bitar.
Lägg dem i en kastrull tillsammans med rivet skal och saften av båda citronerna.
Lägg i kanelstängerna och koka i 20 minuter.
Tillsätt sockret och rör tills det smält.
Koka upp igen och koka kraftigt i 10 minuter.
Rör ner valnötterna när 5 min av koktiden återstår.

Gör marmeladprovet. Skumma om det behövs.
Låt marmeladen vila 15 minuter och rör då och då.
Häll upp på burkar.

/ Barbro

lördag 26 oktober 2013

Mazarintårta med vaniljgrädde

Här kommer ett recept på en Mazarintårta från tidningen Hembakat. Jag tycker mycket om mandelmassa och blev sugen på att testa det här receptet när jag satt och bläddrade i Hembakat. Jag gjorde 1,5 sats för jag tog en form som var lite större än den som angavs.

Botten:
2,5 dl vetemjöl
1 dl florsocker
100 g rumsvarmt smör

Fyllning:
200 g mandelmassa
100 gram rumsvarmt smör
2 ägg

Garnering:
2 dl vispgrädde
vanilj i någon form

Botten: Blanda ihop allt till en deg och ställ i kylen 30 min.
Kavla eller tryck ut degen i en smord form ca 20 cm i diameter.
Fyllning: Riv mandelmassan grovt och blanda i smöret lite i taget för att det inte ska skära sig.
Tillsätt äggen ett i taget.
Bred ut ovanpå pajskalet och grädda i 175 grader ca 30 minuter.

När den har kallnat breds vispad grädde smaksatt med vanilj ovanpå.(Jag tog flytande vanilj.)
Sen är det bara att lägga på bärt i någon form...

Det här får bli mitt bidrag till Månadens sötsak som är "kalas".

/ Barbro


lördag 12 oktober 2013

Muffins

När vår bror bakar blir det i 99% av fallen vår bästa kladdkaka. För ett tag sedan när han bjöd på inflyttningsfika i sin lägenhet hade han bakat muffins, och det var fantastiskt goda!


För 12 stora muffins

Blanda i en skål:
5 dl lantvetemjöl
2,5 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Blanda  i en annan skål:
1 mogen mosad banan
0,75 dl olja
1 dl filmjölk
2 ägg, ett i taget

Blanda ihop innehållet i de två skålarna och tillsätt därefter 1-2 dl hackad blockchoklad.

Grädda i 175 grader i ca 25 minuter.

Klara, färdiga, FIKA!

/Sofie

torsdag 10 oktober 2013

Knäckig blåbärspaj

Jag bakar sällan bärpaj hemma så jag har inte riktigt något favoritrecept att gå tillbaka till. Häromveckan hade vi middagsgäster mitt i veckan och kom i sista minuten att vi också ville bjuda på en efterrätt. I frysen fanns det blåbär och i skafferiet fanns det snabbmarsan. Ut på nätet och leta runt en stund, och jag valde ett recept från blabarspaj.nu

Det blev en riktigt god paj med härligt knäckigt täcke, jag var tvungen att smita förbi kylskåpet flera gånger dagen därpå...

För en normalstor paj:

6-8 dl blåbär
150 g smör
2 dl havregrym
2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl sirap (jag tog ljus)
0,5 tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Lägg blåbären i en ugnssäker form.
3. Smält smöret i en kastrull.
4. Rör ned övriga ingredienser i kastrullen.
5. Häll pajsmeten över blåbären.
6. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 25 min.


När jag tyckte att pajen hade fått en fin färg så såg pajen ut som en enda rinnande sörja med lite täcke över här och var. Men den fick stå till sig ett par timmar och den blev verkligen toppenbra. Mums!

/Sofie

fredag 27 september 2013

Jordgubbscheesecake på kladdkakebotten

Åter till Hildas dop... Den här cheesecaken hittade jag på Allt om mat:s hemsida, supergod var den!



Kladdkaksbotten:

100 g smöt
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
2 st ägg

Cheesecakefyllning:

5 st passionsfrukter
200 g rumsvarm philadelphiaost
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 st äggulor
3 dl vispgrädde
2 dl mosade jordgubbar

Garnering:

Färska jordgubbar
 
1. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner det smälta smöret och äggen, ett i taget. Häll smeten i formen.
3. Grädda kakan i mitten av ugnen cirka 12 minuter. Kakan stelnar ytterligare när den kallnar. Låt kakan kallna helt, men ta den inte ur formen.
4. Dela passionsfrukterna och gröp ur dem. Mixa dem och sila genom en sil. Spara saften.
5. Vispa ost, socker, vaniljsocker till en slät smet. Rör ner äggulorna, en i taget. Vispa grädden ganska hårt och vänd ner den tillsammans med passionssaft och jordgubbsmos.
6. Häll smeten över bottnen. Täck över och frys tårtan minst 4 timmar. Ta fram tårtan cirka 20 minuter innan servering och garnera med jordgubbar.

Mums!

/Sofie