lördag 22 februari 2014

Blueberry cobblers

Dags att ta reda på lite frusna blåbär och dags att prova ett nytt recept från Roy Fares. Det här kommer från hans bok Sweet som innehåller recept på desserter och sötsaker. Testade det i somras första gången så att det är gott visste jag på förhand.
Ljumma blåbär, kanel och citron i härlig smakkombination. En klick god vaniljglass till. Helt perfekt!


Börja med att smöra 6-8 porslinsformar beroende på storlek.

Bärblandning:
1 dl socker
0,5 msk maizena
1 nypa salt
1 tsk kanel
400 gram blåbär
rivet skal av en citron
pressad citronsaft av en halv citron

Blanda allt och sätt in i ugnen på 190 grader ca 20 minuter.
 Ta ut formarna och höj värmen till 220 grader.

Under tiden formarna står i ugnen gör du smulpajsdegen:

Cobblerdeg
50 gram smör
2,5 dl mjöl
0,5 dl socker
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
1 nypa bikarbonat
1,5 dl mjölk
1 tak vitvinsvinäger
strösocker och kanel att ströa över med

Rör ihop de torra ingredienserna.
Smält smöret och blanda med mjölken och vinägern.
Rör ihop allt, det blir en kladdig deg.
Fördela på blåbärsformarna.
Strö över lite socker och kanel.
Grädda ca 15-18 minuter. Håll koll tills det fått en fin färg.

tisdag 18 februari 2014

Sirapskaka

Här är receptet på en kaka som håller sig mjuk och saftig länge. Smaken är dessutom lite ovanlig för kakan smaksätts med sirap, apelsinmarmelad och kanel.

100 gram smör rumsvarmt
2 ägg 2 dl sirap
4 msk apelsinmarmelad
2 tsk kanel
( 1 tsk ingefära om du vill ha kryddigare smak)
knappt 4 dl mjöl
1,5 dl kaffegrädde

1. Rör smöret mjukt.
2. Tillsätt äggen, ett i sänder. Rör kraftigt.
3. Blanda ner sirap och apelsinmarmelad.
4. Blanda kanel och mjöl och tillsätt.
5. Sist kaffegrädden.
6. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform.
7.Grädda i 175 grader.

Det här blir mitt bidrag till månadens sötsak på temat Vardag

torsdag 30 januari 2014

Asiatisk kycklingsoppa

Här kommer ett recept på en soppa med asiatiska smaker. Supersmalt med bara några få kalorier.

 
8 dl vatten
2 msk kycklingfond
2 kycklingfileér i tärningar
1 gul lök i klyftor
2-3 skivade vitlöksklyftor
4 cm ingefära i tunna skivor
1 röd chili finhackad
2 stjälkar citrongräs skivade
några limeblad
coctailtomater
gröna ärtor eller sockerärtor
ev lite skivade färska champinjoner
 
Fräs lök, vitlök och kyckling i lite rapsolja.
Tillsätt vatten, ingefära, kycklingfond och salt.
Låt det koka upp.
Tillsätt citrongräs och chili.
Låt soppan puttra i 15 minuter.
 
Tillsätt halverade tomater, ärtor och svamp.
Puttra några minuter till.
 
Smaka av med ev ytterligare salt.
 
/Barbro
 


söndag 26 januari 2014

Brownies på nytt sätt

Brownies måste inte vara av choklad. Jag har bakat en med smaksättning av clementin! Själva kakan är lite seg, tung och saftig. Tummen upp för den här kakan. Originalreceptet kommer härifrån:
Ska testa den med citron nästa gång...

Kakan:
3,5 dl socker
3,5 dl mjöl
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
150 gram smält smör
3 ägg 1 burk sötad kondenserad mjölk
4 msk pressad saft av clementin
rivet skal av 2 clementiner

Glasyr:
ca 4 msk saft en clementin
florsocker till en lagom tjock glasyr ca 4 dl

Blanda det smälta avsvalnade smöret med äggen, den kondenserade mjölken och saften.
I en annan bunke blandas de torra ingredienserna. Och rör sen ihop alltihop.
Jag grädde kakan i en större pajform. Men den ska egentligen gräddas i en liten långpanna.
Lägg bakplåtspapper i bottnen.
Grädda i 175 grader ca 25-35 min. Kanterna ska få lite färg men den ska fortfarande vara lite mjuk i mitten när du tar ut den.

Låt den svalna lite och bred sen ut glasyren ovanpå.

/Barbro

onsdag 22 januari 2014

Brownietårta med blåbärsmousse

Här är den andra tårtan vi bjöd på när vi firade Hilda. Även denna tårta var riktigt god! Kan dock tänka mig att prova med jordgubbar i stället för blåbär nästa gång.

Browniebotten:

150 g mörk choklad
100 g mjukt Arla® Svenskt Smör
2,5 dl strösocker
2 st ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175°. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält chokladen i vattenbad eller mikro. Rör ihop smör och socker. Rör ner äggen ett i taget och blanda med chokladen.Sikta ner kakao, vaniljsocker och mjöl och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt kakan kallna i formen.

Blåbärsmousse:

6 st gelatinblad
250 g blåbär
3 st äggulor
1 dl florsocker
2 dl Arla® gräddfil
3 dl Arla® vispgrädde

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min. Mixa blåbären till en fin puré. Vispa äggulor och florsocker vitt och pösigt och blanda med blåbären. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull. Rör ner dem i äggsmeten. Blanda ner gräddfilen. Vispa grädden och vänd ner i smeten. Häll smeten i formen på den kalla kakan. Låt stå i kyl ca 5 tim. Ta kakan ur formen och garnera med blåbär och ev en ros.


/Sofie










söndag 19 januari 2014

Vit prinsesstårta

Igår firade vi Hildas ett-årsdag och bjöd släkten på två nya tårtor, en moussetårta och en prinsesstårta båda hittade på Arlas hemsida.
  
Tårtbotten:
4 st ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
 1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Häll smeten i smord och bröad rund form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt kakan vila några minuter i formen. Stjälp upp den på galler och låt den kallna. Dela kakan i 3 bottnar. 

Fyllning 1:

rivet skal och saft av 0,5 st citroner
50 g Arla® Svenskt Smör
2 dl strösocker
1 st ägg
3 st äggulor
3 msk majsstärkelse
2 msk konc fläderblomssaft
0,5 dl Arla® vispgrädde

Värm citronskal och -saft, smör och socker i en kastrull tills smöret smält. Vispa ihop ägg och äggulor. Rör ner ägg, 0,5 dl grädde och majsstärkelse utrörd i fläderblomssaft i kastrullen. Värm under kraftig omrörning tills krämen börjar tjockna. Låt krämen kallna. 

Fyllning 2:

250 g hallon
3 msk strösocker
4,5 dl  Arla® vispgrädde

Vispa grädden till ett fast skum. Mosa hallon och socker. Blanda försiktigt med 1 dl vispad grädde.

Garnering:

400 g rosa marsipan
1 st marsipanros
florsocker

Lägg ihop bottnarna med fyllningarna emellan. Bred resten av grädden över tårtan. Kavla ut marsipanen till en rund platta (jag köpte en färdigkavlad) och lägg den över tårtan. Jämna till kanterna med en kniv. Garnera med en marsinpanros och pudra över florsocker. Riktigt god tårta som jag absolut kommer att göra igen!

/Sofie

måndag 23 december 2013

Saftig saffranskaka

Jag hade lite saffran kvar och passade på att baka en mjuk kaka som mamma bjudit på. Jag tycker att mjuka saffranskakor lätt kan bli torra men så inte den här. Jag köper alltid saffran på en speciell butik i Stockholm, i lösvikt. Då får du den så där som förr i tiden, i trådar så att du måste mortla den med en sockerbit. Här hittar du den: Det går att handla online också.


1 pkt saffran (låt det helst ligga och dra i 1 msk rom minst 30 minuter)
2 ägg
3 dl socker
200 g smält smör
1,5 dl mjölk
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda ner smör, saffran och mjölk.
Till sist de torra blandade ingredienserna.
(Om du blötlagt saffranet måste du ta bort 1 msk mjölk)

Grädda i 175 grader ca 30 minuter

/ Barbro

onsdag 11 december 2013

Sökfunktionen

Efter många veckors strul med att sökfunktionen inte fungerar har vi fått hjälp med en ny. Så nu går det att söka efter recept eller ingredienser igen. Tack för hjälpen Madame Edith!

lördag 7 december 2013

Godaste saffransbullarna?

Ja, så marknadsför sig ICA Buffés recept på lussebullar.... game on tänkte jag, här ska provbakas!

Ingredienser

2 paket saffran (à 1/2 g) 
2 dl socker 
2 msk rom eller vatten 
50 g jäst 
175 g rumsvarmt smör 
5 dl rumsvarm mjölk (3 %) 
1/2 tsk salt 
800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats) 
1 dl russin 
mjöl till utbakning 
1 ägg till pensling

  1. Stöt ev saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret (för 1 sats). Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
  2. Skär smöret i tärningar.
  3. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
  4. Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
  5. Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
  6. Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (för 1 sats). Tryck i russinen.
  7. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. 
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. 

Jag gjorde lite olika varianter. Jag gjorde givetvis klassiska lussebullar men även olika fyllda bullar. En del blev det smör, mandelmassa och kardemumma i, och i en del smör och lite vit choklad! Hade inte direkt nån koll på vart vilken bulle hamnade så när man tar en blir det som en överraskning.

Betyget då? Nja... Själva bullarna var väldigt fluffiga och fina i konsistensen men jag hade önskat lite mer smak! Jag kommer nog baka bullarna igen men då kommer jag tillsätta ännu mer saffran för mer smak, när jag bakar saffransbröd vill jag verkligen att det ska smaka saffran. Eller så köper jag trådsaffran och mortlar med lite socker, det brukar också ge en riktigt fin smak.

~Karin

torsdag 5 december 2013

Julgodis deluxe!


Jag som verkligen älskar julen och att pyssla inför den bjöd över några vänner för att julbaka! Har nyligen flyttat till hus och tänkte att om köket ska bakinvigas ska det vara ordentligt invigt, och det blev det. 7 baksugna tjejer, massor av socker, sirap och choklad blev en underbar kombo. Några gamla favoriter och många nya!

Chokladkolan som kokades gör jag numera varje år, och det är Monika Ahlbergs kola. Receptet på den finns här!

Saffransbiscotti från Leila, ljuvliga! Dessa har jag bakat förut och de är verkligen supergoda. Klicka in här för receptet.

Sirapskakor smaksatta med malen ingefära! Ger lite extra sting till en klassisk kaka. Här är receptet. Kan säga att vi tog betydligt mycket mer ingefära än vad som stod i receptet, och det blev riktigt gott!

Från Leila blev det även rocky road i små små bitar, de är mäktiga men mumsiga! Här finns det receptet .

I ischokladformarna är det brigadeiros, ett julgodis från Brasilien som fanns med i Mitt kök:s julgodistidning. Det blev inte riktigt som i receptet, men jag måste verkligen rekommendera dessa. Ljuvlig smak!

35 stycken

1 burk sötad kondenserad mjölk, ca 400 g
50 g smör eller margarin 
3 msk kakao 
1 krm salt

Häll kondenserad mjölk, smör eller margarin, kakao och salt i en tjockbottnad gryta. Sätt plattan på högsta värmen och rör hela tiden med en trägaffel. När smeten börjar tjockna - sänk temperaturen till medeltemperatur. Om det bildats klumpar - rör under några sekunder med en visp. Smeten är färdig när den är tjock, det tar 8-10 minuter.

Låt smeten kallna i rumstemperatur i 1-2 timmar. Forma kulor av smeten och rulla dem i dekorationsströssel eller kakao. Förvara brigadeiros kallt, de är godast kalla. Vi lyckades inte rulla smeten, kokade den antagligen lite för kort tid så istället skedade vi upp den i formar och dekorerade med nonstop.

Det blev även mandelkrisp från Mitt kök! Ett julgodis för den som inte har så mycket tid, lätt och i smaken påminde det lite om romerska bågar.

20 stycken
Ingredienser 
100 g mjölkchoklad 
1 msk smör 
2 dl mandelspån 
Rivet skal från ½ apelsin
 
Smält chokladen i mikron eller över vattenbad. Blanda ner smöret. Rör blandningen slät. 
Rör ner apelsinskal och mandelspån. Blanda väl. Klicka teskedsstora klickar i små formar. Låt stå kallt.
Tryffel med polkagris från Mitt kök, för mig som älskar mint var detta fantastiskt!
30 stycken
Ingredienser 
200 g mörk choklad 
2 dl vispgrädde 
6-7 polkagrisar
 
Dela chokladen i bitar och lägg den och vispgrädden i en kastrull. Värm på medelvärme samtidigt som du rör tills chokladen smält. 
Bred ut tryffelsmeten i en bakpappersklädd fyrkantig form, cirka 20 x 15 centimeter. Låt svalna. 
Stöt polkagrisarna i en mortel och strö dem ovanpå. Tryck till lite så krosset fastnar i chokladen. Ställ formen kallt i några timmar. Skär kakan i rutor. Förvara tryffeln kallt.
Många timmars pyssel för dessa ljuvliga små saker! Dock har jag inte på något sätt bakat färdigt för julen, det här var bara början.
~Karin