måndag 23 februari 2015

Nutellastjärna

En fördel med alla olika sociala medier är att man kan hitta massor av nya spännande saker att testa. Till dotterns 1-årskalas bestämde jag mig för att prova att göra en nutellastjärna som jag läst så mycket om. Kan inte säga att det var direkt svårt, om än lite pilligt att få till själva stjärnan. Kommer helt klart att göras igen men kanske med en klassisk kanelbullefyllning, det är trots allt den jag tycker är allra bäst.


Gör en vanlig vetedeg, det här receptet använde jag:

 
9 dl vetemjöl
2 dl mjölk rumsvarmt
2 äggulor (spar äggvitorna till pensling)
25 g jäst
30 g smör, rumsvarmt
3/4 dl  strösocker
en nypa salt
en halv burk Nutella
 
 
Smula ner jästen i en bunke, häll över den ljumma mjölken och rör om till jästen är upplöst. Häll mjöl, salt och socker i en annan skål. Rör om och tillsätt även smör och äggulor i bunke nr 2. Häll sist i mjölken och knåda ihop till en smidig deg och låt den jäsa till dubbel storlek. Inte en så "fluffig" deg utan den kändes ganska hård.

Efter det dela degen i fyra delar och leta fram en rund mall. Jag använde bottnen till en springform. Kavla ut första delen och skär sedan efter den runda formen, lägg den runda botten på ett bakplåtspapper på en plåt och bred på nutella. Gör samma sak 2 ggr till, det sista lagret ska du såklart inte ha nutella på.  Så 4 lager deg, 3 lager nutella.

Sätt ett glas i mitten på rundel och skär  den i 4 lika stora delar från glaset och ut. Dela sedan varje fjärdedel på mitten så att du har totalt 8 delar. Sedan delar du varje åttondel en gång så att du får totalt 16 delar. Ta sedan två av delarna och snurra dem åt motsatt håll, 2 varv. Gå runt degen och gör likadant med alla. Sedan kan du platta ihop kanterna lite så att de fäster ihop (så att du får 8 "strålar" på stjärnan). Pensla sedan med äggvitan som blev över, och om du vill strösslar du över pärlsocker om du vill också. Grädda i ca 20 minuter i 180 grader. Färdigt!

Det är lite svårt att i skrift förklara hur man gör, så kolla på youtube om du vill se hur man gör!

Gott var det och den är ju så fantastiskt fin att se på dessutom. ~Karin

torsdag 19 februari 2015

Födelsedagstårta!

I helgen fyllde min dotter 1 år och vi hade vårt allra första kalas. Självklart ville jag göra tårtan själv även om jag knappt bakat tårta innan. Tre tårtbottnar bakade jag, två i sopkorgen och en hamnade till sist i tårtan. Hade den inne i ugnen lite för länge för den blev lite torr men läxa lärd till nästa gång. Jag fyllde tårtan med dajmmousse och hallongrädde, spacklade tårtan med grädde och dekorerade sedan med färska hallon och Fingers. Är väldigt nöjd.

Botten

4 ägg
1 ½ dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda de torra ingredienserna (vispa gärna lite med en ballongvisp för att bli av med eventuella klumpar) och vänd sedan ner dem i smeten. Häll i smeten i en smord bröad form (jag använde 22 cms form). Grädda i 20-30 minuter längst ner i ugnen. Låt den gärna svalna i formen.

Dajmmousse

150 gram dajm
2 dl vispgrädde
100 gram Philadelphiaost

Bryt chokladen i bitar, smält den i grädde på låg värme. Var noga med att grädden inte börjar koka.
Det tog ganska lång tid att få själva kolan i dajmen att smälta, man får ta tålamod. När allt har smält låt det svalna i kylen, gärna över natten. Vispa sedan in osten i chokladblandningen. Klart.

Hallongrädde

250 gram färska hallon
3 msk socker
1 dl vispgrädde

Mosa hallonen med socker, rör sedan försiktigt ner i vispad grädde. Klart.

Jag hade dajmmoussen på lagret längst ner då den fyllningen är tyngre än grädden. Fyllde tårtan dagen före kalaset för att det skulle få gotta till sig ordentligt och dekorerade sedan på morgonen. Sen var det bara att njuta! ~Karin

måndag 9 februari 2015

Banoffepaj


I lördags var det första deltävlingen i Melodifestivalen och då gjorde vi små banoffepajer som vi mumsade på. Fördelen är att de går snabbt att göra. Nackdelen att de är riktigt söta. Nästa gång kommer vi att ta lite mindre av kolakrämen. Kanske använde någon citrus...

Smält 100 gram smör.
Mal 200 gram digistivekex

Tryck ut kexblandningen i en stor form eller i portionsformar. Grädda i 175 grader max 10 minuter. Det går fort. Låt kallna.

Bananer
Sockrad kondenserad mjölk (färdig kolakräm)
eller koka själv kondenserad mjölk vilket tar 3-4 timmar
Vispad grädde

Sen är det bara att fylla med kolkrämen, skivade bananer och grädde.



fredag 6 februari 2015

Sallad på fänkål och blodapelsin


Den här salladen är fantastiskt god, matig och mättande. Kombinationen av citrusvinägretten tillsammans med fänkål, avokado, blodapelsin och rostade mandlar är underbar.

1-2 fänkålshuvuden
2 blodapelsiner
1 avokado
rostade mandlar
ev lite färsk mynta

Ansa och skiva fänkålen så tunt du kan, helst på en mandolin.
Slå över citrusvinägretten och låt dra kallt en halvtimme.

Häll upp salladen i en skål. Filea apelsinerna och skär avokadon i tärningar.
Dekorera med rostad mandel. Mynta om du vill.

Citrusvinägrett:
1/2 finhackad rödlök
1 dl olja oliv eller neutral (jag tar neutral)
1 msk sesamolja
2 msk pressad citronsaft
2 msk pressad apelsinsaft
1 msk vitvinsvinäger
rivet skal av en halv citron
salt och peppar

/Barbro


söndag 1 februari 2015

Hemmagjorda singoallakakor

För ett par veckor sedan blev jag bjuden på singoalla-kakor av en kompis. Tänkte att de här borde gå att ganska enkelt göra själv! Har inte hittat något recept men plockade ihop lite olika delar och är väldigt nöjd med resultatet.






Till själva kakan använde jag mig av ett recept på sugar cookies, till vaniljkrämen tog jag fyllning till Oreo-kakor och sen toppade jag med hallonsylt. Funderar dock på att testa göra någon hallongelé till nästa gång (funderar på att baka dessa till dotterns 1-årskalas), det borde inte vara så knepigt.

200 g osaltat mjukt smör
200 g strösocker
1 stort ägg
350 gram mjöl

½ tsk vaniljpulver

Vispa ihop socker och smör och valfri smaksättning tills blandningen är ljus och fluffig. Vispa inte för mycket, då kan kakorna tappa formen när du gräddar dem. Vispa ner ägget. Tillsätt mjöl och vispa på låg hastighet tills blandningen blir den deg. Samla ihop degen till en boll, packa in den i plastfolie och sätt in den i kylskåpet i minst en timme. Kavla ut degen på mjölat bakbord. Stansa ut 25 bottnar och 25 överdelar. Jag har kakformar för både under  - och överdel men det går även att använda tex ett glas och sedan skära ut rundeln. Alternativt kan man göra en annan form med en liten pepparkaksform på överdelen (hjärta eller stjärna).

Placera dem på bakplåtspappersklädd plåt och sätt in i kylskåpet i ungefär 30 minuter. Grädda kakorna mitt i ugnen i 180 grader i 6-10 minuter; tiden beror på hur stora och/eller tjocka du gör kakorna.

Låt kakorna svalna och gör under tiden fyllningen.

50 gram smör
2½ dl florsocker
1tsk vaniljsocker

Bara att röra ihop till en slät smet. 

Bred ut fyllningen på bottenkakan, tryck på överdelen och klicka ner hallonsylt i rundeln. Klart!
Förvaras i kylen. 



Och så är det bara att fika !~Karin

 

fredag 30 januari 2015

Soppa på gröna ärtor


Den här soppan brukar vår skolkock bjuda på ibland. Den är så otroligt god! Första gången jag kokade den fegade jag och tillsatte inte tillräckligt med syra. Den här gången blev den perfekt!

1/2 liten purjolök + lite olivolja och smör
1 dl vitt vin
5 dl vatten
höns eller grönsaksbuljong
1/2 dl grädde
300-400 gram djupfrysta gröna ärtor
vitvinsvinäger
salt och peppar

Svetta den strimlade purjolöken i fettet i en kastrull tills den blir mjuk utan att ta färg.
Tillsätt vin, vatten, buljong och grädde.
Koka sakta i 20-30 minuter.
Tillsätt ärtorna och låt det precis koka upp igen.
Dra av kastrullen från värmen och mixa soppan slät.
Smaka av med salt, peppar och vitvinsvinägern.
Jag tog 2,5 tsk vinäger och salt & peppar är svårt att säga.


onsdag 28 januari 2015

Saftig chokladsockerkaka


Vi har haft hantverkare hos oss ett par veckor och de skämmer jag bort med fikabröd varje dag. De säger att det är som att gå på kondis varje dag. Igår blev det den här smaskiga chokladsockerkakan. Den här så smidig för man behöver bara röra den med en slev.

125 gram smör
100 gram mörk choklad
2,25 dl socker
1,25 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
1 tsk kakao
0,5 tsk bakpulver
0,5 vaniljsocker
1 nypa salt
2 ägg

Smält smöret och ta av kastrullen från spisen. Dela chokladen i bitar och låt den smälta i smöret.
Rör sedan ner sockret.
Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
Rör ner mjölken och de torra ingredienserna.
Sist rör ner ett ägg i taget.

Smöra en sockerkaksform och bröa med kokos.
Häll i smeten och grädda i 150 grader i ca 50 minuter.

fredag 16 januari 2015

Saftig apelsinkaka



Passar på att testa lite nya recept när vi har fikasugna byggkillar i huset. Den här gången blev det en saftig sockerkaka med smak av apelsin och saffran. Och den kommer garanteras lägga till favoriterna....

200 gram smält smör
0,5 gram saffran
3ägg
3 dl socker
1 dl vispgrädde
1 stor apelsin, skal och saft
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Ta lite av sockret och mortla saffranet.
Vispa ägg och socker pösigt
Vänd ner saffran, grädde, smör och saft & skal av apelsinen.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
Smöra och bröa en form med kokos. Jag tog en springform.
Grädda i 175 grader i 40 minuter.

Jag gräddade den lite för kort tid så den sjönk ihop lite i mitten... men god ändå!

fredag 9 januari 2015

Ingefärspäron


En efterrätt från barndomen är ingefärspäronen. När mamma gjorde dem var det storkok och de lades i glasburkar och sen på med gummiringar och sen konserverades de. Och sen ner i jordkällaren med dem. Och inte skulle de vara halvor som här utan hela skulle de vara, inget annat dög....

8 päron
2 citroner
1 bit färsk ingefära ca 3-4 cm brukar vara lagom
4 dl socker
4 dl vatten

Lag:
Koka socker och vatten ca 5 minuter.
Tillsätt rivet skal och saft från citronerna samt den rivna eller fint skivade ingefäran.
Låt lagen koka ytterligare 5 minuter.

Skala under tiden päronen och skrapa skaftet.
Lägg ner dem i lagen och låt småkoka ca 15 minuter beroende på päronets hårdhet.

Lägg päronen i en glasburk och häll lagen över. Håller ca en vecka i kylen.
Det går bra att frysa dem  också.

Servera med en klick vispad grädde eller glass.

söndag 4 januari 2015

Potatismuffins!



På nyårsfesten serverades potatismuffins till kötträtterna. Det var en ny bekantskap för mig och jättegott! Jag fick vara med och tillreda dem och det var verkligen inte svårt eller krångligt.

Ca 10 st i storlek av jättestora muffinsformar

800 gram mjölig potatis
25 gram smör
2 hg Kvibille cheddar
3 ägg
salt och svartpeppar

Koka potatisen och pressa den i en potatispress.
Tillsätt smör i tärningar så att det smälter, samt kryddor och sist den rivna osten.
Rör till en jämn smet.
Fyll muffinsformar av storlek "jätteformar".

Så långt kan man förbereda dagen innan om man vill. Vi ställde dem svalt med glad pack över.

Toppa med riven ost och gratinera i 225 grader ca 15 minuter.