onsdag 20 maj 2015

Chili

Vi testade ett recept från Markus Aujalay, en chili som fick koka i många timmar. Otroligt gott var det. Inte så stark dock, vill man ha mer hetta så bör man öka på mängden chili. Vi tyckte också att mängden tillbehör var snålt tilltaget så vi ökade på och adderade även gurka och majs. Till sist lät vi chilin koka minst dubbelt så lång tid som receptet säger, köttet blev då extra mört och härligt.



För 4 portioner:


1 tsk chiliflakes
2 st lagerblad
1 tsk oregano
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk timjan
4 dl vatten
salt och svartpeppar
1 dl barbecuesås
1 burk konserverade hela tomater
1 burk ljust öl (33 cl)
2 st gula lökar
4 finhackade vitlöksklyftor
150 g sidfläsk, i små tärningar
rapsolja
1 msk kakao
1 msk mald spiskummin
2 msk tomatpuré
1 st röd chili finhackad
1 st grön chili finhackad
800 g högrev i grova bitar


1. Skär köttet i grova bitar. Tärna sidfläsket smått. Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och finhacka chilin.

2. Bryn köttet runt om på hög värme i olja i en gryta. Tillsätt fläsk, lök, vitlök och chili och blanda runt. Blanda ner tomatpuré, kakao, spiskummin, paprikapulver, timjan, oregano, chiliflakes och lagerblad. Häll på tomater, öl, barbequesås och vatten. Krydda med salt och peppar efter smak.

3. Låt sjuda på låg värme under lock ca 2 timmar. Rör då och då. Ta av locket och låt koka ihop tills köttet är helt sönderkokt, ca 30 minuter. Chilin ska vara rejält ihopkokt och kladdig. Smaka av ytterligare en gång med salt och peppar.



Tillbehör:
 1 avokado
1 kruka färsk koriander
1 paket tortillabröd
0,5 st salladshuvud
1 tomat
1 rödlök

Skölj och strimla salladen och skölj och tärna tomaten. Skala och finhacka rödlöken och skär avokadon i skivor. Skölj och grovhacka koriandern. Lägg upp alla tillbehör i skålar.












 







 

 















fredag 15 maj 2015

Knäckig äppelpaj med råkräm

Det här är ett riktigt smarrigt recept från Leila Lindholm.  Blir bra varje gång! Jag har använt 2 äpplen i stället för det rekommenderade i recepetet och har gjort hälften så mycket av råkrämen.

Mycket mycket gott!



Äppelpaj:
  • 1 ekologiskt ägg
  • 2 dl strösocker 
  • 1 tsk vatten
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 100 g smält smör
  • 4-5 syrliga svenska äpplen
  • Strösocker, grovmalen kardemumma och smör att strö över innan gräddning
  • Smör till formen
  1. Rör samman ägg, strösocker och vatten.
  2. Rör ner smält smör.
  3. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten.
  4. Fyll smeten i en välsmord form, lägg på tunna äppelskivor som en solfjäder.
  5. Strö över lite strösocker, grovmalen kardemumma och lägg på några smörklickar.
  6. Grädda kakan i 25-30 minuter till en gyllene färg i 175 grader (varmluft).
 
Råkräm:
  • 1 vaniljstång
  • 3 ekologiska äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 6 dl vispgrädde
  1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
  2. Vispa gulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt.
  3. Vispa grädden luftig och vänd ner den i äggsmeten.

//Sofie

torsdag 26 mars 2015

Våfflor


Igår var det våffeldagen och jag ville prova ett nytt recept. Det blev det här som är utan ägg. De blev frasiga och mer matiga än de våfflor jag brukar grädda. De kommer absolut att tillagas igen. Ett bra recept!

150 gram smält smör
6 dl mjölk
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk vaniljsocker (kan uteslutas)

Det är bara att vispa ihop allt och låta smeten svälla en stund. Det tar något längre tid att grädda än de våfflor jag brukar göra. Smeten blir riktigt tjock....

onsdag 25 mars 2015

Nötig cheesecake

 
 
 
Den här cheesecaken kan med fördel förberedas ett par dagar före den ska serveras, den blir godare och godare för var dag som går.
 
75 g smör
200 g digestivekex
400 g färskost av philadelphiatyp
1 dl florsocker
1 burk hasselnötskräm (à ca 350 g)
2 dl rostade hasselnötter                                     
ev 50 g nougat till garnering

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Krossa kexen till smulor med fingrarna, mixa dem fint i en matberedare eller lägg dem i en plastpåse och smula dem med en kavel. 
  3. Lägg smulorna i en bunke och rör ner smöret. 
  4. Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kylen.
  5. Vispa färskost och florsocker ca 2 minuter med elvisp. Rör ner hasselnötskrämen, fortsätt vispa till en slät kräm. Häll krämen över bottnen.
  6. Grovhacka nötterna och strö över. Ringla ev smält nougat över.
  7. Låt cheesecaken vila i kylen minst 3 timmar.

    söndag 22 mars 2015

    Fransk Royal bärpaj


    Pajdeg (detta recept ger deg till 2 pajer, dock är receptet på fyllningen för 1 paj)

    150 gram kallt smör
    4 dl vetemjöl
    ½ dl florsocker
    1 ägg
    ½ msk kallt vatten


    Royalesmet

    3 ägg
    2 dl kesella 10%
    1 dl creme fraiche
    1 dl strösocker
    100 gram mandelmassa, riven

    3 dl blandade bär (jag använde jordgubbar, hallon och blåbär)
    1 näve mandelspån

    1. Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
    2. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte!
    3. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
    4. Sätt ugnen på 175 grader.
    5. Kavla ut och klä en pajdeg med mördegen.
    6. Vispa samman alla ingredienser till royalesmeten med riven mandelmassa och fyll det ogräddade pajskalet till 2/3.
    7. Fördela bären över pajen och strö över mandelspån.
    8. Grädda pajen långt ner i ugnen 30-40 minuter tills den stannat till och fått en gyllene färg.

    Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde.

    måndag 23 februari 2015

    Nutellastjärna

    En fördel med alla olika sociala medier är att man kan hitta massor av nya spännande saker att testa. Till dotterns 1-årskalas bestämde jag mig för att prova att göra en nutellastjärna som jag läst så mycket om. Kan inte säga att det var direkt svårt, om än lite pilligt att få till själva stjärnan. Kommer helt klart att göras igen men kanske med en klassisk kanelbullefyllning, det är trots allt den jag tycker är allra bäst.


    Gör en vanlig vetedeg, det här receptet använde jag:

     
    9 dl vetemjöl
    2 dl mjölk rumsvarmt
    2 äggulor (spar äggvitorna till pensling)
    25 g jäst
    30 g smör, rumsvarmt
    3/4 dl  strösocker
    en nypa salt
    en halv burk Nutella
     
     
    Smula ner jästen i en bunke, häll över den ljumma mjölken och rör om till jästen är upplöst. Häll mjöl, salt och socker i en annan skål. Rör om och tillsätt även smör och äggulor i bunke nr 2. Häll sist i mjölken och knåda ihop till en smidig deg och låt den jäsa till dubbel storlek. Inte en så "fluffig" deg utan den kändes ganska hård.

    Efter det dela degen i fyra delar och leta fram en rund mall. Jag använde bottnen till en springform. Kavla ut första delen och skär sedan efter den runda formen, lägg den runda botten på ett bakplåtspapper på en plåt och bred på nutella. Gör samma sak 2 ggr till, det sista lagret ska du såklart inte ha nutella på.  Så 4 lager deg, 3 lager nutella.

    Sätt ett glas i mitten på rundel och skär  den i 4 lika stora delar från glaset och ut. Dela sedan varje fjärdedel på mitten så att du har totalt 8 delar. Sedan delar du varje åttondel en gång så att du får totalt 16 delar. Ta sedan två av delarna och snurra dem åt motsatt håll, 2 varv. Gå runt degen och gör likadant med alla. Sedan kan du platta ihop kanterna lite så att de fäster ihop (så att du får 8 "strålar" på stjärnan). Pensla sedan med äggvitan som blev över, och om du vill strösslar du över pärlsocker om du vill också. Grädda i ca 20 minuter i 180 grader. Färdigt!

    Det är lite svårt att i skrift förklara hur man gör, så kolla på youtube om du vill se hur man gör!

    Gott var det och den är ju så fantastiskt fin att se på dessutom. ~Karin

    torsdag 19 februari 2015

    Födelsedagstårta!

    I helgen fyllde min dotter 1 år och vi hade vårt allra första kalas. Självklart ville jag göra tårtan själv även om jag knappt bakat tårta innan. Tre tårtbottnar bakade jag, två i sopkorgen och en hamnade till sist i tårtan. Hade den inne i ugnen lite för länge för den blev lite torr men läxa lärd till nästa gång. Jag fyllde tårtan med dajmmousse och hallongrädde, spacklade tårtan med grädde och dekorerade sedan med färska hallon och Fingers. Är väldigt nöjd.

    Botten

    4 ägg
    1 ½ dl strösocker
    1 dl vetemjöl
    1 dl potatismjöl
    2 tsk bakpulver
    1 tsk vaniljpulver

    Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda de torra ingredienserna (vispa gärna lite med en ballongvisp för att bli av med eventuella klumpar) och vänd sedan ner dem i smeten. Häll i smeten i en smord bröad form (jag använde 22 cms form). Grädda i 20-30 minuter längst ner i ugnen. Låt den gärna svalna i formen.

    Dajmmousse

    150 gram dajm
    2 dl vispgrädde
    100 gram Philadelphiaost

    Bryt chokladen i bitar, smält den i grädde på låg värme. Var noga med att grädden inte börjar koka.
    Det tog ganska lång tid att få själva kolan i dajmen att smälta, man får ta tålamod. När allt har smält låt det svalna i kylen, gärna över natten. Vispa sedan in osten i chokladblandningen. Klart.

    Hallongrädde

    250 gram färska hallon
    3 msk socker
    1 dl vispgrädde

    Mosa hallonen med socker, rör sedan försiktigt ner i vispad grädde. Klart.

    Jag hade dajmmoussen på lagret längst ner då den fyllningen är tyngre än grädden. Fyllde tårtan dagen före kalaset för att det skulle få gotta till sig ordentligt och dekorerade sedan på morgonen. Sen var det bara att njuta! ~Karin

    måndag 9 februari 2015

    Banoffepaj


    I lördags var det första deltävlingen i Melodifestivalen och då gjorde vi små banoffepajer som vi mumsade på. Fördelen är att de går snabbt att göra. Nackdelen att de är riktigt söta. Nästa gång kommer vi att ta lite mindre av kolakrämen. Kanske använde någon citrus...

    Smält 100 gram smör.
    Mal 200 gram digistivekex

    Tryck ut kexblandningen i en stor form eller i portionsformar. Grädda i 175 grader max 10 minuter. Det går fort. Låt kallna.

    Bananer
    Sockrad kondenserad mjölk (färdig kolakräm)
    eller koka själv kondenserad mjölk vilket tar 3-4 timmar
    Vispad grädde

    Sen är det bara att fylla med kolkrämen, skivade bananer och grädde.



    fredag 6 februari 2015

    Sallad på fänkål och blodapelsin


    Den här salladen är fantastiskt god, matig och mättande. Kombinationen av citrusvinägretten tillsammans med fänkål, avokado, blodapelsin och rostade mandlar är underbar.

    1-2 fänkålshuvuden
    2 blodapelsiner
    1 avokado
    rostade mandlar
    ev lite färsk mynta

    Ansa och skiva fänkålen så tunt du kan, helst på en mandolin.
    Slå över citrusvinägretten och låt dra kallt en halvtimme.

    Häll upp salladen i en skål. Filea apelsinerna och skär avokadon i tärningar.
    Dekorera med rostad mandel. Mynta om du vill.

    Citrusvinägrett:
    1/2 finhackad rödlök
    1 dl olja oliv eller neutral (jag tar neutral)
    1 msk sesamolja
    2 msk pressad citronsaft
    2 msk pressad apelsinsaft
    1 msk vitvinsvinäger
    rivet skal av en halv citron
    salt och peppar

    /Barbro


    söndag 1 februari 2015

    Hemmagjorda singoallakakor

    För ett par veckor sedan blev jag bjuden på singoalla-kakor av en kompis. Tänkte att de här borde gå att ganska enkelt göra själv! Har inte hittat något recept men plockade ihop lite olika delar och är väldigt nöjd med resultatet.






    Till själva kakan använde jag mig av ett recept på sugar cookies, till vaniljkrämen tog jag fyllning till Oreo-kakor och sen toppade jag med hallonsylt. Funderar dock på att testa göra någon hallongelé till nästa gång (funderar på att baka dessa till dotterns 1-årskalas), det borde inte vara så knepigt.

    200 g osaltat mjukt smör
    200 g strösocker
    1 stort ägg
    350 gram mjöl

    ½ tsk vaniljpulver

    Vispa ihop socker och smör och valfri smaksättning tills blandningen är ljus och fluffig. Vispa inte för mycket, då kan kakorna tappa formen när du gräddar dem. Vispa ner ägget. Tillsätt mjöl och vispa på låg hastighet tills blandningen blir den deg. Samla ihop degen till en boll, packa in den i plastfolie och sätt in den i kylskåpet i minst en timme. Kavla ut degen på mjölat bakbord. Stansa ut 25 bottnar och 25 överdelar. Jag har kakformar för både under  - och överdel men det går även att använda tex ett glas och sedan skära ut rundeln. Alternativt kan man göra en annan form med en liten pepparkaksform på överdelen (hjärta eller stjärna).

    Placera dem på bakplåtspappersklädd plåt och sätt in i kylskåpet i ungefär 30 minuter. Grädda kakorna mitt i ugnen i 180 grader i 6-10 minuter; tiden beror på hur stora och/eller tjocka du gör kakorna.

    Låt kakorna svalna och gör under tiden fyllningen.

    50 gram smör
    2½ dl florsocker
    1tsk vaniljsocker

    Bara att röra ihop till en slät smet. 

    Bred ut fyllningen på bottenkakan, tryck på överdelen och klicka ner hallonsylt i rundeln. Klart!
    Förvaras i kylen. 



    Och så är det bara att fika !~Karin