fredag 27 november 2015

Saffranscheescake





Vill du bjuda på något smarrigt till advent med saffran? Då tycker jag att du ska göra den här cheesecaken. En mäktig och god kaka som med fördel kan serveras med lite vispad grädde för att bryta av lite.

Pepparkaksbotten:
200 g pepparkakor
75 g smält smör

Cheesecakesmet:
1 pkt saffran (0,5 g)
1 dl vispgrädde
600 g philadelphiaost
1 burk (2,5 dl) Kesella
1 dl socker
1 dl majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
200 g vit choklad
2 dl frysta lingon eller röda vinbär


Sätt ugnen på 175C. Smält smöret och krossa pepparkakorna, gärna i en matberedare. Tryck ut blandningen i en form med avtagbara kanter, ca 22-24 cm i diameter. (Gärna med ett bakplåtspapper fastklämt så att det täcker botten av formen, då är det lättare att flytta kakan när den är klar.) Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i 8-10 minuter och låt svalna. 

Häll upp vispgrädden i en kopp och rör ner saffran, och låt det stå medan du förbereder det andra, då hinner saffranen sätta en djupare färg. Vispa samman philadelphiaost med Kesella. Vispa ner socker, majsstärkelse och vaniljsocker. Rör ner äggen med slev, ett i taget, och rör sist ner den saffransgula grädden. Hacka den vita chokladen och smält den över vattenbad, rör sedan ner den i smeten. Häll smeten över pepparkaksbottnen och strö över röda vinbär. Grädda cheesecaken i mitten av ugnen i cirka 40 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt den stå kvar i eftervärmen i cirka 30 minuter. Ta sedan ut den och låt den svalna i rumstemperatur innan du ställer in den i kylen. Kakan smakar bäst väl kyld, så låt den gärna stå i kylen över natten.
 
Och så..... njut! 

torsdag 19 november 2015

Budapestrulle

Så enkelt, snabbt och så gott att göra till fredagsfikat....jag hade ägg som behövde användas och då blev det en budpestrulle.
Det här är Roy Fares recept.

1 dl socker
1,5 dl malda hasselnötter
0,5 dl maizena
4 äggvitor
1 dl socker

3 dl vispgrädde, färska hallon och 1 burk mandariner ( eller ta färska fileade apelsiner)

Blanda socker, hasselnötter och maizena.

Vispa äggvitorna med 1 dl socker. Ta i lite socker i taget och vispa till en fast maräng.
Tillsätt de torra ingredienserna och vänd ner försiktigt.
 Häll smeten i en tyll med rund sprits, inte för stor...
Spritsa på ett bakplåtspapper ca 17-18 längder.
Grädda i 170 grader i ca 20 minuter. Öppna ugnsluckan och släpp ut ångan när det är ca 2 min kvar. Det gör att det blir lite extra frasighet. Grädda klart.

Ta ut den och vänd på ett nytt abkplåtspaper.
Låt det svalna och fyll med vispad grädde och bär. Rulla ihop och allt är klart.
Om man vill kan man dekorera med att ringla smält choklad ovanpå.


torsdag 12 november 2015

Pankostekta calamares med vitlöksyoghurt

Den här maträtten provade vi bara för att den följde med Linas matkasse som vi fick i present en vecka. Mycket skeptiskt tillagdes den men det blev en succé! Så jättegod! Men det behövs att man använder det asiatiska ströbrödet för att få till rätt smak.

Sätt ugnen på 250 grader.

Lägg 1 kg potatis i en ugnsform. Blanda med olja, salt och svartpeppar. Tillaga i övre delen av ugnen i 25-30 minuter.

Vitlöksyoghurt:
2, 5 dl rysk yoghurt blandas med 2 små pressade vitlöksklyftor. Krydda med salt.

400 gBläckfiskringar
1 ägg
vetemjöl
panko (asiatiskt ströbröd)
salt

Lägg panko på en tallrik och vetemjöl på en annan.
Vispa upp ägget på en tallrik.

Salta bäckfiskringarna. Vänd dem först i vetemjöl, sen ägg och sist i panko.
Hetta upp rikligt med olja i en panna. Stek ringarna frasiga i 1-2 minuter. Låt dem rinna av på hushållspapper.

Servera tillsammans med den ugnsrostade potatisen och yoghurten.

lördag 7 november 2015

Thailändsk biffwok

 Woksås:
1 bit ingefära
3 vitlöksklyftor
4 tsk vetemjöl
2 msk socker
4 msk japansk soya
1 msk kinesisk soya
2,5 dl vatten

Koka ihop alla ingredienser i 2-3 minuter och ställ åt sidan.

1 röd paprika
250 g pak soi
1 silverlök
1 chili
500 g lövbiff

Skär paprikan och pak soi i mindre bitar. Klyfta silverlöken.
Strimla chili och lövbiff.

Hetta upp olja i en stekpanna eller wok. Fräs lövbiffen i omgångar och lägg åt sidan.
Blanda ihop allt och låt det småkoka i 2-3 minuter.
Toppa med en påse jordnötter.

Servera med jasminris till.

Det här receptet kommer från Linas matkasse.

söndag 1 november 2015

Halloween

Lite halloweeninspiration...


onsdag 28 oktober 2015

Bountykaka

Den här kakan snurrade runt för ett år sen så där. Jag har gjort den många gånger sen dess och fått dela receptet många,många gånger. Den här varianten är från Årstidsboden om jag minns rätt.

Kakan:
3 ägg
4,5 dl strösocker
4 dl vetemjöl

1,5 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
4 msk kakao
50 g hackad mörk choklad
225 g smör
2 dl kokande vatten

Vispa ägg och socker i en bunke. Blanda ner mjöl, vaniljsocker, bakpulver och kakao i äggblandningen.
Smält smöret och koka upp vattnet i samma kastrull. Tillsätt det i bunken. Rör ihop.

Bred ut smeten i en form 24x30 cm, den ska vara bakplåtspappersklädd. Tryck ner chokladbitarna i smeten. Grädda i 175 grader ca 20-25 minuter.

Kyl kakan 30 minuter i frysen. Gör under tiden en kokoskräm.

Kokoskräm:
225 gram smör
4 dl florsocker
2 ägg
1 påse kokos

Smält smöret i en kastrull. Blanda i florsocker, ägg och kokos.
Bred på kokoskrämen på  kakan.

Garnering:
200 g mörk choklad
1/2 msk olja
Hacka och smält chokladen i micron. Blanda ner oljan. Bred chokladen över kakan och låt den stå och stelna. Ställ i kylen tills du skär den. Det kan vara svårt att få fina kanter men det går lite lättare om du värmer kniven lite då och då.  Man måste inte ha perfekta kanter.... 



fredag 23 oktober 2015

Morotslimpa med havre


Ytterligare ett recept från Hembakat. Baka och njut! Morötterna gör saftiga limpor.

2 limpor

25 gram jäst
3,5 dl fingervarm mjölk
1,5 tsk salt
25 gram smör
2 msk ljus sirap
2,5 medelstora morötter finrivna
2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
4-5 dl rågsikt

Gör så här:
Blanda jästen med mjölken.
Blanda i allt utom mjölet och rör om ordentligt.
Tillsätt sist rågsikt och vetemjöl.
Knåda några minuter.
Jäs ca 45 minuter.

Knåda igenom degen igen och dela den i två delar.
Forma till två limpor och skär snitt med vass kniv och strö över lite mjöl.
Lägg limporna i två smorda formar och jäs i 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda i 25-35 grader.




tisdag 20 oktober 2015

Calzone - Inbakad pizza med trattisar

Här är en calzone med fyllning av skinka trattisar från vår skog. Fyll den med du vill men det var supergott med skinka och trattisar! Receptet hittades i tidningen hembakat.

1 stor
1/4 pkt jäst
2 dl vatten ljummet
1 tsk salt
1 msk rapsolja
5-6 dl vetemjöl

Smula jästen och blanda ihop allt till en deg och knåda några minuter.
Jäs minst 40 minuter.

Fyllning:
3 msk pizza sås
ca 200 hg riven ost
rökt skinka och trattisar som förvällts innan.

Kavla ut degen till en rundel. Lägg på bakplåtspapper på en plåt.
Bred ut pizzasåsen på halva rundeln.
Strö över skinka, svamp och ost. Varva så att det blandas.
Strö över oregano.
Vik ihop och nyp ihop kanterna ordentligt så att fyllningen inte rinner ut.
Jäs i 20 minuter.

Grädda i het ugn ca 10 minuter.( 250 grader varmluft)  Håll koll så att den inte bränns.
Pensla med lite rapsolja och strö över lite oregano.


lördag 17 oktober 2015

Syltad pumpa

Ett svärmorsrecept igen. Ingegerd brukar ibland bjuda på syltad pumpa som tillbehör till söndagssteken. Och det är så gott tycker jag. Och nu har jag fått receptet av henne och även gjort det.

1 matpumpa som helst ska vara gul
Dela, skala och skär den i ganska tunna skivor efter önskad storlek.
Lägg dem i ättiksvatten 24 timmar.

Ättiksvatten gör du så här:
3 liter vatten och 2 grader 24% ättika per liter vatten (grader=markering)

Därefter kokas en lag:
8 hg socker
2,5 glas vatten
8 nejlikor
1 bit hel kanel

Ta upp pumpabitarna och koka dem mjuka i lagen. Hur lång tid beror ju på tjocka bitarna är. Prova.
Ta upp bitarna med en hålslev och lägg dem i glasburkar.
Slå lagen över och ta bort kryddorna innan.

Nu är det här ett gammalt recept och jag tycker det är ganska mycket socker i. Nästa gång ska jag prova att ta lite mindre. Fattas det lag så är det bara att koka upp lite extra.

fredag 9 oktober 2015

Äppelkladdkaka

En god kladdka som är perfekt nu på hösten med saftiga och goda svenska äpplen. Receptet kommer från tidningen Hembakat men vi har lagt till lite mer äpplen än i grundreceptet för att få lite mer äppelsmak.

175 gram smör
2,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 3/4 dl vetemjöl
3-4 äpplen (2 i grundreceptet) rivna
kanel eller kardemumma

Sätt ugnen på 180 grader.

Smält smöret.
Tillsätt allt i smöret och de rivna äpplena sist.
Häll smeten i en form med löstagbar kant.
Pudra över kanel eller kardemumma, (kardemumman kan tillsättas i smeten).

Grädda den ca 25 - 30 minuter beroende på kladdig du vill ha den.
Pudra över florsocker före servering.
Servera med lättvispad grädde.