tisdag 15 december 2015

Julgodis av mandelmassa, valnötter och choklad


Så fantastiskt goda små praliner! De hittade jag i en italiensk blogg och hon som skriver i den har förstås tillgång till färska valnötter från sin egen trädgård... Enkla att göra, inga konstigheter alls och kombinationen av ingredienserna blir så bra.

Du behöver:

200 gram marsipan/mandelmassa (jag tog mandelmassa)
75-100 gram valnötter
ca 2 msk mörk rom
200 gram mörk choklad
några droppar bittermandelolja



Gör så här:

Rosta valnötterna försiktigt i en torr stekpanna.
Lägg dem i en liten skål och häll på rom. Låt dra ett par timmar.
Grovhacka nötterna och blanda med riven mandelmassa och bittermandelolja.
Forma till rullar och låt dem torka till ett par timmar innan du glaserar dem med choklad.
Jag tempererade chokladen men det måste man ju förstås inte göra...



Det svåraste är att inte äta upp dem direkt....



onsdag 9 december 2015

Mjölkchokladkola


Ja, det ska vara kola. Blev lite med som fudge i konsistensen när jag gjorde dem, inte riktigt som i receptet jag hittade. Kanske rörde jag lite för mycket när chokladen kom i? Hur som helst, smaken var ändå fantastiskt god. Jag som gillar mjölkchoklad och kola väldigt mycket är väldigt nöjd med det här godiset! Jag hittade receptet på den här fantastiska bloggen.

1,5 dl socker
1,5 dl mörk sirap
1,5 dl grädde
3 msk smör
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 g mjölkchoklad

Blanda socker, sirap, grädde, smör, kakao och vaniljsocker i en kastrull, koka upp och låt småkoka i 20-30 minuter tills kolan klarar kulprovet (häll lite kola i ett glas med kallt vatten och det skall sedan gå att rulla ihop till en boll). Tag av ifrån kastrullen och rör ner mjölkchoklad tills allt smält och det blir en jämn kola. Häll upp i en form med bakpapper på ca 20*20 cm. Låt svalna och kallna i kyl någon timme innan kolan skärs upp i lagom stora bitar. Klä gärna in varje kola i en bit bakpapper.

Mums!


tisdag 8 december 2015

Krustad med julsmak

Har valt ut några nya recept att testa under december för att se om det kan blir några nya klassiker till julbordet. Idag svängde jag ihop en Krustad med senapskålrotskräm, gulbeta och rotfruktssmulor. Receptet hittade jag i Allt om Mats julspecial.

Till 12 krustader_

300 g kålrot
3 dl vatten
1/2 grönsaksbuljongstärning
3 vitlöksklyftor
1 krm timjan
1 msk grovkorning senap
2 msk créme fraiche
1 msk smör
1/2 tsk salt
1/2 krm svartpeppar

1 liten gulbeta
rotfruktschips
12 minikrustader
färsk timjan

1. Skala och skär kålroten i mindre bitar. Koka den mjuk i vattnet med buljongtärningen, skalade vitlöksklyftor och timjan.
2. Sila bort buljongen och låt allt ånga av. Mixa kålrot, senap, créme fraiche och smör till en slät kräm. Krydda med salt och peppar. Lägg krämen i en spritspåse. 
3. Skala och strimla gulbetan. Krossa rotfruktschipsen något. 
4- Spritsa en klick kräm i varje krustad och toppa med gulbeta och chips. Garnera med timjan. 

Väldigt gott var det! Len smak, och härligt med kontrasten mot krustaden. Julsmak tack vare senapen, men lite annorlunda från det traditionellt vanliga. Toppen!


fredag 4 december 2015

Fikonmarmelad till glöggfesten


Vad är godare än fikonmarmelad till glöggbrickan? Jag har kokat två olika sorter i år. Den första är kokad i portvin och ger en lite mustigare smak. Den andra hittade jag i Monika Ahlbergs bok "Monikas jul". En perfekt gå-bort-present!

Fikon och portvinsmarmelad

400 gram torkade fikon
3 dl portvin
1 msk råsocker
skalet från en citron
1 dl grovt hackade valnötter
ev ett lagerblad

1. Hacka fikonen smått. Lägg dem i en kastrull med allt utom valnötterna.
2. Låt det koka upp, sänk värmen och låt det puttra i 30 minuter.
3. Tillsätt valnötterna och häll upp marmeladen i glasburkar.
Förvaras i kylen.

Fikonmarmelad  med mandel
(Mandeln kan förstås uteslutas om man vill)

500 gram torkade fikon
vatten
5 dl socker eller 300 g socker per 500 g fruktmassa
1 citron, skal och saft
100 g skållad och grovhackad mandel

1. Blötlägg fikonen över natten. Koka dem mjuka i blötläggningsvattnet. Det tar ca 10 minuter. Om det börjar torka in är det bara att tillsätta en slvätt vatten till. Rör om då och då så att det inte bränner fast.
2. Mixa smeten i en mixer.
3. Mät upp fruktmassan och tillsätt rättmängd socker, skal och saft från citronen.
4. Låt den långsamt koka upp igen och småkoka i 10 minuter. Rör hela tiden så att det inte bränner i bottnen.
Tillsätt mandeln när det återstår ett par minuter av koktiden.
5. Häll upp smeten i glasburkar och förvara svalt.

fredag 27 november 2015

Saffranscheescake





Vill du bjuda på något smarrigt till advent med saffran? Då tycker jag att du ska göra den här cheesecaken. En mäktig och god kaka som med fördel kan serveras med lite vispad grädde för att bryta av lite.

Pepparkaksbotten:
200 g pepparkakor
75 g smält smör

Cheesecakesmet:
1 pkt saffran (0,5 g)
1 dl vispgrädde
600 g philadelphiaost
1 burk (2,5 dl) Kesella
1 dl socker
1 dl majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
200 g vit choklad
2 dl frysta lingon eller röda vinbär


Sätt ugnen på 175C. Smält smöret och krossa pepparkakorna, gärna i en matberedare. Tryck ut blandningen i en form med avtagbara kanter, ca 22-24 cm i diameter. (Gärna med ett bakplåtspapper fastklämt så att det täcker botten av formen, då är det lättare att flytta kakan när den är klar.) Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i 8-10 minuter och låt svalna. 

Häll upp vispgrädden i en kopp och rör ner saffran, och låt det stå medan du förbereder det andra, då hinner saffranen sätta en djupare färg. Vispa samman philadelphiaost med Kesella. Vispa ner socker, majsstärkelse och vaniljsocker. Rör ner äggen med slev, ett i taget, och rör sist ner den saffransgula grädden. Hacka den vita chokladen och smält den över vattenbad, rör sedan ner den i smeten. Häll smeten över pepparkaksbottnen och strö över röda vinbär. Grädda cheesecaken i mitten av ugnen i cirka 40 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt den stå kvar i eftervärmen i cirka 30 minuter. Ta sedan ut den och låt den svalna i rumstemperatur innan du ställer in den i kylen. Kakan smakar bäst väl kyld, så låt den gärna stå i kylen över natten.
 
Och så..... njut! 

torsdag 19 november 2015

Budapestrulle

Så enkelt, snabbt och så gott att göra till fredagsfikat....jag hade ägg som behövde användas och då blev det en budpestrulle.
Det här är Roy Fares recept.

1 dl socker
1,5 dl malda hasselnötter
0,5 dl maizena
4 äggvitor
1 dl socker

3 dl vispgrädde, färska hallon och 1 burk mandariner ( eller ta färska fileade apelsiner)

Blanda socker, hasselnötter och maizena.

Vispa äggvitorna med 1 dl socker. Ta i lite socker i taget och vispa till en fast maräng.
Tillsätt de torra ingredienserna och vänd ner försiktigt.
 Häll smeten i en tyll med rund sprits, inte för stor...
Spritsa på ett bakplåtspapper ca 17-18 längder.
Grädda i 170 grader i ca 20 minuter. Öppna ugnsluckan och släpp ut ångan när det är ca 2 min kvar. Det gör att det blir lite extra frasighet. Grädda klart.

Ta ut den och vänd på ett nytt abkplåtspaper.
Låt det svalna och fyll med vispad grädde och bär. Rulla ihop och allt är klart.
Om man vill kan man dekorera med att ringla smält choklad ovanpå.


torsdag 12 november 2015

Pankostekta calamares med vitlöksyoghurt

Den här maträtten provade vi bara för att den följde med Linas matkasse som vi fick i present en vecka. Mycket skeptiskt tillagdes den men det blev en succé! Så jättegod! Men det behövs att man använder det asiatiska ströbrödet för att få till rätt smak.

Sätt ugnen på 250 grader.

Lägg 1 kg potatis i en ugnsform. Blanda med olja, salt och svartpeppar. Tillaga i övre delen av ugnen i 25-30 minuter.

Vitlöksyoghurt:
2, 5 dl rysk yoghurt blandas med 2 små pressade vitlöksklyftor. Krydda med salt.

400 gBläckfiskringar
1 ägg
vetemjöl
panko (asiatiskt ströbröd)
salt

Lägg panko på en tallrik och vetemjöl på en annan.
Vispa upp ägget på en tallrik.

Salta bäckfiskringarna. Vänd dem först i vetemjöl, sen ägg och sist i panko.
Hetta upp rikligt med olja i en panna. Stek ringarna frasiga i 1-2 minuter. Låt dem rinna av på hushållspapper.

Servera tillsammans med den ugnsrostade potatisen och yoghurten.

lördag 7 november 2015

Thailändsk biffwok

 Woksås:
1 bit ingefära
3 vitlöksklyftor
4 tsk vetemjöl
2 msk socker
4 msk japansk soya
1 msk kinesisk soya
2,5 dl vatten

Koka ihop alla ingredienser i 2-3 minuter och ställ åt sidan.

1 röd paprika
250 g pak soi
1 silverlök
1 chili
500 g lövbiff

Skär paprikan och pak soi i mindre bitar. Klyfta silverlöken.
Strimla chili och lövbiff.

Hetta upp olja i en stekpanna eller wok. Fräs lövbiffen i omgångar och lägg åt sidan.
Blanda ihop allt och låt det småkoka i 2-3 minuter.
Toppa med en påse jordnötter.

Servera med jasminris till.

Det här receptet kommer från Linas matkasse.

söndag 1 november 2015

Halloween

Lite halloweeninspiration...


onsdag 28 oktober 2015

Bountykaka

Den här kakan snurrade runt för ett år sen så där. Jag har gjort den många gånger sen dess och fått dela receptet många,många gånger. Den här varianten är från Årstidsboden om jag minns rätt.

Kakan:
3 ägg
4,5 dl strösocker
4 dl vetemjöl

1,5 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
4 msk kakao
50 g hackad mörk choklad
225 g smör
2 dl kokande vatten

Vispa ägg och socker i en bunke. Blanda ner mjöl, vaniljsocker, bakpulver och kakao i äggblandningen.
Smält smöret och koka upp vattnet i samma kastrull. Tillsätt det i bunken. Rör ihop.

Bred ut smeten i en form 24x30 cm, den ska vara bakplåtspappersklädd. Tryck ner chokladbitarna i smeten. Grädda i 175 grader ca 20-25 minuter.

Kyl kakan 30 minuter i frysen. Gör under tiden en kokoskräm.

Kokoskräm:
225 gram smör
4 dl florsocker
2 ägg
1 påse kokos

Smält smöret i en kastrull. Blanda i florsocker, ägg och kokos.
Bred på kokoskrämen på  kakan.

Garnering:
200 g mörk choklad
1/2 msk olja
Hacka och smält chokladen i micron. Blanda ner oljan. Bred chokladen över kakan och låt den stå och stelna. Ställ i kylen tills du skär den. Det kan vara svårt att få fina kanter men det går lite lättare om du värmer kniven lite då och då.  Man måste inte ha perfekta kanter....