Rödbetor är en favorit hos mig och idag blev jag så sugen att på att göra rödbetsbiffar. Sagt och gjort...
400-500 g blandfärs
1 finhackad lök
2 ägg
finhackad rödbeta ca 1,5 dl
lite finhackad ättiksgurka
1 msk kapris, kan uteslutas
3 msk ströbröd som får svälla i 0,5 dl mjölk
Blanda allt och smaksätt med salt och svartpeppar.
Stek biffarna 3-4 minuter på varje sida.
måndag 27 februari 2017
måndag 13 februari 2017
Kokosflarn med smak av apelsin
150 g smält smör
1 ägg1,5 dl socker
100 g kokos
1 tsk bakpulver
1 msk vetemjöl
rivet skal av en halv apelsin
Blanda ihop allt. Klicka ut på bakplåtspapper och grädda i 175 grader ca 5-6 minuter.
Kräm
50 g mjukt smör
1,5 dl florsocker
1 äggula
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av en apelsin
några droppar apelsinsaft
Ev kan florsockermängden behöva justeras..
Rör ihop och fyll kakorna då de kallnat.
Etiketter:
Apelsin,
Hårda kakor
måndag 23 januari 2017
Semmel-kladdis
Det kommer så många olika varianter på allt nu för tiden. Nu börjar det ju bli semmeltider och jag vill inte vara sämre. Så här kommer ett recept på en semmel-kladdkaka. Var jag hittade det minns jag faktiskt inte, har bara en handskriven lapp..
Smält 150 g smör
2,5 dl socker
2,5 dl vetemjöl
100 g riven mandelmassa grovt
1,5 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2 tsk mortlade kardemummakärnor
3 ägg
Blanda ihop allt och häll smeten i en form med löstagbara kanter.
Grädda i 175 grader max 25 minuter.
När den svalnat är det bara att ha på vispad grädde och om man vill lite rostade mandelspån.
Gott!
Smält 150 g smör
2,5 dl socker
2,5 dl vetemjöl
100 g riven mandelmassa grovt
1,5 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2 tsk mortlade kardemummakärnor
3 ägg
Blanda ihop allt och häll smeten i en form med löstagbara kanter.
Grädda i 175 grader max 25 minuter.
När den svalnat är det bara att ha på vispad grädde och om man vill lite rostade mandelspån.
Gott!
Etiketter:
Kladdkaka,
mandelmassa,
Mjuka kakor,
Semla
lördag 7 januari 2017
Fryst cheesecake med apelsin och pepparkaka
En god julig och vintrig efterrätt från ICA buffé bjöd Karin på i julas. Perfekt att göra även nu när det finns pepparkakor över i skåpet, portionsform eller en stor form.
8 pers
4 dl vispgrädde
4 ägg
2 dl socker
400 g färskost, philadelphia
finrivet skal av 1,5 apelsin
150 g pepparkakor
1. Vispa grädden fast.
2 Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna med med socker så att det blir fluffigt.
3. Vispa ner färskosten och apelsinskalet.
4. Vispa vitorna hårt. Vänd ner det försiktigt i grädden.
5. Klä en form med platsfolie (eller ta portionsglas). Häll smeten i formen.
6. Mixa pepparkakorna till smulor och häll över smeten. Spara lite till garnering.
7. Ställ i frysen minst 4 timmar.
8. Ta ut cheesecaken 15 min före servering och häll upp på ett fat.
9. Ta bort folien och garnera med pepparkakssmul och apelsincest.
I portionsformarna läggs smulet underst.
OBS! Receptet är stort, jag gjorde den på halva receptet och det var lagom för hjärtformen.
8 pers
4 dl vispgrädde
4 ägg
2 dl socker
400 g färskost, philadelphia
finrivet skal av 1,5 apelsin
150 g pepparkakor
1. Vispa grädden fast.
2 Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna med med socker så att det blir fluffigt.
3. Vispa ner färskosten och apelsinskalet.
4. Vispa vitorna hårt. Vänd ner det försiktigt i grädden.
5. Klä en form med platsfolie (eller ta portionsglas). Häll smeten i formen.
6. Mixa pepparkakorna till smulor och häll över smeten. Spara lite till garnering.
7. Ställ i frysen minst 4 timmar.
8. Ta ut cheesecaken 15 min före servering och häll upp på ett fat.
9. Ta bort folien och garnera med pepparkakssmul och apelsincest.
I portionsformarna läggs smulet underst.
OBS! Receptet är stort, jag gjorde den på halva receptet och det var lagom för hjärtformen.
Etiketter:
Apelsin,
Cheesecake,
Efterrätter,
jul
söndag 1 januari 2017
Apelsin och granatäpplesallad med vit chokladmousse
I julas bjöds vi bl a på den här desserten, så fräsch och god. En julig, kryddig apelsinsallad.
Receptet hade hämtats från Nyhetsmorgon.
4 portioner
Vit chokladmousse:
2 dl grädde
100 g vit choklad
Apelsinsallad:
2-3 stora apelsiner
0,5 dl socker
1 dl vatten
1 hel stjärnanis
1 kanelstång
1 tsk mortlad kardemumma
1 tsk rivet apelsinskal
Servering:
1,5 dl granatäppelkärnor
1 dl pistagenötter, grovhackade
1. koka upp grädden. Ta av från värmen. Bryt chokladen i bitar och rör ner i grädden. Vispa till all choklad smält. Ställ i kylen till det blivit kallt.
2. Koka upp en sockerlag med vatten, socker, stjärnanis, kanelstången och kardemumman.
Låt koka i 10 minuter tills det tjocknat lite och reducerats till hälften. Låt svalna.
3. Riv lite av apelsinskalet och blanda med lagen.
Skär bort skal och det vita från apelsinerna. Skiva tunt och lägg på tallrikar. Ringla 1 tsk saockerlag
på varje tallrik.
4. Ta ut chokladgrädden och vispa fluffigt med en elvisp. Lägg en rejäl sked chokladmousse i mitten på varje tallrik, strössla med granatäppelkärnor och pistagenötterna.
Jättegott!
Eller gör i småskålar och då blir det dubbelt så många....
Receptet hade hämtats från Nyhetsmorgon.
4 portioner
Vit chokladmousse:
2 dl grädde
100 g vit choklad
Apelsinsallad:
2-3 stora apelsiner
0,5 dl socker
1 dl vatten
1 hel stjärnanis
1 kanelstång
1 tsk mortlad kardemumma
1 tsk rivet apelsinskal
Servering:
1,5 dl granatäppelkärnor
1 dl pistagenötter, grovhackade
1. koka upp grädden. Ta av från värmen. Bryt chokladen i bitar och rör ner i grädden. Vispa till all choklad smält. Ställ i kylen till det blivit kallt.
2. Koka upp en sockerlag med vatten, socker, stjärnanis, kanelstången och kardemumman.
Låt koka i 10 minuter tills det tjocknat lite och reducerats till hälften. Låt svalna.
3. Riv lite av apelsinskalet och blanda med lagen.
Skär bort skal och det vita från apelsinerna. Skiva tunt och lägg på tallrikar. Ringla 1 tsk saockerlag
på varje tallrik.
4. Ta ut chokladgrädden och vispa fluffigt med en elvisp. Lägg en rejäl sked chokladmousse i mitten på varje tallrik, strössla med granatäppelkärnor och pistagenötterna.
Jättegott!
Eller gör i småskålar och då blir det dubbelt så många....
Etiketter:
Apelsin,
Efterrätter,
Festligt,
Frukt,
granatäpple,
jul,
pistagenötter
fredag 23 september 2016
Kikärtsbollar med soltorkad tomat
Här kommer ett recept från Elsa Billgrens blogg och det är faktiskt en maträtt som du bara måste prova. Åh, så gott!
För 4 personer:
2 pkt kikärtor
spagetti
4 vitlöksklyftor
2 gula lökar
panko ströbröd ca 2 dl
20 soltorkade tomater - ej i olja
2 ägg
2 dl parmesanost - riven
olivolja, salt och peppar
1 kruka färsk basilika
mozzarella
Hacka och fräs löken i en stekpanna. Sätt samtidigt på pastavatten.
Skölj kikärtorna och lägg i en bunke tillsammans med hackade soltorkade tomater, ägget, osten, hälften av ströbrödet och löken.
Mixa lätt med en stavmixer. Tillsätt de hackade basilikabladen.
Salta och peppra.
Forma till bollar och rulla i panko.
Stek dem i olivolja.
Servera pastan med extra olivolja, mozzarella i bitar, extra parmesanost, svartpeppar och färsk basilika.
Etiketter:
grönt,
pasta,
Snabb vardagsmat,
Vegetariskt
söndag 11 september 2016
Löjromspizza
Istället för att göra västerbottenpaj till förra helgens kräftkalas testade vi detta. Jättegott!
färdig pizzadeg eller smördeg
lagrad ost
creme fraiche
Kavla ut degen och lägg på creme fraiche och sen riven ost.
Grädda.
Dela i bitar.
Dekorera med uppvispad creme fraiche, picklad rödlök och löjrom.
Så enkelt och så gott!
färdig pizzadeg eller smördeg
lagrad ost
creme fraiche
Kavla ut degen och lägg på creme fraiche och sen riven ost.
Grädda.
Dela i bitar.
Dekorera med uppvispad creme fraiche, picklad rödlök och löjrom.
Så enkelt och så gott!
Etiketter:
drinktilltugg,
Festligt,
Smårätter
tisdag 30 augusti 2016
Blåbärssoppa
Vilket ljuvligt blåbärsår. Jag har plockat massor och fryst in, men även kokat flera omgångar av denna underbara soppa. Min dotter älskar den och vill ha mera "blåbärssaft". Ett fantastiskt mellis dessutom med lite socker i.
/Karin
- 3 dl blåbär (färska eller frysta)
- 3 msk socker
- 5 dl vatten
- ½ vaniljstång
- 1 msk potatismjöl
Blanda blåbär, socker och vatten i en kastrull. Skåra vaniljstången och skrapa ner kärnorna. Koka upp och sjud under omrörning tills sockret löser sig. Ta av kastrullen från plattan och stavmixa blandningen slät (det gör ingenting om några blåbärsbitar finns kvar). Blanda potatismjölet i lite vatten och rör i. Koka upp snabbt under omrörning så att soppan tjocknar och ta sedan genast från värmen. Servera varm eller häll på flaska att svalna och förvara i kylskåp. Soppan håller sig i cirka en vecka.
söndag 28 augusti 2016
Hemmagjord ketchup
Mina tomatplantor levererar otroligt väl även i år. Förra året gjorde jag för första gången egen ketchup och i år ville jag göra det igen. Det finns ju inget som säger att man måste odla sina egna tomater för att göra ketchup själv, det går ju lika bra att köpa tomater av god kvalitet och göra ändå.
Ingredienser för 1 liter ketchup
1 ½ kg färska smakrika tomater
2 dl äppelcidervinäger
2 lagerblad
1 krm mald kanel
2 kryddnejlikor
1 dl råsocker
1 dl tomatpuré
1 tsk salt
2 msk potatismjöl utrört i lite kallt vatten
Dela tomaterna och kärna ur dem med en sked. Skär i bitar. Häll vinäger, lagerblad, kryddor och socker i en vid kastrull och låt det koka upp. Tillsätt tomater, tomatpuré och salt och låt det sjuda på svag värme utan lock i 45 minuter. Rör då och då så att det inte bränner i botten.
Mixa ketchupen slät i mixer och häll tillbaka den i kastrullen. Tillsätt det utrörda potatismjölet. Tag av från värmen när första bubblan syns. Låt det kallna och fyll upp i burk eller flaska. Vill man ha ännu lenare ketchup kan man sila den genom finmaskig sil när den kokat upp för andra gången.
Tänk på att den här ketchupen inte håller lika länge som den man köper i affärer. Jag häller upp min i små burkar och fryser in den.
/ Karin
Ingredienser för 1 liter ketchup
1 ½ kg färska smakrika tomater
2 dl äppelcidervinäger
2 lagerblad
1 krm mald kanel
2 kryddnejlikor
1 dl råsocker
1 dl tomatpuré
1 tsk salt
2 msk potatismjöl utrört i lite kallt vatten
Dela tomaterna och kärna ur dem med en sked. Skär i bitar. Häll vinäger, lagerblad, kryddor och socker i en vid kastrull och låt det koka upp. Tillsätt tomater, tomatpuré och salt och låt det sjuda på svag värme utan lock i 45 minuter. Rör då och då så att det inte bränner i botten.
Mixa ketchupen slät i mixer och häll tillbaka den i kastrullen. Tillsätt det utrörda potatismjölet. Tag av från värmen när första bubblan syns. Låt det kallna och fyll upp i burk eller flaska. Vill man ha ännu lenare ketchup kan man sila den genom finmaskig sil när den kokat upp för andra gången.
Tänk på att den här ketchupen inte håller lika länge som den man köper i affärer. Jag häller upp min i små burkar och fryser in den.
/ Karin
fredag 26 augusti 2016
Veckomeny
Har precis stoppat in sista varorna i skafferiet efter dagens storhandling. Nu är vi fullt utrustade för kommande vecka:
Lördag: korv och bröd till lunch (ena dottern har kalas med lunch och fika), kräftskiva på kvällen
Söndag: gröt till lunch, mammas kycklinggryta till middag. Som jag gör i dubbel sats och fryser ner halva.
Måndag: hemmagjord pizza med vitkålssallad
Tisdag: köttfärsås och spagetti
Onsdag: rösti med stekt bacon
Torsdag: ugnsbakad lax med mangosalsa
Fick inte till någon vegetarisk dag den här vecka, jag har som mål att vi ska ha minst ett sådant mål.
//Sofie
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)