Min vän Anna bjöd på lunch en dag och det blev en soppa. Soppor, det gillar jag och den här var så god! Det gottiga ville inte synas på bild men det finns där på bottnen av tallriken. Här kommer receptet.
2 msk smör
2 msk mjöl
2 stora morötter
1 liter vatten
2 buljongtärningar av fisk eller fiskfond om du hellre vill
400 gram kräftost
kräftstjärtar - så mycket du vill
2 dl creme fraiche
dill
salt och svartpeppar
Grovriv morötterna och fräs dem med smöret.
Tillsätt vetemjölet och sen vattnet, buljongtärningar och lite peppar.
Låt det puttra en stund.
Tillsätt kräftost, creme fraiche och dill och låt det puttra en stund till.
Smaka av och lägg sen i kräftstjärtarna och låt det bli genomvarmt.
Och som min vän Anna säger; Det är omöjligt att servera soppan utan ett gott bröd!
Barbro
torsdag 29 mars 2012
onsdag 28 mars 2012
Vitlökskyckling
Det här en god och enkel vardagsrätt som sköter sig själv i ugnen. Saftig med bra sting i smakerna. På bilden syns kanske inte så mycket men där under finns kanongoda kycklingdelar...
1 kg kycklingdelar
soltorkade tomater i olja
2-3 vitlöksklyftor
riven parmesanost eller nån annan med lite sting i
3 dl grädde i nån form blandat med 2 smulade buljongtärningar
Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
Lägg kycklingdelarna i en ugnsfast form, salta och peppra.
Strö på soltorkade tomater delade i mindre bitar.
Pressa vitlök över.
Häll grädden runt om och över. Sist riven ost på.
45-50 minuter i ugnen och sen är det klart!
Håll koll om det skulle bli torrt, då kan du tillsätta en liten mjölkskvätt.
1 kg kycklingdelar
soltorkade tomater i olja
2-3 vitlöksklyftor
riven parmesanost eller nån annan med lite sting i
3 dl grädde i nån form blandat med 2 smulade buljongtärningar
Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
Lägg kycklingdelarna i en ugnsfast form, salta och peppra.
Strö på soltorkade tomater delade i mindre bitar.
Pressa vitlök över.
Häll grädden runt om och över. Sist riven ost på.
45-50 minuter i ugnen och sen är det klart!
Håll koll om det skulle bli torrt, då kan du tillsätta en liten mjölkskvätt.
Etiketter:
Fågel,
LCHF,
Snabb vardagsmat
tisdag 27 mars 2012
Limemarinerade räkor på chilichips
Här har det varit dåligt med uppdatering på sista tiden och det beror på att alla tre Matlagarna varit sjuka. Influensan härjar som mest... Passar på att bjuda på ett gott drinktillbehör som Anna från förra receptet är upphov till. När jag först smakade på de marinerade räkorna tyckte jag inte det var nåt speciellt. MEN i kombination med chipset och creme fraiche blev det supergott. Så enkelt och så gott. Det här måste ni testa!
Limemarinerade räkor
0,5-0,75 dl olivolja
1 lime, både rivet skal och saft
1 tsk sambal oelek
chilipeppar
cayennepeppar
flingsalt
En hoper räkor ta den sort du gillar
crème fraiche
chilinachos
1 lime, både rivet skal och saft
1 tsk sambal oelek
chilipeppar
cayennepeppar
flingsalt
En hoper räkor ta den sort du gillar
crème fraiche
chilinachos
Blanda ihop olivolja, rivet skal och saft från lime och sambal. Krydda med cayenne- och chilipeppar.
Lägg i räkorna och låt marinera i minst 1 timme.
Häll bort marinaden. Salta med flingsalt på räkorna.
Lägg ut chilinachos på ett fat.
Lägg en klick crème fraiche på varje nachos. Lägg några räkor överst.
Lägg i räkorna och låt marinera i minst 1 timme.
Häll bort marinaden. Salta med flingsalt på räkorna.
Lägg ut chilinachos på ett fat.
Lägg en klick crème fraiche på varje nachos. Lägg några räkor överst.
Lovar du kan inte sluta äta dem....
Etiketter:
drinktilltugg,
Fisk,
Smårätter
måndag 12 mars 2012
Mozarellagratinerade räkor på toast
En liten förrätt som jag fått av min vän Anna testades i lördags och det mumsade vi på till melodifestivalen. Gott! Förbered med två marineringar och sen är den klar i ett nafs!
36 räkor med skal
1 boll mozzarella
4 skivor baguette eller ciabatta
Marinad till räkor:
2 msk olivolja ( jag tog 4 msk för jag tyckte det blev för torrt)
lite färsk timjan
1 krm paprikapulver
1 krm chilipulver
2 hackade vitlöksklyftor
2 finhackade chilifrukter - var inte rädd, det behövs...
salt
Marinad till mozarellaosten:
4 msk olivolja
0,5 krm chilipulver
svartpeppar
ca 1/2 dl hackad persilja
Skala räkorna och lägg dem i marinaden i 2 tim i kylen.
Skär mazarellan i skivor och lägg i marinaden 2 tim i kylen.
Stek brödet i smör i en stekpanna.
Låt räkorna rinna av och fräs dem snabbt i olivolja.
Lägg räkor och ost på brödet och gratinera i 2-3 minuter i 200 grader.
Enkelt och gott!
Barbro
36 räkor med skal
1 boll mozzarella
4 skivor baguette eller ciabatta
Marinad till räkor:
2 msk olivolja ( jag tog 4 msk för jag tyckte det blev för torrt)
lite färsk timjan
1 krm paprikapulver
1 krm chilipulver
2 hackade vitlöksklyftor
2 finhackade chilifrukter - var inte rädd, det behövs...
salt
Marinad till mozarellaosten:
4 msk olivolja
0,5 krm chilipulver
svartpeppar
ca 1/2 dl hackad persilja
Skala räkorna och lägg dem i marinaden i 2 tim i kylen.
Skär mazarellan i skivor och lägg i marinaden 2 tim i kylen.
Stek brödet i smör i en stekpanna.
Låt räkorna rinna av och fräs dem snabbt i olivolja.
Lägg räkor och ost på brödet och gratinera i 2-3 minuter i 200 grader.
Enkelt och gott!
Barbro
Etiketter:
drinktilltugg,
Festligt,
skaldjur,
Smårätter
måndag 5 mars 2012
Kladdkaka med hallon
På onsdag åker jag och sambon på semester, och för att stävja mina kollegors avundsjuka bjuder jag dem på kladdkaka imorgon. Det här med kladdkaka är nånting jag gillar, och ikväll provade jag den från Allt om mat-boken.
50 gram smör
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 gram hallon
2 msk kokosflingor
2 msk florsocker
Tillbehör
Hallon
lättvispad grädde
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
2. Vispa ägg och socker poröst. Blanda i mjöl, kakao, vaniljsocker och smör. Häll smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Strö kokos och hallon över.
3. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Låt kakan svalna, pudra florsocker över. Servera med hallon och lättvispad grädde.
Bara att njuta! ~Karin
Inte lika bra fotograf som mamma nej... |
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 gram hallon
2 msk kokosflingor
2 msk florsocker
Tillbehör
Hallon
lättvispad grädde
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
2. Vispa ägg och socker poröst. Blanda i mjöl, kakao, vaniljsocker och smör. Häll smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Strö kokos och hallon över.
3. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Låt kakan svalna, pudra florsocker över. Servera med hallon och lättvispad grädde.
Bara att njuta! ~Karin
Etiketter:
choklad,
Efterrätter,
Mjuka kakor,
Utmaningen
söndag 4 mars 2012
Palsternackssoppa med curryfräs
Utmaningen går vidare... Jag har provat currypanerad sej med räkröra, ugnspannkaka, falukorvsbiffar i tomatsås och en del andra recept. Men man kan ju inte blogga om alla, då tröttnar ni väl på alla Allt om mat-recept. Här kommer en riktigt god soppa som jag absolut kommer att göra igen.
Till 4 personer:
500 g palsternacka
1 gul lök
1 msk rapsolja
7,5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2,5 dl matlagningsgrädde
1 krm nymald vitpeppar
Curryfräs:
1 stort äpple
1 burk kikärtor (410 g)
2 tsk curry
1 krm salt
1 msk rapsolja
Garnering:
Persilja
1. Skala och tärna palsternackan. Skala och hacka löken. Fräs löken i olja i en kastrull. Tillsätt palsternacka, vatten och buljongtärningar. Koka under lock tills palsternackan är mjuk, 10-12 min.
2. Curryfräs: Kärna ur och tärna äpplet. Skölj kikärtorna i kallt vatten och låt rinna av. Fräs äpple och kikärtor tillsammans med curry och salt i oljan i en stekpanna på hög värma.
3. Mixa soppan slät med en mixerstav. Tillsätt grädde och smaka av med peppar. Servera soppan med curryfräset.
Curryfräset var verkligen pricken över i:et, supergott blev det. Prova!
/Sofie
Till 4 personer:
500 g palsternacka
1 gul lök
1 msk rapsolja
7,5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2,5 dl matlagningsgrädde
1 krm nymald vitpeppar
Curryfräs:
1 stort äpple
1 burk kikärtor (410 g)
2 tsk curry
1 krm salt
1 msk rapsolja
Garnering:
Persilja
1. Skala och tärna palsternackan. Skala och hacka löken. Fräs löken i olja i en kastrull. Tillsätt palsternacka, vatten och buljongtärningar. Koka under lock tills palsternackan är mjuk, 10-12 min.
2. Curryfräs: Kärna ur och tärna äpplet. Skölj kikärtorna i kallt vatten och låt rinna av. Fräs äpple och kikärtor tillsammans med curry och salt i oljan i en stekpanna på hög värma.
3. Mixa soppan slät med en mixerstav. Tillsätt grädde och smaka av med peppar. Servera soppan med curryfräset.
Curryfräset var verkligen pricken över i:et, supergott blev det. Prova!
/Sofie
Etiketter:
Snabb vardagsmat,
Soppa,
Utmaningen,
Vegetariskt
lördag 3 mars 2012
Kan det smaka med blåbär?
Idag vill jag bjuda på en god Blåbärskaka i cheesecakemodell. Jag tycker så mycket om att gå i skogen och plocka bär och frysen fylls med alltför många liter av både blåbär och hallon. Nu håller jag på som bäst och försöker ta reda på och ge plats till årets skörd. Kakan får också så passligt bli mitt bidrag till Söta sakers utmaning som i mars är "personligt".
Blåbärscheescake
Gör en botten av:
14 krossade digistivekex eller andra kex du gillar
Ha i lite hackad mandel
Smält 100 - 150 gram smör
Blanda ihop allt, smöret suger upp lite olika beroende på vilka kex du använder.
Den får inte bli för fast tycker jag. tryck ut bottnen i en form med löstagbar botten.
Frys den 1 timme.
3 dl grädde vispas med 2 dl florsocker .
Rör ner 200 gram Philadelphiaost.
(jag har i lite limonchello för att få lite syrlighet i krämen)
Frys allt över natten.
Ta upp kakan en halv timme innan servering.
Bred på blåbärs eller drottningkräm.
Garnera med mycket blåbär....
Om jag har tid kokar jag egen blåbärkräm annars duger den köpta för en gångs skull....

Etiketter:
Blåbär,
Bär,
Efterrätter,
Tårta
fredag 24 februari 2012
Köttfärbiffar med fetaost och soltorkade tomater
Det här receptet har jag hittat på själv och är riktigt nöjd med det. Goda saftiga köttfärsbiffar med mustig smak. Även lilla barnbarnet Alma mumsar i dem med förtjusning...
Receptet är lite på en höft:
500 gram köttfärs (jag tar oftast blandfärs)
1 finhackad gul lök
1/2 paket fetaost smulas
soltorkade tomater i olja -låt rinna av på hushållspapper och finhacka ( jag tar rätt mycket)
1 ägg
salt och peppar
Blanda allt och om du tycker smeten är för hård och bastant, tillsätt vatten. (ofta 1/2 dl)
Rulla till biffar och bryn dem i stekpannan. efter en stund brukar jag sänka värmen och lägga på ett lock.
Goda tillbehör:
Klyftpotatis
Sås; Creme fraiche blandad med ett par klyftor pressad vitlök. Riv lite limeskal över vid servering - Mycket gott!
/ Barbro
Receptet är lite på en höft:
500 gram köttfärs (jag tar oftast blandfärs)
1 finhackad gul lök
1/2 paket fetaost smulas
soltorkade tomater i olja -låt rinna av på hushållspapper och finhacka ( jag tar rätt mycket)
1 ägg
salt och peppar
Blanda allt och om du tycker smeten är för hård och bastant, tillsätt vatten. (ofta 1/2 dl)
Rulla till biffar och bryn dem i stekpannan. efter en stund brukar jag sänka värmen och lägga på ett lock.
Goda tillbehör:
Klyftpotatis
Sås; Creme fraiche blandad med ett par klyftor pressad vitlök. Riv lite limeskal över vid servering - Mycket gott!
/ Barbro
Etiketter:
Barnmat,
Köttfärs,
LCHF,
Snabb vardagsmat
onsdag 22 februari 2012
Hemmagjord pizza
Helgens söndagsmiddag blev hemmagjord pizza. Första gången jag har gjort egen pizzadeg och det var verkligen värt den lilla extra ansträngningen att göra en jäsdeg istället för på bakpulver. Nästa gång ska vi försöka kavla ut degen ännu tunnare men gott var det. Dessutom gjorde jag pizzasallad till, och det var också supergott! Både receptet på pizzadegen och salladen hittade jag i Allt om mat-kokboken.
Pizzasallad
400 gram vitkål
1 bit purjolök, ca 5 cm
2 msk rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
½ tsk salt
½ tsk strösocker
2 krm svartpeppar
1. Finstrimla kålen med osthyvel eller mandolin. Finhacka purjolöken och blanda med kålen.
2. Tillsätt olja, vinäger, salt, socker och peppar. Låt stå i rumstemperatur i ca 20 minuter.
Pizzadeg
Till 4 personer
25 gram jäst
2 ½ dl vatten
1 msk olivolja
1 tsk salt
6-7 vetemjöl
Tomatsås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1krm svartpeppar
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt. Häll vattnet över jästen och rör till den lösts upp. Tillsätt olja, salt och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg, låt jäsa i 30 minuter.
2. Sås: Skala och finhacka vitlök och lök. Fräs löken i olja i en kastrull ca 5 minuter. Tillsätt tomatkross, tomatpuré, salt, socker och peppar. Låt såsen koka utan lock i ca 10 minuter. Mixa den slät med mixerstav och låt kallna.
3. Sätt ugnen på 250 grader och kavla ut degen på plåten. Bred över tomatsåsen och strö över ost och valfri fyllning. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter.
Vi har köpt färdiga pizzakit några gånger när vi gjort pizzahemma men det kommer vi nog inte göra igen. Vi fick dessutom väldigt mycket tomatsås över så den har vi lagt i frysen i väntan på nästa pizzacraving.
~Karin
400 gram vitkål
1 bit purjolök, ca 5 cm
2 msk rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
½ tsk salt
½ tsk strösocker
2 krm svartpeppar
1. Finstrimla kålen med osthyvel eller mandolin. Finhacka purjolöken och blanda med kålen.
2. Tillsätt olja, vinäger, salt, socker och peppar. Låt stå i rumstemperatur i ca 20 minuter.
Pizzadeg
Till 4 personer
25 gram jäst
2 ½ dl vatten
1 msk olivolja
1 tsk salt
6-7 vetemjöl
Tomatsås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1krm svartpeppar
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt. Häll vattnet över jästen och rör till den lösts upp. Tillsätt olja, salt och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg, låt jäsa i 30 minuter.
2. Sås: Skala och finhacka vitlök och lök. Fräs löken i olja i en kastrull ca 5 minuter. Tillsätt tomatkross, tomatpuré, salt, socker och peppar. Låt såsen koka utan lock i ca 10 minuter. Mixa den slät med mixerstav och låt kallna.
3. Sätt ugnen på 250 grader och kavla ut degen på plåten. Bred över tomatsåsen och strö över ost och valfri fyllning. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter.
Vi har köpt färdiga pizzakit några gånger när vi gjort pizzahemma men det kommer vi nog inte göra igen. Vi fick dessutom väldigt mycket tomatsås över så den har vi lagt i frysen i väntan på nästa pizzacraving.
~Karin
Etiketter:
Kött,
Smårätter,
Snabb vardagsmat,
Utmaningen,
Vegetariskt
tisdag 21 februari 2012
Roy Fares vs Matlagarna - Godaste semlan!
Idag är det fettisdagen och det firar vi självklart med en semla. Vi har ju vårt favoritrecept på semlor här: Såg för några veckor sedan på Gokväll när Roy Fares delade med sig av sitt recept. Nu har vi testat det och kan bara konstatera att det inte håller måttet mot vårt recept som ger såå fluffiga bullar. Mandelmassan däremot var jättegod.... Bullen passar bättre som mellanmålsbulle. Matlagarna vann solklart!!
Här är Roys recept:
Till 14 semlor:
Gör en fördeg: Värm 2 dl mjölk, slå den över 25 g jäst och tillsätt 5 dl vetemjöl. Kör den i en matberedare tills degen gått ihop och låt den sen vila i 15 minuter.
Tillsätt sedan:
1 ägg
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 msk mortlade kardemummakärnor
1 dl socker
80 gram rumsvarmt smör
Kör den på låg hastighet tills degen gått ihop och sedan lite hastigare i 4-5 minuter. Baka ut den direkt till 14 runda fina bullar, det går väldigt lätt med den här degen. Låt den sen jäsa i ca 2 tim under bakduk. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 200 grader.
Vill du göra Roys mandelmassa hittar du den här:
Etiketter:
Bullar,
Efterrätter,
Semla,
Övrigt
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)