lördag 21 juni 2014

New york cheesecake

En smarrig cheesecake till sommarfikat. Jag har inte ätit så många varianter på gräddad cheesecake utan mest frysta, den här var väldigt god och låter man den vila över natten blev den ännu godare.


Botten
250 gram digestivekex
125 gram smält smör

Fyllning
750 gram rumsvarm cream cheese
2 tsk finrivet apelsinskal
1 tsk finrivet citronskal
220 gram strösocker
3 ägg
1 3/4 dl gräddfil
4 msk pressad citronsaft

Gräddfilstäcke
1½ dl gräddfil
2 msk strösocker
2 tsk citronsaft

1. Kör kexen i matberedare tills de är finmalda. Tillsätt smör och kör till en smuldeg. Pressa ner smulorna i bottnen och längs kanterna på en 24 cm springform. Ställ formen i kylskåpet i 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 180 grader (160 grader om varmluft)
3. Gör fyllningen: Vispa cream cheese, apelsin- och citronskal och socker med elvisp till en jämn smet. Vispa i äggen, ett i taget. Vispa slutligen i gräddfil och citronsaft.
4. Häll fyllningen i formen och grädda i cirka 1 h och 15 minuter. Ta ut kakan ur ugnen och låt den stå i 15 minuter.
5. Gör iordning gräddfilstäcket. Blanda ingredienserna i en liten skål och bred ut över kakan.
6. Grädda i 20 minuter, låt kakan svalna i ugnen med ugnsluckan på glänt.
7. Ställ kakan kallt i 3 timmar eller över natten.

Och. . . . njut!
~Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar