söndag 11 november 2012

Upplandskubb

Idag bjuder jag på ett värmande inlägg eftersom Söta sakers bakutmaning för november är "Värmande" Till jul bakas det alltid Upplandskubb hos mig, inget julbord utan Upplandskubb. Fem timmars koktid i en 25 liters kastrull - ja det kokar av värme i köket, det kan jag lova.... I helgen har de två första kokats. Sen har jag några på beställning om orken räcker till. Ni borde alla prova att baka Upplandskubb för det är lätt!
 Mitt recept är förstås från mamma och mormor. Det finns andra varianter, mitt är ett ganska stort recept.

Upplandskubb
Till min Upplandskubb behövs:

100 gram jäst
8 dl ljummet vatten
0,5 tsk salt
4 dl sirap
7,5 hg fint rågmjöl
1 kg vetemjöl

Blanda allt i en köksassistent. Det är tungt att få ihop den så en assistent är nödvändig.


Ta upp den på bordet och knåda ihop den till en stor rund klump. Så här:


Lägg den i en stor bunke av något slag, den får bara rymma hälften av utrymmet. Jag använder en stor gammal kakburk som är svetsad i fogarna för att hålla tätt. Det får inte läcka in vatten i den. Förr smorde och mjölade jag den men nu klär jag den med bakplåtspapper både i botten och kanterna.


Sen ska den jäsa och det tar 1 - 2 timmar, det beror på hur snabb jästen är. Den får inte jäsa mer än att det finns 5-6 cm upp till kanten.Lägg dubbla lager folie och sätt på locket. Det är bara för att det inte ska kunna koka in vatten.

Stoppa ner burken i en 25-liters kastrull med ljummet vatten i. Det ska vara så mycket att det täcker 3/4 av burken. Låt vattnet koka upp och ta tiden från den punkten. På min 12-gradiga skala har jag den på 7:an, då puttar det lagom. 5 timmars kokande och vänta. Det brukar dunsta en del vatten så jag brukar kolla två gånger och fylla på med varmt vatten.


Ta upp burken ur vattnet direkt och häll upp kubben. Låt den vila 1 timme så här och sen bör den viras in i 5-6 handdukar och vila tills den är helt avsvalnad och det tar 15 timmar. Skär upp den i fjärdedelar med en brödsåg./ Barbro

7 kommentarer:

 1. Jösses det verkar ju superjobbigt,,och inte har jag någon bunke heller. Jag får nog baka tekakor istället,,men det ser gott ut.
  Mia

  SvaraRadera
 2. Åh vad jag längtar till jul och en skinksmörgås på kubb!

  SvaraRadera
 3. Har ingen bunke, men oj, bara ska få till detta någon gång. Spännande!
  Visst är det roligt att upptäcka nya saker i matväg.
  Tack!

  SvaraRadera
 4. Åh. Nu längtar jag också. Tur att jag har extra lång jul i år!

  SvaraRadera
 5. Det här var spännande recept!

  SvaraRadera
 6. Super bra recept! Jag testade göra kubb första gången Moberg gjorde de i sitt matprogram och blev fast. Det var enkelt och svårt att misslyckas med gräddningen. Emellertid har jag bara hittat recept hur länge små satser skall koka. Nu har jag även svaret på min fråga hur länge en större sats skall sjudas, 5h.

  Tack, Mirjam

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Den 29/6-2013 är det Upplandskubbs-bakkurs på Hjälsta bygdegård!

  9:30-12:30 samt uppföljning 1/7, 18:30-20:30.

  SvaraRadera