söndag 29 augusti 2010

Äppelkaka med mandelmassa

Det har verkligen varit dåligt med uppdatering av den här bloggen. Men nu sparkar vi igång igen. Å vad är lämpligare i dessa äppeltider än med en äppelkaka gjord på en av trädgårdens godaste äpplen - Astrakener!

Mammas goda äppelkaka
6-7 dl vetemjöl
2 dl socker
3 tsk bakpulver
200 gram smör
2 ägg.

Kör allt utom ägget i en matberedare utom äggen. Dessa tillsätts sist.
Tryck ut hälften av degen i en form.

Riv 200 gram mandelmassa grovt.
Riv 4-5 äpplen grovt. Jag tog 4 stora Astrakener.

Varva rivet i formen.
Kavla ut resten av degen till ett lock. Stick hål med en gaffel.

Grädda i 200 grader ca 30 minuter.

 Godast till är lättvispad grädde tycker jag. Annars vaniljglass eller vaniljsås...

2 kommentarer:

  1. Det verkar mycket gott. Jag har en stor påse med äpplen på balkongen, där de inte mår så bra. Ska göra äppelmos, men också skiva i klyftor och hatill pajer och efterrätter.
    Må så gott!
    kram

    SvaraRadera
  2. Vilken äppelkaka! Den måste jag testa. Jag är glad i glass till paj som får smälta lite. Mums!

    SvaraRadera