onsdag 4 augusti 2010

Äkta småländsk ostkaka från Linneryd.

Det här är kalasmat eller efterrätt förstås som vi blivit bortskämda med av svärmor/farmor Ingegerd. På småländska kalas bjuds alltid på äkta hemlagad ostkaka. Det är annat det än den som Frödinge säljer i butikerna. Har varit på en liten semestertripp hos släkten i södra småland och passade på att låta Ingegerd lära ut knepet på att laga hennes goda ostkaka.

Egentligen ska den tillagas på "hemmjölk" som Ingegerd kallar det. Men det går även med standardmjölk och jag får hjälp av Hampus att hälla upp den i en stor kastrull.

6 liter standardmjölk värms i en kastrull till 37 grader.

1 1/4 dl mjöl + 4 msk löpe +2 dl mjölk vispas ihop och tillsätts när mjölken är 37 grader. ( Om man har hemmjölk räcker det med 3 msk löpe).

Låt stå med locket på i 30 minuter.

Skär rutor och låt stå i 10 minuter till med locket på så att värmen behålls.

Rör runt med en visp.

Häll ostmassan i en tät och blöt handduk (hemvävd är bäst-den ska vara tät i väven) och sila bort vasslen. Ingegerd för detta direkt i vasken numera och tycker att det fungerar bäst. Men se upp så att inte handduken glider ner! Rör runt och lyft på byltet med jämna mellanrum så att vasslen kan rinna undan.


Till slut är den så här torr.
Hård och fin....

Vispa lätt så att det blandas:
5 ägg
5 dl vispgrädde
1,5 dl socker
skållad och finhackad mandel ca 50 gram

Smula sönder ostmassan i grova bitar och blanda med äggsmeten.
Klart!
Ingegerd säger att det måste vara rätt balans av ostmassa i smeten. Blir det för lite ostmassa i förhållande till äggsmeten blir det rinnig ostkaka. Antar att det är här erfarenheten behövs...

Smöra en form och grädda i 175 grader ca 1 timme. Skär ett litet snitt i mitten och kolla om den håller ihop.

Tillbehör: Vispad grädde, vaniljglass, hemlagad jordgubbssylt, körsbärssylt, konserverad frukt och allt vad som kan önskas..

12 kommentarer:

  1. Ser onekligen mycket mumsig ut! Men måste fråga om receptet - när du ska röra ut löpen står det:
    "1 1/4 dl mjölk + 4 msk löpe +2 dl mjölk",
    varför står det mjölk två gånger?
    Kramar Anne-Lie

    SvaraRadera
  2. Ja det ser gott ut,
    MiaE

    SvaraRadera
  3. Anne-Lie: glasögondags?......
    mjöl står det....

    SvaraRadera
  4. Och löpe köper man var nånstans...?

    SvaraRadera
  5. Löpe köper man i en del affärer eller på apoteket.
    I småland finns det i varenda liten butik....

    SvaraRadera
  6. Men så bra att jag inte läst rätt! Fick inte ihop det! Gjorde detta med min svärmor för många år sedan och vasslen blir helt underbar att baka på!

    SvaraRadera
  7. Himmel så gott det ser ut! Det är sådana här gånger det är tungt att inte tåla mjölkprodukter för sånt här går bara inte att göra med ersättningsprodukter. Men jag njuter av bilderna som är helt underbara i sig!

    SvaraRadera
  8. Fantastiskt, sånt här ser man inte ofta nu för tiden. Bravo!

    SvaraRadera
  9. Hejsan, håller med....hemlagad ostkaka smakar bäst.

    Hälsningar Pia
    bakformen@gmail.com

    SvaraRadera
  10. Jisses så gott! Ostkaka med sylt och grädde - mums! När vi fick ostkaka i målet efter tjejmilen så var så sjukt gott.

    SvaraRadera
  11. Underbart, harligt! Bra gjort. Hemlangtan knackar pa dorren.
    Lisa

    SvaraRadera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera