Egentligen ska den tillagas på "hemmjölk" som Ingegerd kallar det. Men det går även med standardmjölk och jag får hjälp av Hampus att hälla upp den i en stor kastrull.
6 liter standardmjölk värms i en kastrull till 37 grader.
1 1/4 dl mjöl + 4 msk löpe +2 dl mjölk vispas ihop och tillsätts när mjölken är 37 grader. ( Om man har hemmjölk räcker det med 3 msk löpe).
Låt stå med locket på i 30 minuter.
Skär rutor och låt stå i 10 minuter till med locket på så att värmen behålls.
Rör runt med en visp.
Till slut är den så här torr.
Hård och fin....
Vispa lätt så att det blandas:
5 ägg
5 dl vispgrädde
1,5 dl socker
skållad och finhackad mandel ca 50 gram
Smula sönder ostmassan i grova bitar och blanda med äggsmeten.
Klart!
Ingegerd säger att det måste vara rätt balans av ostmassa i smeten. Blir det för lite ostmassa i förhållande till äggsmeten blir det rinnig ostkaka. Antar att det är här erfarenheten behövs...
Smöra en form och grädda i 175 grader ca 1 timme. Skär ett litet snitt i mitten och kolla om den håller ihop.
Tillbehör: Vispad grädde, vaniljglass, hemlagad jordgubbssylt, körsbärssylt, konserverad frukt och allt vad som kan önskas..
Ser onekligen mycket mumsig ut! Men måste fråga om receptet - när du ska röra ut löpen står det:
SvaraRadera"1 1/4 dl mjölk + 4 msk löpe +2 dl mjölk",
varför står det mjölk två gånger?
Kramar Anne-Lie
Ja det ser gott ut,
SvaraRaderaMiaE
Anne-Lie: glasögondags?......
SvaraRaderamjöl står det....
Och löpe köper man var nånstans...?
SvaraRaderaLöpe köper man i en del affärer eller på apoteket.
SvaraRaderaI småland finns det i varenda liten butik....
Men så bra att jag inte läst rätt! Fick inte ihop det! Gjorde detta med min svärmor för många år sedan och vasslen blir helt underbar att baka på!
SvaraRaderaHimmel så gott det ser ut! Det är sådana här gånger det är tungt att inte tåla mjölkprodukter för sånt här går bara inte att göra med ersättningsprodukter. Men jag njuter av bilderna som är helt underbara i sig!
SvaraRaderaFantastiskt, sånt här ser man inte ofta nu för tiden. Bravo!
SvaraRaderaHejsan, håller med....hemlagad ostkaka smakar bäst.
SvaraRaderaHälsningar Pia
bakformen@gmail.com
Jisses så gott! Ostkaka med sylt och grädde - mums! När vi fick ostkaka i målet efter tjejmilen så var så sjukt gott.
SvaraRaderaUnderbart, harligt! Bra gjort. Hemlangtan knackar pa dorren.
SvaraRaderaLisa
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRadera