onsdag 30 januari 2013

Vackraste marmeladen

Jag kokar marmelad varje år. Favoriten är Apelsin och wiskymarmeladen men den här också god. Jag gillar ju inte när det är för mycket skal i så den här passar mig fint.


Apelsinmarmelad
1 kg apelsiner gärna tunnskaliga
8 dl vatten
7 dl syltsocker och 3 dl strösocker
1 tsk citronsyra

Lägg apelsinerna i ljummet vatten och borsta dem noga.
Skala 3 av dem med en potatisskalare (det går att använda ett zestjärn men skalen blir väldigt tunna) och skär dem i tunna strimlor.
Koka dem tillsammans med 3 dl av vattnet under lock i 30 minuter.

Dela resten av apelsinerna i ca 12 bitar per apelsin och lägg dem i en annan kastrull tillsammans med resterande vatten. Koka också dem under lock i 30 minuter. Häll därefter bitarna i en silduk och låt dem rinna av, tryck ur all saft ur apelsinbitarna.

Lägg saften och skal och saft från första kastrullen i en stor gryta tillsammans med citronsyra och sockret. Koka ytterligare ca 15 minuter. Häll upp lite marmelad på ett fat och ställ i kallt vatten. Om det stelnar direkt så att det går att dra en sked i och det blir en ränna som inte rinner ihop, då är det klart. Annars koka 5 minuter till och testa igen tills det är klart.
Sen behövs bara ett gott hembakat bröd, kex eller vad du vill ha.

/ Barbro


1 kommentar:

  1. Det är verkligen så mycket godare med egenkokt marmelad, man kan ju få det precis som man vill ha det också.

    SvaraRadera