Jag provade att så grönkål för första gången i år. Har inte vågat tidigare med rädsla för kållarven som så många vittnat om. Nu har jag börjat skörda och har inte hittat några larver än och grönkålen är så fin. I veckan lagade jag en paj som blev mycket god så för mitt eget minnes skull måste jag skriva ner den.
Börja med att göra en pajdeg, jag har testat den här flertalet gånger och tycker den blir frasig och god.
125 gr smör
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
3 msk kallt vatten
2 tsk ättikssprit
Blanda ihop allt, vattnet sist och låt degen vila 10 minuter i rumsvärme.
Kavla ut degen och ställ in pajformen i kylen 20-30 minuter.
Fyllning:
200 gr hackad grönkål (mittnerven ska inte vara med)
400-500 gr färdigrensade gula kantareller
1 stor röd lök
Förväll svampen, bryn löken och grönkålen var och en för sig. Salta och peppra.
Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda pajskalet ca 10 minuter.
Varva grönsakerna och häll en äggstanning på.
Klassisk äggstanning:
3 ägg
2,5 dl grädde
1,5 dl lagrad riven ost t ex engelsk cheddar
salt, peppar, (lite vitlökspulver kan vara gott)
Grädda i ca 30 minuter. Känn med en gaffel i mitten om det stelnat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar