lördag 31 december 2011

Jills heta kycklinggryta med tortilla sticks

Det här ett kycklingrecept från tidningen Buffé som gjorde ett hemma hos reportage hos Jill Johnson. En recept hon tagit från USA. Många moment med ljuvliga dofter som sprider sig i köket.... Men det går att förbereda den 1-2 dagar innan servering och så gjorde jag.



1 stor majskyckling 1,6-1,9 kg
1 gul lök i klyftor och 3 morötter i grova bitar
1 torkad ancho chilipeppar
2 lagerblad och 15 vitpepparkorn

1. Lägg allt i en rymlig kastrull och tillsätt vatten så att det täcker. Koka upp och låt det sjuda stilla under lock 1 timme. Låt svalna och ställ kallt.
2. Ta upp kycklingen och ancho chilin. Sila av buljongen och spara den.
3. Plocka av allt kött från kycklingen, dela större bitar.

Nästa moment;
4. 1 gul lök, 4 vitlöksklyftor och en färsk röd chili - finhackas och fräses i ett par msk olja.
5. Lägg det i en matberedare tillsammans med ancho chilin (ta bort skaftet).
6. 3 burkar hela tomater silas av och läggs i matberedaren tillsammans med 3 dl av buljongen. Mixa slätt.
7. Häll det en kastrull tillsammans med kycklingköttet, späd ev med mer buljong beroende på hur du vill ha det.
Hit kan du förbereda 1- 2 dagar i förväg!

8. 1 paket tortillabröd (skäres i strimlor och friteras i olja.) Så här gjorde jag i stället:
Bred smör på de hela bröden och strö på lite flingsalt. Skär bröden i strimlor efter det och lägg på en plåt och sätt in i het ugn (200 grader) tills de får lite färg. Låt kallna.
9. Hetta upp kycklingkoket och tillsätt;
tabasco, kajennpeppar och juice från 1 lime, salt och peppar. Vi hade bara i saften från limen och det blev lagom starkt.

Servera tillsammans med och dekorera med; jasmineris, riven stark ost, riven mozzarella, avokadotärningar, en limeklyfta och koriander.

Vi åt detta tillsammans med gäster, vi tyckte att det var en god och rolig bjudrätt. Kommer definitivt att lagas igen.

1 kommentar: