onsdag 29 augusti 2012

Rotmos och fläsklägg

Här kommer en riktig klassiker, husmanskost på hög nivå! Passar lagom nu när det närmar sig höst och rotfrukterna är fina.


Fläsklägg:
vatten så det täcker och 2 tsk salt per liter
5-6 hela kryddpepparkorn och hel vitpeppar
1-2 lagerblad
2-3 gula lökar

1. Häll på vatten så det täcker köttet och tillsätt saltet. Låt det koka upp. Skumma väl.
2. Skär löken i klyftor och tillsätt den och alla kryddor. Koka under lock på svag värme tills köttet är mört, köttet ska lossa från benet. Räkna minst 2 timmar.
3. Skär i bitar eller skivor.

Rotmos:
1 kg kålrot
1 morot
ca 6 stora potatisar eller mer om man vill ha svagare smak av kålroten.

1. Skär kålroten och moroten i mindre bitar och koka halvmjuka i saltat vatten. Det tar ca en halvtimme.
2. Skala potatisen och tillsätt den i halvor. Koka klart.
3. Häll av vattnet och stöt moset så att det blir klumpfritt. Tillsätt lite av kokvattnet till lagom konsistens. Det behövs inte mycket. Lägg i en liten klick smör och salta och peppra.

Och sedan, servera med senap och njuuut!

//Sofie

3 kommentarer:

  1. Åååå...fläsklägg och rotmos är ju bara såååå gott!!

    SvaraRadera
  2. Måste provas snarast!! Ser jättegott ut och är mums!! Nanno

    SvaraRadera
  3. Mums, men bökigt kanske.
    Har läst om den falska ostkakan gjord på squash. Den ska jag göra!
    hälsn kajsastina

    SvaraRadera